Avokadonuza iyi bakın

Bundan kırk yıl önce adını bile duymadığımız, ancak çok büyük marketlerde gördüğümüz ve isimlerini yarım yamalak söyleyebildiğimiz meyveler vardı.

Haberin Devamı

İşte, yeşil kabuğu ve enteresan kokusuyla avokado da bunlardan biriydi. Anavatanı Meksika ve Guetamala olan bu meyve şimdi neredeyse mahalle arasındaki marketlerde bile var.
Avokadonun 100 gramında 180 kalori vardır ve bu yüksek kalori miktarını içerdiği yağa borçludur. Potasyum ve C vitamini bakımından da zengindir. Besleyici özelliğiyle son yıllarda mutfaklarımızın vazgeçilmez parçalarından biri haline gelen avokado, meyve olmasına rağmen sebze gibi de kullanılır. Salatalarda ve zeytinyağlılarda görmeye alıştık onu. Çünkü, nötr tadıyla baharatlara ve diğer tatlara çok iyi uyum sağlıyor. Avokado yapı olarak toplandıktan sonra da olgunlaşmaya devam ediyor. Bunun için, eğer aldığınız avokadoyu hemen kullanacaksanız yumuşak olanlarını, birkaç gün bekletecekseniz sert olanlarını tercih etmeniz gerek.
Aldığınız avokado sertse “ne olacak canım” deyip tüketmeye kalkmayın. Çünkü olgunlaşmamış avokadonun tadı hiçbir şeye benzemez. Bu yüzden biraz sabırlı davranıp avokadoyu gazete kağıdı içinde ve oda sıcaklığında birkaç gün bekletmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Pastırmalı ayçöreği

İç harcını hazırlamak için; çemensiz pastırmaları tavla zarından daha küçük parçalar elde edecek şekilde doğrayıp bir kaba aktarın. Üzerine rendelenmiş gravyer peynirini (Kars gravyer peyniri ya da mihalıc peyniri bu çöreğe çok yakışır) ve çok ince kıydığınız maydanozu ilave edin. Milföy hamurlarını mutfak tezgahına yan yana yerleştirip buzunun çözülmesini bekleyin.
Hazırladığınız pastırmalı harcı, milföy hamurlarının üzerine serpiştirerek paylaştırın. Sonra da milföyleri, bir köşesinden başlayıp karşı köşesine doğru sararak rulo yapın. Hazırladığınız ruloların iki ucunu birbirine yaklaştırarak ay şekli verin.
Diğer taraftan, yumurta sarısını küçük bir kasede çatalla iyice çırpın ve fırça yardımıyla ay çöreklerinin üzerine sürün. Hazırladığınız çörekleri hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Ay çöreklerini 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika pişirin. Kabaran çörekleri sıcak ya da ılık olarak servise sunun. Dilerseniz üzerine susam, dereotu ve keten tohumu serpiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-8 adet dondurulmuş kare milföy hamuru
İç harcı için;
-8 dilim pastırma (çemensiz)
-1 su bardağı rendelenmiş gravyer peyniri
(çedar ya da mihalıç veya İzmir teneke tulumu da kullanabilirsiniz)
-Yarım demet maydanoz
Üzeri için;
-1 adet yumurtanın sarısı

Yazarın Tüm Yazıları