Anuga 2009 Gıda Fuarı’na katıldım

Almanya’nın, Türkler’in de çokça yaşadığı meşhur Köln kentinde düzenlenen ve dünyanın en büyük yiyecek içecek fuarı olan etkinliğe Metro Grup’un önderliğinde katılan gazeteciler arasındaydım.

Haberin Devamı

Fuarda yapılan açılış konuşmalarında Türkiye’nin kuru incir, kayısı, üzüm, fındık, kekik ve defne yaprağı üretiminde dünya sıralamasında birinci olduğunu öğrendim. Bunları öğrendiğimde ilk aklıma gelen, cennet ülkemizin kıymetini bilmediğimiz oldu.
Aynı fuarda, yıllar içerisinde dünya gıda üretiminin ve tüketiminin çok büyük değişiklikler gösterdiğine de dikkat çekildi.
Fuarda öğrendiğim bir başka gerçek de, eskiden tarladan sofraya gelen yiyecek ve içecekleri belirleyen üreticiyken, şimdi tüketicinin isteğine uygun üretim yapıldığıydı.
Her ne kadar uluslararası gıda ticareti büyük artış gösteriyorsa da, güvenilir gıdaya ulaşmak daha çok önem kazanmaya başlamış. Çünkü artık tüketici bilinçlenip yediği her şeyi sorguluyor.
Bu yüzden gıdaların kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar ve araştırmalar gittikçe yoğunlaşıyormuş.
ışte bu haber benim için de çok sevindiriciydi. Çünkü yediğimiz içtiğimiz şeylerin güvenilir olması sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartlarından biridir.
Hormonlu gıda yemek korkusuyla meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye çalışıyoruz ama son zamanlarda başımıza bir de genetiğiyle oynanmış tohumlar çıktı.
Hoyratça kullandığımız topraklar, hiç bitmeyeceğini sandığımız sular ve kıymetini bilemediğimiz hava bizi yavaş yavaş terk ediyor galiba.
Haydi çocuklarımıza bütün bu kaynaklardan birazcık olsun kalır diyelim.
Peki ya torunlarımız, onlara ne bırakacağız?

ELMALI STAR POğAÇASI

Haberin Devamı

· 125 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
· 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· 3 su bardağı un
· 1 paket kabartma tozu
ıçi için;
· 3 adet orta boy  tatlı elma
· 3 yemek kaşığı tozşeker
· 3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
· 2 çay kaşığı toz tarçın
Üzeri için;
· 3 tepeleme yemek kaşığı pudraşekeri
· 3 çay kaşığı toz tarçın

YAPILIşI
Eritip ılıttığınız margarini ve yoğurdu derin bir kaba koyup sıvıyağı ilave ettikten sonra kabartma tozunu serpiştirin. Son olarak unu da azar azar ekleyerek kulak memesinden daha yumuşak ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur elinize yapışırsa birkaç kaşık daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında bekletin.
Diğer taraftan, soyduğunuz elmaları derin bir kaba rendeleyin. Üzerine tozşeker, toz tarçın ve çekilmiş ceviz içini serpiştirip karıştırarak bir kenarda bekletin.
Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınızın arasında yuvarlayın. Hamurların üzerine bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın.
Üzerlerine elmalı harçtan yarımşar yemek kaşığı koyup D şeklinde kapattıktan sonra bastırarak uçlarını yapıştırın.
Poğaçaları, margarinle yağlayıp hazırladığınız tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında kenarları hafifçe kızarıncaya kadar, 30 dakika pişirip çıkarın.
Sıcak poğaçaları hazırlayıp bir tabağa koyduğunuz tarçınlı pudraşekerine bulayın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları