Bal çok değerli

Şimdilerde yalnızca kahvaltılarımızın bir parçası olan bal, şekerin henüz kullanılmadığı dönemlerde pekmezle birlikte tatlı yapımında kullanılıyordu.

Haberin Devamı

O zamanlar balın içeriği hakkında yeterince bilgi yoktu belki ama bal vazgeçilmez malzemelerden biriydi.
Bilim dünyasındaki ilerlemeler sayesinde artık balın neler içerdiğini ve bu içeriğin sağlığımız açısından ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz. Buna rağmen balı eskisi kadar tüketmiyoruz.
İçerdiği karbonhidrat, mineraller, vitaminler, organik asit ve enzimler nedeniyle kolay sindirilen bir besindir bal. Üstelik besin değeri de çok yüksektir. İçinde bulunan karbonhidratların kana çabuk karışması nedeniyle çok ama çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca diğer besinlerden yararlanma kapasitesini de artırır. Balın sahip olduğu mineraller, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko da günlük ihtiyacımızı karşılamak için önemlidir.
Bugün birazcık baldan söz edelim dedim. Bana bu ilhamı veren ve bu yazıya kaynak olan Ballı Kitap’ı hazırlaya Nilhan Aras’a ve böyle yararlı kitaplar yayınlayan Metro Kültür Yayınları’na teşekkür etmek boynumun borcu.
Konunun uzmanları tarafından yazılmış makalelerden derlenmiş bu kitaptan yararlanmaya ve bu bilgileri sizlerle paylaşmaya birkaç gün daha devam edeceğim.

Barbunyalı karalahana çorbası

Haberin Devamı

Karadeniz’de karalahana çoğunlukla haşlanmaz. Bahçeden toplandıktan hemen sonra yemeği yapılır. Ben İstanbul’da aldığım karalahananın sertliğinden şikayetçiyim. Bu yüzden önceden haşlayarak kullanıyorum. Eğer karalahananıza güveniyorsanız, o zaman haşlamadan
kullanabilirsiniz.
Karalahanayı 1 santimlik parçalar oluşturacak şekilde doğrayın. Üzerine 6 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte, 20-30 dakika kadar haşladıktan sonra süzün ve bir kenarda bekletin.
8-10 su bardağı suyu (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) büyük boy bir tencerede kaynatın. İnce ince doğrayıp haşladıktan sonra süzdüğünüz karalahanayı kaynayan suya aktarın. Bir taraftan tahta kaşıkla karıştırırken, diğer taraftan da mısır ununu tencereye aktarın.
Üzerine bulgur ve barbunyayı katıp tuz ve pul biberi ekledikten sonra orta ısılı ateşte malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin.
Soğanı yemeklik incecik doğrayın. Margarini başka bir tavada eritip soğanı kızgın yağda 3-4 dakika kadar karıştırarak kavurun. Hazırladığınız soğanlı sosu çorbanın üzerine ilave edip sıcak sıcak servise sunun.
Karadeniz yöresinin bu ünlü çorbasına, mısır yarması (mısır kırması) aşurelik buğday ya da pirinç de katabilirsiniz. Yoğurt ve yumurtayı çırpıp terbiye ederek de yapabilirsiniz. Üzerine ayrıca soğanlı sos yapmayıp margarin ve soğanı pişerken içine de katabilirsiniz.

Haberin Devamı

? 1 demet karalahana (Yaklaşık 350-400 gr.)
? Yarım su bardağı pilavlık bulgur (Mısır yarması da kullanabilirsiniz.)
? 1 su bardağı
mısır unu
? 25-30 gr. bitkisel margarin (Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
? 1 adet büyük boy kuru soğan
? 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
? 1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye (Konserve barbunya da kullanabilirsiniz.)

Yazarın Tüm Yazıları