Balkanlar’ın damak zevki

Türkler, tarih boyunca Balkanlar’ın önemli bir parçası olmuş ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu toprakların hakimiyetini de ele geçirmişlerdir.

Özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan seferlerle Balkanlar’da Türk hakimiyeti artmıştır. Yunanistan, Yugoslavya, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Bosna Hersek’te Osmanlı egemenliği yaklaşık 500 yıl sürmüş ve bu uzun zaman içerisinde Türk kültürü Balkanlar’a iyice yayılmıştır.

Balkanlar deyince aklımıza pek çok ülke gelir ve bu ülkelerin her birinin kendine ait bir tarihi ve kültürü vardır. Bu yüzden Balkan mutfağından ya da yeme içme alışkanlıklarından bahsederken kesin ve net bir çizgi çizmek mümkün değildir. Balkanlar’da yaşayan Türkler’den birazcık bahsedecek olursak, bu Türkler’in beslenme ve sofra alışkanlıklarının bize ne kadar çok benzediğini söylemeden edemeyiz.

Balkan Türkleri de günde üç öğün yerler. Sabah kahvaltıları bizimkine çok benzer ve bu öğünde genellikle domates, salatalık, peynir, bal, pekmez ve yumurta yerler. Ancak bizden farklı olarak sabahları kahvaltıda çorbayı daha çok tüketirler. Özellikle tarhana çorbası Balkan Türkleri’nin kahvaltıda en çok tükettiği şeylerden biridir. Öğle ve akşam yemekleri ise salata ve yoğurtsuz geçmez. Ekmekse bizdeki kadar çok sevilmez Balkan Türkleri’nin sofralarında. Bu az ekmek tüketiminin bir nedeni de Balkan Türkleri’nin yemeklerinde hamur işini çok kullanmalarıdır.

Mısırlı yayla çorbası

Malzeme listesi

á 1 su bardağı dolusu konserve mısır

á 8 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 2 tatlı kaşığı bitkisel margarin)

á 2 tepeleme yemek kaşığı un

á 2 adet yumurta

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı süt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

á Yarım demet maydanoz

á 1 demet dereotu

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Suyunu iyice süzdüğünüz konserve mısır ile et ya da tavuk suyunu orta boy tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte, mısırlar iyice yumuşayıp çorba suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan un, yumurta, yoğurt, süt, tuz ve karabiberi çukur bir kapta çatalla ya da tel çırpıcıyla iyice çırpın. Bu arada çorbanın suyu kaynamaya başlayınca ocağın altını hafifçe kısın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak kaynayan çorbaya aktarın. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 10-15 dakika, un kokusu gidinceye kadar kaynatarak pişirdikten sonra ocaktan alın. Çorbanın üzerine kuru nane ve fesleğeni serpiştirin. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp karıştırın. Sıcak sıcak ya da soğuk olarak servise sunun.

Kremalı mantarlı tas kebap

Malzeme listesi

á 500 gr. dana şinitzel

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 250 gr. taze mantar (konserve mantar da kullanabilirsiniz)

á 1 su bardağı sıcak su

á 1 su bardağı hazır süt kreması

á 2 adet orta boy patates

á 1 demet maydanoz

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Şinitzel etlerini şerit şerit doğrayın. Dana kontrfile ya da bonfile etini yarım santimlik şeritler halinde kasabınıza dilimleterek de kullanabilirsiniz. Soğanı yemeklik incecik doğrayıp sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Taze mantarları yıkadıktan sonra uzunlamasına ince ince doğrayın (konserve mantar kullanacaksanız, aynı şekilde dilimleyebilirsiniz). Zeytinyağını teflon tencere ya da Çinliler’in ünlü wok tavasında kızdırın. Etleri tavaya aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurun. Üzerine unu serpiştirip mantarı ilave edin. Yaklaşık 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Soğan ve sarmısakları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi katıp 1 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirip kremayı katın. Ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte, sık sık karıştırmaya devam ederek, et iyice yumuşayıncaya kadar en az 10 dakika daha pişirin. Üzerine kibrit çöpü formunda doğrayıp kızarttığınız patatesleri ve incecik kıyılmış maydanozu ilave edin. Karıştırıp sıcak halde pilav, püre ya da makarna yanında servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları