Aşçı rollerinin unutulmaz oyuncuları

Yemeği sanat haline getiren ustalar vardır. Bir de yemekçi sanatçılar.

Mutfak Dostları Derneği’nin kurucularından rahmetli Ergun Köknar gibi. Genç kuşaklar, bu güler yüzlü oyuncuyu eski filmlerden tanıyor. Aslında sinemanın en ünlü aşçısı Necdet Tosun’dur. Cevat Kurtuluş, Ahmet Kostarika, Hulusi Kentmen, Vahi Öz ellerinde kepçelerle az koşturmadılar Ayşecik’in, Ömercik’in peşinden. İlk kez başrol olan aşçı rolü de "Zengin Mutfağı’yla Şener Şen’indir. Şu sıralar Kanal D’de yayınlanan "Yabancı Damat" dizisinin iki harika baklava ustası Zeki Alasya ve Erdal Özyağcılar’ı da keyifle izlediğimi belirtmek isterim.

Balık ayıkladıktan sonra ellerinizdeki kokuyu gidermek için ellerinizi toz hardalla ya da oksijenli suyla ovmanız yeterlidir.

Şakşuka

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

6 adet orta boy patlıcan

3 adet çarliston biber

1 adet kırmızı dolmalık biber


Sos için


6 adet orta boy domates

1 yemek kaşığı zeytinyağı

4 diş sarımsak (dövülmüş)

1 çay kaşığı tuz


Kızartmak için


1 su bardağı sıvıyağ


Öncelikle, patlıcanları çizgili şekilde, alacalı soyun. Uzunlamasına dörde bölüp küp şeklinde doğrayın. Acısının çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletin. Yeşil ve kırmızı biberleri de ayıklayıp yıkayın. Sonra da ince halkalar şeklinde doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırın. Önce patlıcanları karıştırarak kızartıp, kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın. Sonra biberleri de kızartıp, patlıcanlarla karıştırın. Sos için; domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Zeytinyağında 5-6 dakika kadar pişirin. Tuzunu ve sarmısağını ekleyip 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Hazırladığınız bu sosu kızartmalarla karıştırın, servis tabağına boşaltın. İsterseniz süzme yoğurtla da servis yapabilirsiniz.


Fındıklı bandırma

10 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı nişasta

7 su bardağı su

1 su bardağı pekmez

1 su bardağı dövülmüş fındık

Orta boy bir tencereye nişastayı aktarıp üzerine 2 su bardağı kadar suyu yavaş yavaş dökün. Nişastanın topaklanmaması için mikserle iyice çırpıp, 5 su bardağı daha su ekleyin ve yine çırpın. Orta ateşin üzerinde sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca azar azar pekmezi ilave edip. 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Şimdi, uzun bir kek kalıbına, hazırladığınız bandırmanın yarısını dökün ve üzerine dövülmüş fındık içini yayın. Biraz katılaşması için 5 dakika kadar bekleyip, kalan bandırmanın hepsini fındıkların üzerine aktarın. Üstünü düzeltin ve buzdolabında bir gece kadar bekletin. Ertesi gün kalıbı servis tabağına ters çevirin ve yine dövülmüş fındıklarla süsledikten sonra, dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları