Sahrap Soysal

Köfte her sofraya yakışır

9 Kasım 2024
Köfteyi çocuklar da yetişkinler de sever. İyi yapılmışı sofrayı bir anda şölen masasına çevirebilir. Çeşitleri konusunda da çok şanslıyız; neredeyse her yöreye özgü farklı ve lezzetli köftelerimiz var. Bu hafta size üç farklı tarif hazırladım...

 

FISTIKLI-BULGURLU ANTEP KÖFTESİ (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

500 gr orta yağlı dana kıyma (Dana döş etinden bir kere çekilmiş)

1/2 su bardağı köftelik bulgur

1/2 su bardağı sıcak su (kaynar olmalı)

Yazının Devamını Oku

Taze ceviz zamanı

19 Ekim 2024
Eylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.

 

TAVUK KIYMALI-CEVİZLİ KÖFTE (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

750 gr tavuk kalça kıyma

1,5 su bardağı ince köftelik bulgur

1 su bardağı ılık su

Yazının Devamını Oku

Bu turşular ağzınıza layık

12 Ekim 2024
Güz hasadının lezzeti başkadır. Turşu gibi uzun süre saklanan yiyeceklerin bu mevsimde yapılmasının sebebi de budur. Biberin, domatesin, kıtır kıtır salatalıkların son demlerinde en lezzetli turşuları kolaylıkla yapabilin diye üç farklı turşu tarifi hazırladım size bu hafta. Kış yemeklerinin yanında sofraya getirdiğiniz bu tabaklar herkesin ağzını sulandırıp iştahını açacak...

 

HAVUÇLU KEREVİZ SAPI TURŞUSU

NE LAZIM?

1 adet kerevizin sap kısmı

2 adet orta boy havuç

3 su bardağı su

Yazının Devamını Oku

Tavası, pilakisi, ekşilisi...

5 Ekim 2024
Palamut akını sularımızda azalsa da devam ediyor. Karadenizlilerin ekşili pişirdiği palamut, İstanbul mutfağında pilaki, Trakya’da da tava yapılır. Bu bereketli ve sevilen balığı sofranıza böyle farklı farklı tariflerle taşımaya ne dersiniz? Siz hangisini isterseniz deneyin, hepsinde lezzet garanti.

Palamut ekşilisi (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 8-10 dilim palamut balığı
(1,5-2 parmak eninde dilimlenmiş, takoz adı da verilir)
◊ 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
◊ 100 gr tereyağı
◊ 2 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Çorbaya, dolmaya omlete...

28 Eylül 2024
Pazının zümrüt yeşili iri yapraklarındaki lezzete nihayet kavuştuk. Pazar tezgâhlarını süslemeye başlayan bu güzel sebzeyle Anadolu’dan bir köfteli çorba ve dolma tarifi öneriyorum. Fazla vakti olmayanlar Fransız usulü omletimizi deneyebilir.

 

PAZILI LOR DOLMASI (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

1 kg pazı

1 su bardağı ince bulgur

½ kg lor peyniri

Yazının Devamını Oku

Sahanda pişen yöresel tarifler

21 Eylül 2024
Anadolu mutfağının simge fotoğraflarında hep bakır sahanlar, tava ve tencereler vardır. Son dönemde kahvaltı sunumlarının da ayrılmaz parçası oldular. Geleneğimizde oldukça derin izi olan bakır sahanda lezzeti katmerlenen Balkan köftesi ve Kastamonu paçası tariflerimi denerken bakır sahan kullanıp farkı siz de hissedebilirsiniz. Ancak bakırı mutfağınızda ilk kez kullanacaksanız, hemen yandaki uyarı ve önerileri de dikkate alın.

 

SAHANDA BALKAN KÖFTESİ (CEVAPÇİCİ) (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

750 gr dana döş kıyma (tek çekimlik)

1 adet büyük boy kuru soğan

1 çay kaşığı karbonat

Yazının Devamını Oku

Vejetaryenler için yapması kolay leziz makarnalar

30 Ağustos 2024
Hayvansal ürünleri tamamen ya da kısmen hayatından çıkaranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Vejetaryen beslenmeye adım atan ve evde kendi yemeğini yapmak isteyenlere çok pratik ve doyurucu olduğu kadar lezzetli makarna tarifleri hazırladım. Tek tabakta hem gözünüz doysun hem de mideniz...

 

ÇİN MAKARNASI (4 kişilik)

NE LAZIM?

1/2 paket spagetti (veya noodle)

1 adet orta boy sarı dolmalık biber

1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber

Yazının Devamını Oku

Yaz sofralarının serin çorbaları

24 Ağustos 2024
Çorba coğrafyamızın en önemli, pratik ve besleyici yemeği. Kışın tek bir kâseyle bile bizi doyuran, aynı zamanda ısıtan ve şifa veren çorbamızı yazın da içmenin yolunu bulmuş, soğuk tarifler de üretmişiz. İşte içindeki bakliyatı ve yoğurduyla yiyeni doyuran ve serinleten buz gibi çorbalar...

SOĞUK LEBENİYE ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)

5 su bardağı su

2 çay kaşığı tuz

2 su bardağı süzme yoğurt

Yazının Devamını Oku