Paylaş
Türkiye, hemen yanı başında 3 yıldır yaşanan derin savaştan kaçan on binlerce Suriyeli’yi ağırlıyor. Zaman zaman tartışmalara konu olacak kadar artan sayıları ile Suriyeli mülteciler, Atlas Dergisi Fotoğraf Editörü Kerem Yücel’in karelerine ‘misafir’ oldu.
Kerem Yücel’in şu an İstanbul’da sergilenen ‘Misafir’ isimli sergisi, yakın zamanda Ankara’ya taşınacak. Birçok sosyal yardım kuruluşu için çektiği fotoğraflarla adını duyuran foto muhabiri Yücel, bir süredir Hayata Destek Derneği’nin yardım sağladığı Suriyelilerin yaşadıkları dramları farklı bir sergi ve proje için hazırlanan ‘Suriye yerle bir olduktan sonra’ isimli kitapla gözler önüne serdi. Sergi ve kitapta Kerem Yücel’in fotoğrafları gazeteci Serdar Korucu’nun yazdığı metinlerle sunuluyor. Kerem Yücel ile, ‘Misafir’ isimli sergisini ve Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin yaşam mücadelesini konuştuk:
MİSAFİRLİK 3 GÜN SÜRER
“Bu projede fotoğraflara yansıyan Suriyeliler, memleketlerinde normal orta sınıf bir hayat yaşayan insanlar. Ülkelerinde ve yaptıkları işte başarılı kabul edilen kişiler. İçlerinde bilişim uzmanı da var, üniversite öğrencisi de bankacı da var, devlet memuru da. Hepsinin ortak kaygıları aynı: ‘Gelecek.’ Serginin adı Misafir, ama biliyorsunuz, bizde bir söz vardır, ‘Misafirlik üç gün sürer.’ Bu insanlar 3 yıldır burada. Ama ne buraya ait olabiliyorlar, ne de geri dönebiliyorlar.”
KEREM YÜCEL KİMDİR?
2006 yılından beri foto muhabiri olarak çalışan Kerem Yücel’in kareleri yerli ve yabancı pek çok ajansın, gazetenin ve derginin yayınlarında yer aldı. Yücel bunların yanısıra Birleşmiş Milletler (UN), Avrupa Birliği İnsani Yardım Organizasyonu (ECHO), Diakonie- Malteser- Help, JICA ve Hayata Destek Derneği (STL) gibi uluslararası yardım örgütleri için çalışmaya devam eden Kerem Yücel, Orta Asya, Afrika, Ortadoğu, Arabistan yarımadası ve Kafkaslar da Atlas dergisi ve yabancı dergiler için fotoğraflar çekti. “Sosyal, kültürel ve çevre konuları” üzerine fotoğraflar çekmeye devam eden Kerem Yücel, geçtiğimiz aydan bu yana Atlas dergisinin fotoğraf editörü olarak görev yapıyor.
AYNI ODADA İKİ AİLE
Suriyelilerin büyük bölümü Türkiye’de ‘geniş aile’ olarak yaşıyor. Babalar oğullarını aynı evin içinde evlendirirken hanelerin duvarlarını ortaya asılan bir perde belirliyor sadece. Bu aile, tüm olanaksızlıklara rağmen kurdukları her cümlede hayatta kaldıkları için şükrediyorlar. Ve başlarını sokabildikleri bir çatı olduğu için. Ne de olsa Hama’da enkazdan çıkmayı başarmış bir aile onlar...
AŞKINI VÜCUDUNA KAZIMIŞ
1,5 yıllık nişanlısını savaşta kaybeden 22 yaşındaki Cemil aşkını kazımış vücudundaki dövmelere. Adını söylemiyor, söyleyemiyor Kürt sevgilisinin. Ne de olsa Suriye’de yaptırdığı dövme ile geçmişin acı hatırasını bedeninde yaşatsa da bugün Türkiye’de yeni evlendiği eşi ve 6 aylık bebeği ile yeni bir hayatı kurmaya çalışıyor.
Paylaş