Amerikan mutfağı denince aklımıza önce ‘fast food’ geliyor değil mi? Hani şu çocuklarımızın ve gençlerimizin bayıla bayıla yedikleri, bir çırpıda hazırlanıp hemen yenen yemekler.
Ne kadar onlara sağlıklı yemekler yedirmeye çalışırsak çalışalım, hamburger deyince akan sular duruyor. Aslında endişe etmekte pek de haksız sayılmayız. Amerikan halkının yaklaşık yüzde yirmi beşi aynı dertten muzdarip: Obezite. Amerika çok sonra keşfedilmiş bir kıta olduğundan, kıtaya ait binlerce yıllık bir yemek kültüründen bahsetmek pek mümkün değil. Kıtaya özellikle Avrupa’dan giden insanlar doğal olarak kendi yemek kültürlerini de beraberlerinde götürmüşler. Yani, öyle tek bir Amerikan mutfağından söz etmek pek de mümkün değil. Özellikle son zamanlarda ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen obeziteyi aşmak için insanlar başka ülkelerin mutfaklarını denemeye başladılar. Çin, İtalyan, Fransız, İngiliz mutfağı derken Amerikalılar aslında tüm mutfakların kokusunu öğrenmişler. Farklı yemeklerin tadına bakmış olmalarının bir nedeni de tabii ki, Amerikalı denen insanların aslında Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelip kıtaya yerleşmiş olmaları. Peki ya ondan önce? Kıtanın yerlileri olan Kızılderililerin yemek kültürü nasılmış dersiniz? Doğayı kendine uydurmak yerine, kendini doğaya göre şekillenmeyi tercih eden Kızılderililer doğada buldukları otlarla ve çeşitli av hayvanlarıyla besleniyorlarmış. Doğal yaşamın ve beslenmenin doruklarından hamburger, cips ve kolaya... Kıtanın bundan sonraki yemek tarihi nasıl yazılacak bakalım.
Arpacık soğanlı tas kebap
6 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişme süresi 120 dakika
Malzeme listesi · 500 gr dana kuşbaşı eti · 4 çay kaşığı tatlı hardal · 5 yemek kaşığı zeytinyağı · 4 çay kaşığı tereyağı · 3 adet orta boy havuç · 20-25 adet arpacık soğan · 1 yemek kaşığı domates salçası · 5 yemek kaşığı üzüm sirkesi · 2 adet kesmeşeker · 2 çay kaşığı tuz, karabiber · 6 su bardağı sıcak su
Yapılışı Dana kuşbaşı eti derin bir kaba koyup üzerine hardal ve zeytinyağını ekleyin. Eti elinizle karıştırarak sosa iyice buladıktan sonra buzdolabında en az 1 gece bekletin. Arpacık soğanları soyun, büyük olanları ortadan ikiye bölün. (soğan parçaları en fazla kabuklu ceviz büyüklüğünde olmalı) Havuçları, dış kısmını kazıyıp yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye bölün ve 2-3 santim boyunda dilimleyin. Diğer taraftan, hardal ve zeytinyağıyla marine ettiğiniz eti orta boy bir tencereye koyup üzerine tereyağını ekleyin ve tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Eti tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika, suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Arpacık soğanları ve havuçları da tencereye aktarıp karıştırarak yaklaşık 5-6 dakika daha kavurun. Salça, sirke, tuz ve karabiberi ilave edip kesmeşekeri katın. Sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu tencereye aktarın. Birkaç kez daha karıştırıp etin suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Yemeği kısık ateşte et parçaları iyice yumuşayıncaya kadar, en az 1,5-2 saat pişirin. Ocaktan alıp yanında pilav ve püreyle servise sunun.