Bayramın vazgeçilmezi

Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezlerinden biridir tadına doyamadığımız, kokusuyla bizi kendine esir eden; kakao ve şekerin muhteşem bileşimi...

İyi bir çikolata kendini rengi, kokusu, parlaklığı ve kadifemsi dokusu ile belli eder. Ne çok acı, ne de çok tatlıdır. Kırıldığında kenarı düz olur ve kırılma sesi duyulur. Ağızda kolayca erir ve dil çikolata üzerinde hiç pürüz hissetmez. Gelelim bayramların simgesi haline gelmiş olan çikolatanın faydalarına. Yıllardır çikolatanın yararından çok zararı olduğu konusunda uyarıldık. Kilo yapma özelliğini gözardı edecek olursak, çikolata aslında her derde deva. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bu muhteşem tatlının sayısız faydası olduğunu ortaya koyuyor. İnanamayacaksınız ama, dişleri çürütmediği, tam aksine çürümeyi engellediği de söylenenler arasında. Her çikolata yediğimizde kendimizi daha mutlu hissettiğimiz ise kanıtlanmış bir gerçek. Buna içindeki ’teobramin’ denilen bir madde neden oluyor; sinir sistemimizi uyarıcı bir etkisi var. Bunun sonucunda, kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayan endorfin salgılanıyor. Aslında çikolata da sigara ve alkol gibi alışkanlık yapıyor ama bunun kalori dışında bir zararı yok. Çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkarıyor; beyni rahatlatıp, gevşetiyor ve mutluluk veriyor. Belki de bu mutluluk verici özelliği yüzünden bayramlar çikolatasız edemiyor, siz ne dersiniz?

Sodalı hafifleten börek

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet hazır yufka

á 1 yemek kaşığı sıvıyağ

İç harcı için;

á 1 su bardağı rendelenmiş yağsız beyaz peynir

á 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik

á Yarım demet maydanoz

Sosu için;

á 3 adet yumurta

á 2 şişe soda (maden suyu)

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 yemek kaşığı susam

á 1 yemek kaşığı çöreotu

Yaklaşık 20-25 santim uzunluğundaki fırın tepsisini bir yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlayın. Hazır yufkaların 2 tanesini üst üste, aralarına hiçbir şey sürmeden ve biraz buruşturarak tepsiye yayın. Rendelenmiş peynir, nane, kekik ve incecik kıyılmış maydanozu bir kasede karıştırın. Bu harcı yufkaların üzerine serpiştirin. Kalan tek yufkayı peynirli harcın üzerine 4 parçaya bölerek yerleştirin. Böreği sanki servise çıkaracakmışsınız gibi, 8-10 santimlik kareler halinde dilimleyin. Yumurtaları çukur bir kaba kırıp çatalla iyice çırpın. Üzerine sodaları aktarıp tekrar çırptıktan sonra hazırladığınız bu sosu böreğin üzerine dökün. Böreği, sosunu çekip lezzetlenmesi için yaklaşık bir-iki saat buzdolabında bekletin. Fırına vermeden önce, 3 yemek kaşığı sıvıyağı üzerine gezdirin. Son olarak, susam ve çöreotunu başka bir kasede karıştırıp böreğin üzerine serpiştirin. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, yaklaşık 45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar kızartıp çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Vişneli ekmek tatlısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 10-12 adet etimek (kızarmış tost ekmeği de kullanabilirsiniz)

Sos için;

á Yarım kg. vişne (ahududu da olabilir)

á 1,5 su bardağı tozşeker

á 2 su bardağı su

Muhallebisi için;

á 5 su bardağı süt

á Türk kahvesi fincanıyla 2,5 fincan un

á 100 gram bitkisel margarin

á 9 yemek kaşığı tozşeker

á 1 paket vanilya

Yaklaşık 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbına alüminyum folyo ya da streç film (temiz buzdolabı poşeti da kullanabilirsiniz) serip uçlarını kalıptan dışarı sarkıtın. Etimek dilimlerini parçalayarak kalıba üst üste ve yan yana dizin. Kalıbın dibini bu şekilde tamamen kapatın. Çekirdekleri çıkarılmış vişneleri orta boy bir tencereye koyun.

Üzerine tozşeker ve suyu ekleyip orta ısılı ateşte arada sırada karıştırarak kaynatın. Kaynayan vişne suyunu ocaktan alıp sıcak haldeyken ekmeklerin üzerine gezdirin. Bu işlemi yaparken vişne tanelerini ayırmayı unutmayın. Süt ve unu orta boy bir tencereye koyup üzerine tozşekeri ekleyin. Margarini de katıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Katılaşıp kaynayan muhallebiye vanilyayı ilave edip ocaktan alın. Muhallebiyi mikserin yüksek devriyle 3-5 dakika çırpın. Böylece muhallebi hem pürüzsüz olacak hem de ılık hale gelecektir. Muhallebiyi ekmeklerin üzerine yavaşça aktarıp üzerine de ayırdığınız vişne tanelerini yerleştirin. Tatlıyı buzdolabına koyup en az 1 gece bekletin. Ertesi gün kelepçeli kalıbı açıp tatlının etrafındaki folyoyu çıkarın. Tatlıyı servis tabağına yerleştirip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları