1 Kap = 16 yemek kaşığı = 48 çay kaşığı

Biz genellikle bir çimdik tuz, bir tutam kekik, bir su bardağı süt, yarım kahve fincanı limon suyu gibi ölçüler kullanmaya alışkınız.

Oysa Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan ölçü kaplarının bir standardı var. Bizim bardak ölçümüz onlarda "kap" olarak geçiyor. Genellikle kap ölçeği setinde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 kap olarak 4 boy bulunuyor. Aynı şekilde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 çay kaşığı kapları, ayrıca bir de 1 "yemek kaşığı" kabı var. Bu ölçeklerin sıvı ve katı gıdalardaki değerleri değişse de, bir çay kaşığı aşağı yukarı 5 gr. veya ml., bir yemek kaşığı 15 gr. veya ml., bir kap ise 237 ml. ve 226 gr.’a karşılık geliyor. Bütün yemek "reçete"leri bu ölçeklerde belirlendiği için bu şekilde hazırladığınız hamurun kıvamını tutturamama ihtimaliniz de oldukça düşük. Ben her aşçının elinin farklı bir ayarı ve tadı olduğuna inanırım. Benim tanıdığım ev kadınlarının da hemen hemen hepsi sadece kendi göz kararlarına güvenirler. Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ama kendi ölçü kabınızı belirlemenizin ve ona sadık kalmanızın da elbette faydası olacaktır.

Tulum peynirli Sezar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 2 adet orta boy göbek marul (istediğiniz Akdeniz yeşilliklerini kullanabilirsiniz)

á 8-10 adet kiraz domates

á Yarım su bardağı file yeşil zeytin (dilimlenmiş zeytin)

á 150-200 gr tulum peyniri

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt (hazır süt kreması da kullanabilirsiniz)

Sos için

á 2 adet yumurtanın sarısı

á Yarım su bardağı sızma zeytinyağı

á 1 diş sarmısak

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan elma sirkesi (balsamik sirke de kullanabilirsiniz)

á 2 çay kaşığı hardal

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

á 2 çay kaşığı kuru fesleğen

Oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarılarını geniş bir cam kaseye koyun. Üzerine pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ilave edin. Bir taraftan çırpma teli yardımıyla çırparken bir taraftan da zeytinyağını azar azar ekleyin. Sürekli ve hızlı hızlı karıştırmaya devam ederken, tuz ve karabiber, kekik, nane ve fesleğeni serpin. Hardalı ve sirkeyi de katıp malzemeleri çırpma teliyle iyice çırpın. Hazırladığınız sosu bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, peynir toplarını hazırlamak için; tulum peynirini bir tabağa koyup üzerine süt ya da kremayı ekleyin. Peyniri hamur yoğurur gibi yoğurun. Yoğurduğunuz karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak peynir topları hazırlayın. İsterseniz bu peynir toplarını önce yumurta sarısına sonra da galeta ununa bulayarak az yağda kızartabilirsiniz. Göbek marulu ya da Akdeniz yeşilliklerini iyice yıkayıp süzün. Yeşillikleri iri parçalara ayırarak geniş ve derin bir salata tabağına koyun. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Bu sosa incecik doğranmış 7-8 adet ançuez, yani salamura edilmiş balık da ekleyebilirsiniz. Salatanın üzerine peynir toplarını koyup dilimlenmiş zeytinleri serpiştirin. Salatayı ortadan ikiye kestiğiniz kiraz domateslerle süsledikten sonra servise sunun.

Balkabaklı penne makarna

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


á 1 paket kalem makarna (herhangi bir makarna türü kullanılabilir)

á 2 dilim balkabağı (karpuz dilimi kesilmiş 250-300 gr)

á 2 su bardağı tavuk ya da et suyu

á 2 tatlı kaşığı tereyağı

á 1 küçük paket hazır süt kreması (200 ml)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 8-10 adet çekirdeksiz siyah zeytin

İki dilim soyulmuş balkabağını kuşbaşı et formunda doğrayıp orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu ilave edip kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İyice yumuşayan balkabağını ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken, el blenderi yardımıyla ya da mutfak robotuyla ezerek püre haline getirin. Diğer taraftan tereyağını orta boy bir tavada eritip, üzerine püre haline getirdiğiniz kabakları ilave edin. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serptikten sonra, hazır süt kremasını da aktarıp sürekli karıştırarak yaklaşık 5 dakika kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Tekrar aynı tencereye akatarıp üzerine sıcak kabaklı sosu ilave ederek karıştırın. Çekirdeksiz zeytinle süsleyip sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları