Anjelika reçeli yediniz mi?

O gün sevgili komşum Esin Hanım’ın konuğuyduk ve yine o muhteşem sofrasına oturduk. Haşlanmış nohutla pişirdiği mantının sosu, baharatı, salçası ve suyu o kadar kararındaydı ki, ikinci tabağı yememek için kendimi zor tuttum.

Bu arada, aynı sofrada Aygen Hanım’ın Bursa’nın tarihi pastanesi Ulus’tan aldığı anjelika reçelinin de tadına bakma şansımız oldu. Erişte boyutlarındaki anjelikanın şeffaf reçelini daha önce hiç tatmamıştım.
Bu reçelin tadı, Antakya-Tarsus yöresinin sönmüş kireçte bekletilen ve kabaktan yapılan reçeline benziyordu. Güney bölgelerimizde ‘haylan kabağı’ da denen ve tatlısı da pek popüler olan kabaktan yapılan reçele öteden beri bayılırım.
Anjelika reçeli tadıyla biraz haylan kabağını andırsa da meyvesinin tadı pek yoktu. Ancak reçel tam kıvamında pişirilmişti ve lezzeti de yerindeydi.
İnternette yaptığımız araştırmalar sonucunda anjelika reçelinin melek otundan yapıldığını öğrendik. Bursa’da sadece Ulus Pastanesi tarafından yapılan bu çok özel reçeli hepinizin tatmasını isterdim.

YOĞURTLU AKŞEHİR ÇORBASI

MALZEMELER
* 1 su bardağı nohut
* Yarım su bardağı dövme (aşurelik buğday)
* 8-9 su bardağı su (Et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm.)
Terbiyesi için;
* 500 gr yoğurt
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 adet yumurta
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
Ayrıca;
* 25 gr tereyağı (4 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

YAPILIŞI
Nohut ve buğdayı iyice yıkayıp süzün, 6 su bardağı suyla bir gece önceden ıslatın. Yumuşayıp şişmiş olan buğday ve nohudu ertesi gün yıkayıp tekrar süzün. Üzerine 8-9 bardak su ekleyip haşlayın. (Düdüklü tencere kullanmanızı öneririm.) İyice yumuşayan nohut ve buğdayı ocaktan alın.
Terbiyeyi hazırlamak için yoğurt, tuz, yumurta ve unu derin bir kaba koyup tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye aktarın.
Çorbayı tekrar orta ısılı ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın ve ocaktan alarak tuzunu kontrol edin.
Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve kırmızı biberi ekleyin. 1 dakika kadar pişirip ocaktan alın. Biberli sosu çorbanın üzerine gezdirin ve çorbayı sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları