Bayram tatlınız olsun

Bayram ve yılbaşı telaşı sardı mı sizi de? Peki, güzel yemekler yapacak mısınız yılbaşı ve bayram için?

Bayramın geleneklerine uyup şerbetli bir tatlı mı yapılacak evlerde, yoksa bir yılbaşı kutlama pastası mı? Sanırım yeni bir yılın başlangıcını kutlama heyecanı bile bizim Kurban Bayram telaşımızın önüne geçemeyecek ve özellikle bazı evlerde Türk geleneklerine uygun yemekler yapılıp sofraya konulacak.

İşte bu tatlardan biridir baklava... Kökeni Orta Asya’ya kadar gider ve özellikle de Osmanlı İmparatorluğu döneminde günlük hayata iyice girmiştir. Örneğin kazanılan her zaferden sonra Kapıkulu askerlerinin her birine bir tepsi baklava gidermiş o dönemde. Ramazan ayının 15’inci gününde de padişahın Hırka-ı Şerif ziyaretinden sonra hem Yeniçerilere, hem de Kapıkulu askerlerine sarayın ikramıymış baklava...

Şimdilerde çoğunlukla dışarıdan satın aldığımız baklava, eskiden öyle pek satın alınan bir tatlı değilmiş. Daha doğrusu, hamur işi tatlı dendiğinde evde yapılanın harici bir şey gelmiyormuş akla. Çünkü çarşı baklavası ilk kez 1900’lü yılların başında ortaya çıkmış ve ilk çıktığı dönemde çarşıdan baklava alıp misafire ikram etmek ayıp sayılıyormuş. Sonra alışılmış tatlıcıdan tatlı alınıp misafir sofrasına konmasına. Artık kimse evinde baklava yapmıyor ama umarım bayramlarda dışarıdan aldığımız baklavayla da olsa misafir ağırlama geleneğimiz hiç kaybolmaz.

Avokadolu kremalı makarna

Malzeme listesi

1 paket boru ya da penne makarna

Sos için;

2-3 adet olgunlaşmış avokado

1 yemek kaşığı limon suyu

1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru fesleğen

1/2 su bardağı rendelenmiş sert keçi peyniri

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Olgunlaşmış avokadoları ortadan ikiye bölüp bir çay kaşığı yardımıyla ortalarındaki çekirdeği çıkarın. Avokadoları soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra derin bir kaba aktarın. Kararmamaları için üzerlerine bir yemek kaşığı limon suyu gezdirip bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kremayı küçük bir tencereye (wok tavası adı verilen geniş ve derin Çin tavası kullanmanızı öneririm) aktarın. Tuz, karabiber ve fesleğeni ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak kaynatın. Krema kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp avokadoları hemen ilave ettikten sonra hafifçe karıştırın. Bol tuzlu suda haşladığınız makarnayı da süzüp aynı tencereye aktarın. Üzerine avokadolu kremayı gezdirip sert bir peynir cinsi serpiştirin. Karıştırdıktan sonra servise sunun.

Bicibici

Malzeme listesi

2 su bardağı su

2 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası

2 tepeleme yemek kaşığı pudraşekeri

1 yemek kaşığı gülsuyu

1 su bardağı dövülmüş buz

1 yemek kaşığı dövülmüş kırmızı lohusa şekeri

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Buzları buzdolabı poşetine koyup kar haline gelinceye kadar dövün ve buzlukta bekletin. Nişasta ve suyu bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın. Yaklaşık 20 santim çapındaki cam bir kabı suyla çalkalayın. Hafifçe ılık hale gelmiş olan muhallebiyi karıştırarak bu kaba boşaltıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin. İyice soğuduğunda içinden 10x10 santimlik dilimler alın. Dilimleri bıçak yardımıyla daha küçük karelere bölün. Küçük kareleri servis yapacağınız kaseye koyun. Üzerine pudraşekerini ve buzu serpiştirin. Son olarak, içine bir çay kaşığının ucuyla dövülmüş lohusa şekeri kattığınız gülsuyunu da üzerinde gezdirin. Soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları