Akdeniz diyetinin yükselişi

Genel olarak beslenme alışkanlıklarımızı düşünürsek, toplumumuzun geniş bir kesiminde büyük sıkıntı yaratan şişmanlığın, fiziksel görüntü dışında sağlık açısından da pek çok sorun yarattığı bir gerçek.

Bizlere mucize gibi gösterilmeye çalışılan yüzlerce diyet çeşidi ve piyasaya sürülen ilaçların büyük bir kısmı para tuzağıdır. Üstelik bilinçsizce yapılan diyet kişiye yarardan çok zarar verebilir.

Benim bugün size bahsetmek istediğim diyet ise tüm dünyada kabul gören Akdeniz tarzı diyet. Bolca meyve, sebze, kabuklu yemiş, çekirdek ve tahıl tüketimine izin veren, kırmızı eti kısıtlayan, tereyağını azaltıp bitkisel yağları ön plana çıkaran Akdeniz diyetinin daha uzun bir yaşama da davetiye çıkardığı belirtiliyor. Akdeniz ülkelerinde yapılan araştırmalarda, bu şekilde beslenen kişilerin kalp, damar, diyabet türü hastalıklara yakalanma yüzdesinin beslenmeyenlere oranla daha düşük çıktığını da belirtmeden edemeyeceğim.

Havuçlu enginar kızartması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

6 adet soyulup temizlenmiş enginar

2 adet orta boy havuç

2 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri için

2 adet yumurta

5 yemek kaşığı galeta unu

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 su bardağı sıvıyağ

Limon kremalı soğuk tart

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 50 dakika

Tart hamuru için

2 su bardağı un

1/2 su bardağı pudra şekeri

1/2 su bardağı dövülmüş badem içi

1 adet yumurtanın sarısı

125 gr tereyağı

Limon krema için

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı krema

3 adet yumurta

2 adet limon suyu

2 adet limonun kabuğu

Tart hamurunu hazırlamak için; un, pudra şekeri, badem içi ve tereyağını robotta çekin. Yumurta sarısı ekleyerek tekrar karıştırdığınız hamuru un serptiğiniz tezgahın üzerinde

5-6 dakika yoğurup alüminyum folyoya sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Tart kalıbını yağladıktan sonra, hamuru buzdolabından çıkarıp kenarlarını 1 santim yükselterek kalıba yayın. 175 dereceye ayarlı fırında 10 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuması için kenarda bekletin. Diğer taraftan, limonlu kremayı hazırlamak için yumurtalar ve toz şekeri derin bir kapta mikser yardımıyla 3 dakika kadar çırpın. Üzerine limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu ve kremayı ekleyerek 2-3 dakika daha çırpın. Yarı pişmiş tart hamurunun üzerine limonlu kremayı yayın. Sonra limonlu tartı sıcak fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Son olarak, tartı buzdolabında 4-5 saat bekletip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları