PaylaÅŸ
Doğrusu düşüncesi bile korkutuyor beni.
Babamın, vefatından kısa bir süre önce büyük bir kararlılıkla istediği Halep-Şam gezisi aslında en çok bana yaramıştı. Bir yemekçi olarak, duyduğum her kokuya, işittiğim her tarife, gördüğüm her yeme-içme manzarasına ya da tattığım her lezzete öylesine büyük bir merak ve istekle sarılıyordum ki, tüm duyularım adeta taarruza geçmişti.
Yukarıdan baktığımızda Halep’i bir uzay mezarlığı gibi gösteren çanak anten deryasına şaşırırken, ben de tüm lezzet antenlerimi çıkarmıştım sanırım.
Sel gibi akan arabalar, pirinç kadar çok olan taksilerle dolu cadde ve sokaklardan geçtikten sonra (babam bu durumu toplu taşımanın hemen hemen hiç olmamasıyla izah etmişti) şoförümüzün bizi en tarihi bölgede bırakmasıyla dalmıştık zahter kokulu Halep sokaklarına.
Halep’te neler yaşadığımızı anlatmaya yarın devam edelim dilerseniz.
Fırında karnabaharlı tavuk
Karnabaharı çiçek demetleri gibi parçalara ayırıp tuzlu suda haşladıktan sonra süzün. Tavuk etini iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. İsterseniz elinizle didikleyin, isterseniz bıçakla küçük parçalar halinde doğrayın.
Tavuk etleri ve karnabaharları karıştırıp sıvıyağla yağladığınız derin bir fırın kabına (borcam ya da porselen olabilir) yerleştirin.
Diğer taraftan, peynirli beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını orta boy bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin.
Unu tencereye koyup sürekli karıştırarak hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Tencereyi ocaktan alıp bir taraftan yavaş yavaş sütü ekleyin, bir taraftan da karıştırmaya devam edin.
Varsa bu sırada muskatı da ekleyebilirsiniz. Tencereyi tekrar ocağa koyup karıştırmaya devam ederek koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısıp çedar peyniri ekleyin ve 1 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırdıktan sonra sosu karnabaharlı tavuğun üzerine aktarın.
Ãœzerine de rendelenmiÅŸ kaÅŸar peyniri ve pulbiberi serpiÅŸtirin.
Yemeği 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri yer yer sarı kahverengi oluncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkarın.
Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 adet orta boy karnabahar
- 3 adet tavuk göğüs etiÂ
Peynirli beşamel sos için;
- 150 gr tereyağı (Benim önerim 50 gr kullanılması)
- 1 su bardağı un (Benim önerim 4 yemek kaşığı kullanılması)
- 1 litre süt
- 1 su bardağı rendelenmiş çedar peyniri (rendelenmiş Kars gravyeri de kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
- Varsa 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
PaylaÅŸ