Uzun zamandır çocukları Selanik’e, Atatürk’ün evine götürmeyi planlıyordum. İstanbul’da oturuyorsanız Selanik’e gitmenin en kestirme yolu, Tekirdağ-İpsala gümrüğünden Yunanistan’a geçmektir.
Ama ben bir yemekçiyim ve hal böyle olunca, rotayı biraz değiştirdik. "Edirne’ye uğrayıp bir ciğer kızartması yiyelim, aman bu kadar gelmişken peynir tatlısı yemeden gitmeyelim" derken yolu en az 3-4 saat uzattık. Ama bizim pizzacı oğlanlar ciğer kızartmasını patates kızartması gibi yediklerinde, üzerine yedikleri Hayrabolu yapımı peynir tatlısını da şekerpareden daha çok sevdiklerinde "zaman kaybına değdi" diye düşündüm.
Yunanistan’da Osmanlı’ya ait o kadar çok tarihi eser var ki, hiç yabancılık çekmiyorsunuz. Beni en çok şaşırtansa, Osmanlı’nın "imarethane" dediği ve gelip geçeni, yoksulu ve öğrenciyi yedirip içirdiği aşevlerinin sayısının bu kadar çok olması. Özellikle Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evini görmeye giderken, Kale içinde gördüğümüz İmaret Otel beni çok heyecanlandırdı. Otel görevlisine imaretin ne olduğunu sordum, "çorba evi" dye cevap verdi. Otel çok pahalı ve doluydu. Yüzlerce turist, Kavala’da bir çorba evinde kalmak için sıraya girmişti. Orada çorba evlerine verilen kıymeti görünce, "Türkiye topraklarındaki onlarca çorba evini ne yaptık acaba?" diye de düşünmeden edemedim doğrusu...
Selanik’te dolaşıp Atatürk’ün evini aramaya koyulduğumuzda, Yunanlıların "Mustafa Kemal’in evini mi arıyorsunuz?" diyerek samimiyetle yardımcı olmaya çalışmaları ise bana ayrıca mutluluk verdi. Atatürk’ün evini bulup heyecanla gezerken beni en çok heyecanlandıran şey, Zübeyde Hanım’ın mutfağıydı. O döneme ait bakır tencereleri, tereklere dizilmiş çinko sahanları, üç gözlü kuzine ocağı, yerdeki pirinç mangalı ve bakır kahve cezvelerini dakikalarca seyrettim. Elbette ki bu kadarla sınırlı değil, Atatürk’ün evinde edindiğim izlenimler. Yer darlığı nedeniyle beni çok heyecanlandıran o evde gördüklerimi anlatmaya yarın devam edeceğim.
Arpacık soğanlı mantar sote
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 6 dilim tost ekmeği
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 15-20 adet arpacık soğan (veya 2 adet büyük boy kuru soğan)
á 5 diş sarmısak
á 400-500 gr. taze mantar
á 2 adet limonun suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
á 1 demet maydanoz
YAPILIŞI: Taze mantarları akan suyun altında ovalayarak yıkayıp süzdükten sonra kararmamaları için üzerine limon suyu gezdirin ve 2 su bardağı su koyduğunuz çukur bir kapta bekletin. Diğer taraftan, arpacık soğanları soyun (kuru soğan kullanacaksanız, soyup ikiye böldükten sonra yarım halka şeklinde incecik doğrayın). Zeytinyağını geniş ve derin bir tavaya (wok tavayı öneririm) koyup, kızdırın. Soyup ikiye böldüğünüz sarmısakları ve soğanları ekleyerek orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Limonlu suda bekleyen mantarları süzüp soğanların üzerine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 8-10 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi de serpiştirin. Son olarak, incecik kıydığınız maydanozu da aktarıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tost ekmeklerini kızartın. Yarısının üzerine çok ince bir tabaka halinde tatlı hardal, kalanına da ketçap veya salça sürün. Sıcak haldeyken servis tabağına aldığınız mantar sotenin yanına tost ekmeklerini yerleştirip ikram edin.
Çilekli irmikli muhallebi
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 1 su bardağı tozşeker
á 1 çay bardağı su
á 1 litre süt (yaklaşık 5,5 su bardağı)
á 9 tepeleme yemek kaşığı irmik
á 50 gr. margarin
á Nohut büyüklüğünde 1-2 adet damla sakızı
Süslemek için;
á 2 tepeleme yemek kaşığı hindistancevizi
á 1 su bardağı çilek (herhangi bir mevsim meyvesi kullanabilirsiniz)
á Yarım su bardağı çekilmiş şam fıstığı
YAPILIŞI: Tozşeker, süt ve irmiği orta boy çelik bir tencereye koyup karıştırın. Orta ısılı ateşte tel çırpıcı ya da tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak pişirin. Irmikli muhallebi katılaşıp kaynamaya başlarken dövülmüş damla sakızlarını ve hindistancevizi tozunu ekledikten sonra karıştırın. Yaklaşık 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Muhallebi sıcakken üzerine margarin ilave edip hızlıca karıştırarak eritin. Diğer taraftan, orta boy ve çukur bir kaseyi suyla ıslatıp hazırladığınız irmikli muhallebiyi sıcakken kaseye aktararak buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız kaseyi servis tabağına ters çevirin. Muhallebiyi dilimlenmiş çilek ve şam fıstığıyla süsleyerek servise sunun. Eğer kalıptan çıkarmak zor olur diye düşünüyorsanız, kasenin içini temiz bir mutfak poşeti, strech film ya da alüminyum folyoyla kaplayın. Sıcak muhallebiyi kaseye aktarın. Böylece buzdolabında soğuyan muhallebiyi rahatlıkla kabından çıkarabilirsiniz. İsterseniz çikolata sosu, fındık ve cevizle de süsleyebilirsiniz.