15 Nisan 1918, Ağrı ilimizin düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Derler ki; Büyük Ağrı Dağı ile kızkardeşi Küçük Ağrı, yeryüzündeki dağların padişahı sayılan Kafdağı ailesindendir.
Ağrı yöresine ilişkin en önemli söylence ‘Nuh’un Gemisi’dir. Büyük tufan sonrasında karaya çıkmadan önce Nuh, gemide kalan tüm yiyecekleri birbirine karıştırarak bir yemek yapar. İşte bu yemek bildiğimiz ‘AŞURE’dir. Bir de Ağrı’nın yumruk büyüklüğünde yapılan meşhur ‘Abdigör Köftesi’ vardır.
İnce Noktalar
Zeytinyağlı kerevizi kıyılmış pırasayla pişirdiniz mi?Kat kat dizin, aralara soğan dilimleri, üste tuz ve şeker serpin. Sonra da 2 su bardağı hazır portakal suyu katın.
Bulgur çorbası
Yapılışı:
Tereyağının yarısıyla unu sarartın. Suyunu ekleyerek yıkayıp, süzdüğünüz bulguru ekleyin. 20 dakika kadar kaynatın. Bir tavada kalan tereyağında ince kıyılmış kuru soğanı sarartıp, çorbaya ekleyin. Birlikte 10 dakika daha kaynatın. Tuzunu ve biberini serpip, ocaktan alın.
6 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Malzeme listesi
1 su bardağı ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, kırmızı pul biber
Tavuk ciğerli börek
Yapılışı:
Tereyağında ince doğranmış soğanı sarartın. İkiye böldüğünüz tavuk ciğerlerini (varsa yürekleri) ve domates rendesini ekleyin. Pişince halka doğranmış yeşil soğanları, dereotu yapraklarını, tuzu ve karabiberi karıştırarak ateşten alın. Kalıbı 4 adet milföy hamuruyla kaplayın. Böbrekleri harcı koyun. Üzerini tekrar milföylerle kapatın. Yumurta sarısı sürüp, fırına verin. Börek pişerken tavuk suyu ve buğday nişastasını karıştırarak bir sos pişirin. Dilimlenmiş böreklerin üzerinde gezdirerek sıcak servis yapın.
8 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Malzeme listesi
8 adet milföy hamuru
400 gr. tavuk ciğeri
2 adet domates (rendelenmiş)
1 adet kuru soğan
3 dal yeşil soğan
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurtanın sarısı
Tuz, karabiber
Sos için
1 yemek kaşığı buğday
nişastası
1,5 su bardağı tavuk suyu
İncirli, cevizli kup
Yapılışı:
İncirleri ılık suyun içersinde bekletin. Krem şantiyi soğuk sütle birlikte 5 dakika çırpıp, buzdolabında bekletin. Hazır puding üzerindeki tanıma göre pişirip, ateşten alın. Kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırıp, ılınınca krem şantinin yarısını, çekilmiş ceviz içlerini, doğranmış kuru incirleri (her kupa birer adet incir) katın. Kupların altına kalan krem şantinin yarısını paylaştıralım. Pudingli harcı üzerine bölüştürüp, tekrar krem şantiyle en üstü kapatalım ve buzdolabına alalım. İncir ve çikolatalı parçalarıyla süsleyerek servis yapalım.