‘Yaban’cı hayatın kareleri

Yaban hayat fotoğrafçısı Burak Doğansoysal’ın, 2007 yılında başladığı “Yabancı: hayatı keşfet” isimli TV belgeseli projesi sırasında çektiği kareler Ankara’dan başlayan bir sergi turu ile Türkiye’yi geziyor.

Haberin Devamı

Uganda, Kongo ve Ruanda’nın balta girmemiş yağmur ormanlarında, Akagera bataklığında, Masai Mara ve Serengeti düzlüklerinde, Hint Okyanusu’nda yaşayan ve pek çoğu nesli tükenmek üzere olan hayvanlar karelerinin yer aldığı sergi, 24 Ekim’e kadar AnkaMall AVM’de ziyarete açık olacak.
Burak Doğansoysal’la tamamı Türk ekip tarafından çekilen ve Türkiye’nin ‘ilk özgün yaban hayat belgesel serisi’ olan belgeseli ile fotoğraf macerasını konuştuk.
Dünyanın farklı coğrafyalarında vahşi doğayı ve etnik kültürlerin gizemlerini fotoğraflayan Doğansoysal, deneyimlerini bu belgesel sayesinde kendi anlatımıyla ekrana taşımayı amaçladığını söyledi. İşte Doğansoysal’ın, fotoğrafçılar kadar, doğa tutkunlarının da ilgisini çekecek sohbeti:

MASAİ MARA’DAN HİNT OKYANUSUNA

Haberin Devamı

“2007 yılında başladığımız bu belgesel projesinde uzun emeklerin ardından 26 dakikalık 13 bölümden oluşan ilk sezon yayına hazır hale geldi. Yaban’cı isimli bu belgeselde anlatıcı ben olsam da, arkada tamamı Türk kalabalık bir ekip var. Balta girmemiş yağmur ormanlarından dağ gorillerini, dünyanın en büyük papirüs bataklıklarından biri olan Akagera’da dünyanın en nadir kuş türlerini, Masai Mara ve Serengeti düzlüklerinde büyük kedileri, antilop göçünü ve fil sürülerini, Hint Okyanusu’nun yüzlerce yıldır değişmemiş adalarından doğal hayatı hem fotoğraflara hemde bu belgesel sayesinde ekrana taşıyoruz. Projenin ilk ayağı sergilerdi. Sergiler, Ankara’nın ardından İstanbul, Antalya ve Eskişehir’de ECE Türkiye’nin yönettiği sekiz farklı AVM’de vatandaşlarla buluşacak.

‘Yaban’cı hayatın kareleri

11 YIL ÖNCE BAŞLAYAN TUTKU

Yaban hayatı fotoğrafları ve sonrasında ‘Yabancı’ projesine dönüşen, her şey 11 sene önce Lawrance adında bir arkadaşımla tanışmam sayesinde başladı. Güney Afrika’ya yapacağım bir gezi öncesi fotoğraf ve doğa tutkunu olduğumu bilen bir arkadaşım ‘Mutlaka safari yapmalısın, tam senlik’ dediğinde bu tavsiyenin hayatımı değiştireceğini bilmiyordum. Tavsiyesine uyarak bir safari kampı ile iletişime geçip seyahatimi ayarladım. 9.5 saatlik Johannesburg uçuşunun ardından, 10 kişilik pervaneli uçakla bir saat mesafedeki safari kampına uçtum. Piste iniş için alçalmaya başladığımızda pilotun anonsuyla pistten kaçarcasına uzaklaşan gergedan ailesini gördüm. Her yeri açık bir ciple az önce uçağımızdan kaçan gergedanların yanından geçerek gittiğim kampta tanıştım Lawrance’la. Ertesi günlerde ise ilk olarak pek çoğu nesli tükenmek üzere olan kuşları çektim. Lawrance’ın tecrübelerini aktardığı O seyahatte bolca leopar, aslan, antilop, fil, bufalo gördüm. Üzerime doğru yürüyen ilk aslan, 3 metre mesafedeki ufak tümsekte göz seviyemde oturan leopar, üzerimize koşan gergedan tarif edemeyeceğim kadar çok heyecan vericiydi. Bana sürekli sorulan bir sorudur “bu işe nasıl başladınız?” Ben de her seferinde bıkmadan anlatırım: ‘Her şey Lawrance ile tanışmamla başladı’.”

Haberin Devamı

BURAK DOĞANSOYSAL KİMDİR?

1978 yılında Bursa’da doğdu. 1996 yılında Robert Koleji’nden ve 2000’de Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ticaret ile uğraştı. 2007-2012 yılları arasında Ecologic Travel adlı seyahat acentasıyla dünyanın farklı bölgelerine yaban hayat, macera ve fotoğraf turları düzenledi. Kenya’dan Botswana’ya, Brezilya’dan Hindistan’a çoğu yaban hayat içerikli olmak üzere 52 ülke gezdi. Kenya, Tanzanya ve Brezilya’da yaban hayat içerikli fotoğraf atölyeleri düzenledi. Halen UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) tarafından fon sağlanan Bolu’nun Dörtdivan ilçesindeki “Dörtdivan Akbabaları Koruma Projesi” koordinatörlüğünü yürütüyor. Doğansoysal, 1995’ten beri fotoğraf çekiyor, 2005’ten beridir de profesyonel fotoğrafçı. Fotoğrafları ve gezi yazıları BBC Wildlife Magazine (İngiltere), National Geographic, Buğday Dergisi, Özel Kalemler Dergisi, Fotoğraf Dergisi, Bilim ve Teknik, RC Quarterly, TRT Vizyon dergilerinde yayımlandı. Çektiği kısa belgesel filmler CNN Türk, Habertürk, Kanal D, TRT, Kanal 1 gibi ulusal televizyon kanallarının çeşitli programlarında kullanıldı. Ayrıntılı bilgilere www.dogansoysal.com, www.yaban-ci.com adreslerinden de luşmak mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları