Elde çikolatayla gidilen ev ve “Allah’ın emri peygamberin kavliyle” ile başlayan cümleye varan sohbet... Hayatları birleştiren, iki insandan bir aileye giden yolu başlatan o ilk tören düğün... Düğünde evlenen çiftin birlikte kestiği pasta...
Romantik akşam yemekleri, eski Türk filmlerindeki gibi gidilen muhallebicide göz göze yenen muhallebiler... Yemek, hayatımızın her alanına olduğu gibi ikili ilişkilere ve aşka da yön veriyor. Yemek, her dönemde hayatımızın bir parçası olmuş ve olmaya da devam edecek. Çünkü yemek biz insanların temel ihtiyaçlarından biri. Her zaman eski Türk filmlerindeki kadar romantik olmuyor hayat. Yenen ilk pastayla birlikte bir ömür boyu paylaşılacak lokmaların da başlangıcı yapılmış oluyor aslında. Hayatın zorluğu ve artık eskisi kadar kolay geçindirilemeyen evler, kadın ve erkeğin çalışmasını gerektiriyor ve bu da yemek için ayrılan zamanı azaltıyor. Akşam vakti işten geliniyor ve alelacele yemekler yapılıyor. Hele bir de çocuk yoksa hepten ‘iki kişilik’ yaşanıyor hayat. İki kişilik meyveler alınıyor, yoğurdun en küçük boyu, peynirin küçük olanı seçiliyor market raflarından. Amaç, ziyanı önlemek ve iki kişilik bir hayata adapte olmak. Belki bir tencere yemeğin bir akşamda yendiği kocaman ailelerden gelip yarım paket makarnanın yettiği sofralara oturmak kolay olmaz ilk zamanlar. İlk zamanlar ayarı tutturulamayan yemekler, kedilere verilmek üzere bir kenara ayrılan yemek artıkları çokça olur mutfaklarda. Sonra yavaş yavaş uyum sağlanır yeni düzene ve eller iki kişi için yemek yapmaya alışır...
TAVUKLU ISLAMA BÖREK
6 KİŞİLİK
MALZEME LİSTESİ * 2 adet hazır yufka * Yarım su bardağı su * Yarım su bardağı sıvıyağ * Ayrıca 2 su bardağı sıcak tavuk suyu Beşamel sos için; * 4 yemek kaşığı zeytinyağı * 2 yemek kaşığı un (tepeleme değil silme) * 2 su bardağı süt (kaynar olmalı) * 1 çay kaşığı tuz, karabiber İç harcı için; * 1 adet haşlanmış tavuk göğsü * 1 su bardağı haşlanmış bezelye (isteğe bağlı) * 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi * 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI Beşamel sosun hazırlanması için, zeytinyağı tavaya aktarılıp orta ısılı ateşte hafifçe ısıtılır. Un eklenip dibinin tutmaması için çırpma teli yardımıyla 2-3 dakika karıştırılır. Kaynar süt azar azar ilave edilerek kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynayınca ocaktan alınıp tuz ve karabiber eklenir. İç harcının hazırlanması için, haşlanmış tavuk göğsü tavla zarı formunda doğranıp derin bir kaseye aktarılır. Üzerine varsa bezelye, ceviz içi, tuz, karabiber ve hazırlanmış olan beşamel sos ilave edilip iyice karıştırılır. Fırın tepsisi hafifçe yağlanır. Yufkalardan biri, yağlanmış tepsiye buruşturularak yerleştirilir. Diğer taraftan, su ve sıvıyağ bir kasede karıştırılır. Karışım kaşık yardımıyla tepsideki yufkanın üzerine serpiştirilir. Kalan yufka da tepsiye yerleştirilip üzerine yağlı su gezdirilir. Yufkalar önceden ısıtılıp 180 dereceye ayarlanmış fırında en az 25-30 dakika kadar pişirilir. Yufkalar kuruyup rengi iyice sararacaktır. Fırından çıkarılıp üzerlerine sıcak tavuk suyu gezdirilir. Beş dakika kadar beklenip yufkaların iyice ıslanması sağlanır. Yumuşayan yufkaların üzerine önceden hazırlanmış olan tavuklu iç harcı dağıtılarak yayılır. Yufka bir ucundan başlanarak sarılarak rulo yapılır. Rulo yapılan yufka fırın kağıdıyla kaplanarak 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika daha pişirilir. Fırından çıkarılıp kağıdı sıyrılır ve biraz ılık hale gelince dilimlenerek servise sunulur.