2010 İstanbul’unda hey gidi meyve ve sebzeler

Salah Birsel bir yazısında “Çilek tarlaları da Arnavutköy ve Emirgan’da kurum satar” der.

Ve özetle şöyle devam eder: “1800’lerden itibaren iki çeşit çilek yetişti Boğaz’ın Avrupa semalarında. Biri rengi beyaza yakın olan, olağanüstü kokusu ile insanı mest eden Osmanlı çileğidir.” Birsel Osmanlı çileğini yazısında yere göğe sığdıramaz. Bahsettiği diğer çilek ise rengi kırmızıya yakın Frenk çileğidir.
Toz pembe rengi ve kokusuyla ünlü olan bir başka çilek ise Emirgan çileğiymiş. Bu çilek geçmiş yüzyıllarda Hacı Osman bayırına kadar tüm Emirgan’ı kaplarmış.
Bir Büyükdere sakini olarak ne kadar da yaşamak isterdim o günleri. Ne olurdu, bugün de anneme gittiğimde Arnavutköy’de çilek bağları görebilseydim ya da İstinye’de Osmanlı çileğinin kokusunu duyabilseydim...
Yedikule marulu var mı artık, Bayrampaşa enginarı ne kadar direnebilecek, Çengelköy bademinin Boğaz’da sıkışıp kalmadığı günleri görebilecek miyiz, kemer patlıcanının üzerinde siteler mi uzanıyor, ıstanbul yöresine has Kavak inciri Anadolu Kavağı’nda mı yetişirdi acaba?
Ya bardacık inciri, patlıcan inciri... Ne dersiniz?
Keşke her evin bahçesinde o zamanki gibi dut ve gül ağaçları olsaydı. Meşhur Mecidiyeköy dutunu kaçımız biliyoruz? Yakacık’ın üzümü ile meşhur olduğunu bileniniz var mı peki? Peki ya Beykoz’un kuru fasulyesine ve cevizine ne demeli?
Hey gidi İstanbul ve canım meyve ve sebzeleri... Umarım birlikte yeni rüyalara uyanma şansı yakalarız.

ŞANLIURFA MUTFAĞI

CİĞER DÜRÜM

MALZEMELER
* 1/2 kg kuzu ciğeri
* 250 gr kuyruk yağı
* 4-6 adet lavaş ekmeği
Salata için;
* 4 adet domates
* 2 baş kuru soğan
* Yarım demet maydanoz
* 1 tatlı kaşığı sumak
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı nane
* 1 çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI
Çok küçük kuşbaşı şeklinde doğranmış ciğer ve kuyruk yağı, ‘bir parça ciğer, bir parça kuyruk yağı’ sıralamasıyla ince şişlere geçirilir. şişler mangal ateşi üzerinde çevrilerek pişirilir.
Salata için küp şeklinde doğranmış domates, piyazlık doğranmış ve sumakla karıştırılmış soğan, sapları ayıklanmış maydanoz karıştırılır.
Mangalda pişen ciğerler şişten çıkarılıp lavaşların, salata malzemesi de ciğerlerin üzerine yerleştirilir. Ciğerlere kırmızıbiber, nane, kimyon ve tuz serpildikten sonra lavaş ekmekleri dürüm yapılarak servis edilir.

AĞZIAÇIK

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
Hamuru için;
* 2 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* ½ çay kaşığı karbonat
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* ½ su bardağı su
ıç harcı için;
* 250 gr yağsız ince çekilmiş kıyma
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
* 4 çay kaşığı kırmızı tatlı pul biber (ısot da kullanabilirsiniz.)
* 2 tatlı kaşığı un
* 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
* 1 su bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI
Hamuru hazırlamak için, un ve tuzu derin bir kaba koyup elinizle karıştırın. Karbonatı ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra su, yoğurt ve sıvıyağı ilave edin.
Malzemeler birbiriyle iyice karışıncaya kadar yoğurup kulak memesi yumuşaklığında ve ele hafifçe yapışan bir hamur elde edin. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine salçayı, ceviz içi, tuz ve pul biberi serpiştirin ve unu da ilave edip sıkıca yoğurun.
Dinlenen hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları bolca un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Böylece yaklaşık 12-15 santim çapında hamurlar elde etmiş olacaksınız.
Açtığınız hamurların üzerine kıymalı malzemeden birer yemek kaşığı kadar koyun. Elinizle bastırarak harcı hamura iyice yayın. Kenarlarını 1 santim kadar üzerine kıvırarak toplayın.
Sıvıyağı derin bir tava ya da tencerede kızdırın. Urfalıların ağzı açık dedikleri börekleri, etli kısımları alta gelecek şekilde kızgın yağa bırakın. Önlü arkalı iyice kızaran börekleri sıcak sıcak servise sunun.
Üzerine soya sosu da gezdirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları