Paylaş
Aradığımız şeyi bulup kasada ödemeyi yaparken “ne yesek” diye konuşuyorduk. Dükkan sahibi “Size organik ürünlerden kinoalı salata yapayım” dedi. Arkadaşımla oracıkta bulunan masaya oturuverdik.
Dükkan sahibi olan iki hanımdan biri hemen içeriye gidip çay koydu. Diğeri ise hem bizimle sohbet ediyor, hem de içeriden getirdiği peyniri, zeytini, salatalık ve domatesi masamıza taşıyordu. Sohbet sırasında dükkanın Fatma ve Funda adındaki bu iki kız kardeş tarafından işletildiğini, dükkanda satılan bütün ürünlerin organik olduğunu, sebze ve meyvenin hemen her sabah taze taze satın alınarak getirildiğini öğrendik.
Biz sohbet ederken masa kurulmuş, salata da masadaki yerini almıştı.
Rumeli Caddesi Zafer Sokak’taki dükkan bu iki kız kardeş için işyerinden çok daha fazla şey ifade ediyor. Türkiye’nin her yerine www.olivmare.com adresinden siparişle ürün gönderebildiklerini söylediler. Üstelik organik ürünlerle misafirlerine kahvaltı ya da salata servisi de yapıyorlar.
Bayılıyorum böyle akıllı, çalışkan, becerikli kadınlara.
KÖZLENMİŞ BİBERLİ ASOS PİLAVI
Pirinci, üzerine 2-3 santim çıkacak kadar sıcak ve tuzlu suda bir saat kadar bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını pilav tenceresinde (geniş bir teflon tencereyi tercih edin) kızdırın. Yemeklik incecik doğradığınız soğanı katıp karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra, kızgın yağa aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Kırmızı uzun dolmalık biberleri fırında ya da ocak ateşinin üzerinde közleyin. İyice yumuşayan biberlerin sapını kesip tohumlarını ayıklayın. Dış zarlarını da soyup atın.
İsterseniz konserve kırmızıbiber de kullanabilirsiniz. O zaman biberleri konserve kutudan süzerek çıkarın. Biberleri ister közleyip ister konserve olarak kullanın. Hangi usulü kullanırsanız kullanın sonuçta biberleri mutfak robotuna aktardıktan sonra, üzerine ikiye bölünmüş sarmısakları ekleyin ve püre haline gelinceye kadar çekin. Sonra da kabuğunu soyduğunuz domatesleri taze ya da kuru fesleğenleri katıp tekrar çekin.
Şimdi bu karışımı tencerede kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirip kesmeşekerini katın. Son olarak, sıcak suyu da aktarıp orta ısılı ateşte, pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu iyice çekip göz göz olunca ocaktan alın.
Tencerenin kapağını hiç açmadan yaklaşık 15-20 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın. Üzerini ince kıyılmış dereotu ve közlenmiş biberle süsleyerek de servise sunabilirsiniz.
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
1 adet orta boy
kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su
(et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm)
3 adet közlenmiş kırmızı uzun biber
(konserve biber de
kullanabilirsiniz)
2 adet orta boy domates
4 diş sarmısak
1 adet orta boy
kuru soğan
varsa 4-5 yaprak
taze fesleğen
(ya da 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen)
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yarım demet dereotu
6 kişilik
Hazırlama
süresi
15 dakika
Pişirme
süresi
35 dakika
Paylaş