Paylaş
Birbirlerinin şehirlerinden ilham alan Onan ve Abadzic’in siyah beyaz fotoğraf karelerinden oluşan “Kesişen Yollar” adlı sergi, İstanbul Tophane’de Tütün Deposu’nda sergileniyor. Hem bu serginin, hem de Onan’ın kişisel bir sergi serisinin önümüzdeki aylarda Ankara’ya taşınması planlanıyor.
25 yıldır profesyonel olarak çalışan, sergileri ve belgesel filmleri ile tanınan fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Timurtaş Onan ile 1991 yılında Almanya’da fotoğrafçılığı seçen sonrasında ise ülkesinde Zagrep’te mesleğini sürdüren sergileri, ödülleri ve çektiği basın fotoğraflarıyla da Hırvatistan’da büyük bir şöhrete sahip olan fotoğrafçı Stanko Abadzic, “Kesişen Yollar” sergisi ile gündeme geldi. Timurtaş Onan, Antalya’da yaşadığım yıllarda tanıdığım ustalardan biri. Uzun yıllar öncesine dayanan dostluğun üzerine bu sergi bahane oldu sohbetimize. Entellektüel fotoğraf bilgisi, imza attığı projelerle sürekli kendisini yenileyen bir sanatçı Timurtaş Onan.
YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Fotoğraflarıyla Türkiye’yi dünyaya tanıtan isimlerden Onan’ın anlattıklarından bir iki satır başı:
“Birçok konuda olduğu gibi fotoğrafta da İstanbul’un adından söz ettirmesinin önemli bir sebebi var. Burada ne olursa olsun bir şekilde üretilenlere sahip çıkılıyor. 12 yıl kaldığım Antalya’da birçok projeye imza attım. Ama o fotoğraflara yerel yönetimler bile sahip çıkmadı. Ankara’ya zaman zaman söyleşilere geliyorum, fotoğraf gösterilerine, sergilere elbette ilgi var. Ama İstanbul gibi değil maalesef. Bence kentlerde özellikle yerel yönetimlere büyük iş düşüyor, sanata ve kendi kültürlerine sahip çıkmak için.
HER PROJEYE AYRI TEKNİK
Çağdaş projelerle gündeme gelmekten mutluyum. Fotoğraflarımda geometri ve karar anı önemli bir olgu benim için. Her projede farklı bir doku yakalamaya özen gösteriyorum. Faklı fotoğraf projelere farklı tekniklerle yaklaşmaya çalışıyorum. Örneğin Paris’i, Zagreb’i dijital çektim ama Beyoğlu’nu siyah beyaz 6x6 negatife çektim. Orta format negatif, küçük format, renkli, siyah-beyaz, dijital projeye göre seçiyorum bunları. 1980’den beri Roman’ları çalışıyorum. Bu benim için büyük bir proje ve önümüzdeki aylarda sergileri, sunumları, gösterileri ile tüm Türkiye’yi gezecektir.”
Timurtaş Onan kimdir?
Fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Timurtaş Onan, İstanbul’da doğdu. Fotoğraf çalışmalarına 1980 yılında başladı. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında birçok etkinliğe katılan ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüri üyesi olarak yer alan Taşonan, Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi projesinin küratörü ve genel yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2005 yılında “Beyoğlu Geceleri” adlı ilk kitabını yayımladı. Fransa’nın Rennes şehrinde gerçekleştirilen yedi Türk fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan “Türkiye Kavşağı” ve beş Türk ve beş Yunanlı sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen “Birlikte Varoluş” adlı sergilerin küratörlüğünü yaptı. 2007 yılında, üç ödüllü ilk belgesel filmi “Sokak Çocukları”nı çekti. 2009 yılında Yunanistan Kültür Vakfı’nın düzenlediği ve Balkan ülkelerinden 7 sanatçının yer aldığı “Balkanlarda Işık ve Gölgeler” adlı sergide Türkiye’yi temsil etti. “Işık ve Gölgeler Şehri İstanbul” ve “Beyoğlu Neoclassic”, “İstanbul Blues”, “Nekropolis”, “Çingene Ateşi”, “Dolapdere Zamansız” gibi sergileri Tokyo’dan Belgrad’a Lüksemburg’dan Atina’ya dünyanın pek çok kentinde sergilendi. www.timurtasonan.com
Filmografisi
* “Sokak Çocukları” - 2007
(Beylikdüzü Kısa Film Festivali - en iyi belgesel, Akbank Kısa Film Festivali - mansiyon ve PAM Kısa Film Festivali-en iyi 2. belgesel ödüllerini kazandı)
* “Tarlabaşı’nda Neler Oluyor?” - 2008
* “Hayali Tacettin Diker” - 2009
* “Kramp” - 2010
* “Tarihi Yarımada/Yansımalar” – 2010
(İFSAK Kısa Film Yarışması Mansiyon ödülü)
Yayınlanmış kitapları
“Beyoğlu Geceleri”- 2005, “Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi No: 30” -2006, “İstanbul Blues” -2009, “Tarihi Yarımada/Yansımalar” -2010
Paylaş