Antalya Köklü ve kozmopolit...

Kültür çeşitliliği ve özgün lezzetleriyle Antakya, gastronomi seyahatlerinin vazgeçilmez adreslerinden biri... Yöreden tadı damağınızda kalacak iki tarif: Mercimekli kabak ve katıklı pide.

Haberin Devamı

MERCİMEKLİ KABAK MAALE

(4 kişilik)

Antalya Köklü ve kozmopolit...

NE LAZIM?

4 adet orta boy kabak

2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

2 adet orta boy kuru soğan

2-3 adet orta boy domates

1 çay bardağı ve ekstra 2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

4-5 diş sarımsak

4 çay kaşığı toz şeker

1/2 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı kuru nane

1-2 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz)

NASIL YAPARIM?

Kabakların baş ve kök kısmını kesin; üzerlerini hafifçe kazıyın, soymayın. Yıkadığınız kabakları parmak boyutunda, ince şeritler halinde dilimleyin.

Soğanları incecik, yarım ay; domatesleri tavla zarı boyunda doğrayıp bir kapta birleştirin. Mercimek, tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve kuru naneyi de katıp karıştırın.

Haberin Devamı

Bu karışımın üzerine incecik doğradığınız sarımsakları, limon suyunu ve şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.

2 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencereye gezdirip üzerine bir sıra kabak dizin. Hazırladığınız mercimekli karışımın yarısını serpiştirin. Bir sıra daha kabak dizip mercimekli karışımın kalanını serpiştirin.

Kalan kabakları en üste yerleştirdikten sonra

1 çay bardağı zeytinyağını gezdirin.

Sıcak suyu tencerenin kenarından içine katın.

Kapağını kapatıp orta ateşte kaynatın. Kaynayınca altını kısıp 25-30 dakika pişirin.

Ocaktan alın ve ılıtın. Üzerine bol dereotu doğrayarak servis edin. 

KATIKLI ANTAKYA PİDESİ

(15-18 adet için)

Antalya Köklü ve kozmopolit...

NE LAZIM?

2 ekmek hamuru (fırından alabilirsiniz)

2 su bardağı lor peyniri (çökelek de olabilir)

2 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı zahter (Antakya’ya özgü kuru dağ kekiği)

2 yemek kaşığı susam

1 çay kaşığı kuru fesleğen

1 çay kaşığı şumra (toz rezene)

1/2 su bardağı zeytinyağı

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Soğanları yemeklik, ince ince doğrayın, derin ve geniş bir kaba koyun.
Salça, zahter, susam, fesleğen ve susamı ilave edin. Çatalla ezerek karıştırın, lor peynirini ve zeytinyağını da katıp tekrar karıştırın.

Elinizi zeytinyağına batırarak hazır ekmek hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.

Her parçayı, elinizi sık sık yağa batırarak kayık şeklinde açın. İsterseniz lahmacun gibi ince, yuvarlak biçimde de açabilirsiniz.

Hazırladığınız peynirli harcı içlerine yayın. Dilerseniz hamurun kenarlarını 1-2 cm kadar içeri doğru katlayın.

Hazırladığınız ekmekleri fırın kâğıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin.

Fırını 200 dereceye ve alt üst konuma ayarlayın, ekmekleri 25-30 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Fırından çıkarınca sıcak sıcak servis edin.

 

Yazarın Tüm Yazıları