Paylaş
Fındık mı, yerfıstığı mı, Antepfıstığı mı, ceviz, leblebi mi, yoksa badem mi? İtiraf edin, badem en son aklınıza gelen kuruyemişlerden biri, değil mi? Diğer ülkelerin badem tüketme grafiğine bakıldığında, özellikle de son yıllarda, yıldan yıla artış gözlenmekte, ama Türkiye nedendir bilinmez, bu artıştan nasibini almamaktadır. Rakamlar, üretim birinciliğinin Amerika’da olduğunu, onu İspanya ve Suriye’nin takip ettiğini gösterir. Amerika badem pazarının yüzde 47’sini almış durumdayken Türkiye’nin badem pazarına sadece ve sadece yüzde iki katkı yaptığını da üzülerek belirtmek gerekiyor. Bunun sebebi Türkiye’de yetişen bademin kalite bakımından diğerleriyle yarışamayacak düzeyde olması değil elbette. Çünkü, örneğin Datça Yarımadası’nda yetişen Nurlu bademi dünyaca ünlüdür ve dünyanın en kaliteli badem türleri arasında sayılmaktadır.
Peki “zararlı” ya da “sakıncalı” olarak niteleyebileceğimiz cipslerin, gazlı içeceklerin ve hamburgerin tüketimi her geçen gün artmaktayken, neden badem gibi insan sağlığına yararları liste olabilecek bir gıda maddesinin tüketimi artış göstermiyor. Bilinmez, belki de fındık için yapılan kampanyanın bir benzeri yapılsa yararlı olabilir.
Şimdi bir de bademin liste oluşturabilecek yararlarına bakalım mı? Özellikle ülkemizde yetişen bademin içeriği yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bademdeki protein miktarı da içerdiği diğer değerler gibi yetiştiği yöreye göre değişiklik gösterse de ortalama yüzde 25’tir. Yağ oranıysa ortalama yüzde 45 olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar Türkiye’de yetişen bademin omega 6 açısından da oldukça zengin olduğunu ortaya koymuştur. İnsan sağlığı bakımından ne kadar yararlı olduğu tartışılmaz olan omega 6, bir yağ asididir ve insan vücudu tarafından üretilemez.
İçerdiği yağ oranına baktığınızda “aman bademde de amma yağ varmış” diyebilirsiniz ama bademin barındırdığı yağın yalnızca yüzde onu doymuş yağdır. Yani, içerdiği yağın büyük bir kısmı insan sağlığına yararları her fırsatta vurgulanan doymamış yağlardır. Ayrıca badem, diğer kabuklu yemişler gibi, kötü kolesterolü düşürme özelliğine de sahiptir. Alzheimer hastalığını geciktirici özelliği olan antioksidan maddeler de bademin içerdikleri arasındadır.
Farz edelim ki, bu yazıyı okudunuz ve etkilenip artık düzenli olarak badem tüketmeye karar verdiniz. Peki bademi nasıl saklamanız gerekiyor? Eğer bademi kabuklu olarak satın aldıysanız zaten endişelenmenize pek gerek yok. Kapalı ve nemsiz ortamda bademi aylarca saklayabilir tüketeceğiniz zaman kabuklarını soyabilirsiniz. Ama biz bademi genellikle kabuksuz satın alırız. İşte o zaman bademi 4 santigrat derecenin altındaki sıcaklıkta saklamalı ve bulunduğu ortamın nemsiz olduğuna dikkat etmelisiniz. Yani ideal olan kabuksuz bademi buzdolabında saklamaktır.
Kuru yufkalı göbek salatası
Malzeme listesi
· ½ adet hazır yufka
· 1 adet büyük boy göbek salata
· 1 demet roka
· 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve)
· 3 yemek kaşığı tulum peyniri
· 1 çay bardağı sıvıyağ (kızartmak için)
Sos için;
· 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
· 2 çay kaşığı bal
· 2 adet limonun suyu
· 2 diş sarmısak
· yarım adet taze fesleğen
· ½ demet taze nane
YAPILIŞI : Yufkayı geniş tarafından başlayarak sıkı bir rulo yaptıktan sonra bir parmak genişliğinde dilimleyin. Sıvıyağı bir tavada iyice kızdırıp dilimlediğiniz yufkaları kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Yufkaları kağıt havlu üzerine alarak yağını emdirin ve soğumalarını bekleyin.
Diğer taraftan, göbek salata ve rokayı bol suyla yıkayıp süzün. İri iri doğrayıp salata tabağına yayın. Üzerine kızarttığınız yufkaları elinizle parçalayarak koyun. İncecik kıydığınız köz biberi ve tulum peynirini ilave edin. Diğer taraftan, zeytinyağı, bal, limon suyu ve sarmısağı blendere aktarın. Bol suyla yıkayıp süzdüğünüz fesleğen ve naneyi üzerine ilave edip püre haline gelinceye kadar çekin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip salatayı karıştırın ve bekletmeden servis yapın.
Yoğurtlu jöle tatlısı
Malzeme listesi
· 2 kutu jöle
(Vişneli, muzlu ya da çilekli jöle kullanabilirsiniz.)
· 2 su bardağı vişne kompostosu
(sadece taneleri kullanılacak)
· 2 su bardağı sıcak su
· 2 su bardağı soğuk su
· 1 su bardağı yoğurt
· 1 paket kakaolu bisküvi
YAPILIŞI : 2 paket jöle ve 2 su bardağı sıcak suyu bir kaseye aktarıp jöleyi eritin. Jöle, iyice eriyince, üzerine soğuk suyu da katarak karıştırın. (Hangi meyveyi kullanacaksanız o meyvenin jölesini alın.) 25-30 santim çapında bir kalıbı suyla çalkaladıktan sonra, vişne tanelerini kalıbın dibine yerleştirin. Hazırladığınız jöleden 2 su bardağı kadar alıp meyvelerin üzerine aktardıktan sonra katılaşması için buzdolabında bekletin.
Diğer taraftan, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı jöleyi başka bir kapta çırpın. Bu karışımı buzdolabında bekleyen katılaşmış meyveli jölenin üzerine yayın. Tekrar buzdolabına koyarak katılaşıncaya kadar bekletin. Kakaolu bisküvileri de küçük parçalar halinde kırıp kalan jöleyle iyice karıştırın. Buzdolabında bekleyen malzemeleri çıkarıp malzemelerin üzerine bisküvili karışımı da yaydıktan sonra, kalıbı tekrar buzdolabına yerleştirin.
İyice katılaştıktan sonra, servis tabağına ters çevirin ve süsleyerek servis yapın.
Paylaş