Paylaş
Fotoğrafları kadar hayat tarzı, hatta giyimi ile genç meslektaşlarının örnek aldığı Selçuk Şenyüz’le yakın tarihin siyasi simalarını konuştuk. Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıla yakın zamandır görev yapan Şenyüz, Anadolu Ajansı’nda başladığı foto muhabirliği görevini bir otel güvenlikçisinin saldırısı yüzünden bırakıp mesleğini muhabir olarak sürdürmeye başladı. Selçuk Şenyüz’ün hayatından biraz gazetecilik, biraz fotoğraf üzerine kısa hikayeleri onun cümleleri ile aktarıyorum:
SENİN EKMEĞİN ARKADA
Rahmetli Nazmiye Demirel’in basın mensupları arasında çok saygın bir yeri vardı. Çok da şakacı ve espriliydi. Süleyman bey gibi Nazmiye hanım da basın mensuplarına çok yakındı. Seyahatlerde fotoğraf çekerken bir anda ağzınıza bir dolma, yada meyve sokabilir, “Terlemişsin oğlum” deyip elindeki mendili sırtınıza yerleştirebilirdi. Eşi ile ilgili yaptığı bizi gülmekten kırıp geçiren esprileri ise hep alışılmadık şekilde aramızda kalır yazılmazdı. Bir keresinde Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Çankaya Köşkü’ndeki bir törende Nazmiye hanımın fotoğraflarını çekmeye çalışıyordum. Bana bakarak “Oğlum benden sana ekmek yok, (Süleyman Demirel’i kastederek) senin ekmeğin arkada geliyor” demişti.
ECEVİT YANIMA GELDİ
Bülent Ecevit eşi Rahşan hanım ile birlikte partisinin genel merkezine girerken biz de biraz uzakta duvarın üstüne çıkmıştık. Yürürken bize bakıp selam versin diye “Sayın Ecevit” diye bağırdım. Dönüp selam vermek yerine eşi ile birlikte yürüyüp yanıma geldi ve “Efendim” dedi. Elimde teleobjektif ile öylece kala kaldım. Şaşkınlık ile karışık “Resminizi çekecektim” dedim. “Çek” dedi. Çok yaklaştığı için kadrajıma sığmayan Ecevit’in fotoğrafını teknik olarak o kadar yakından çekemezdim. Onu kırmadan çeker gibi yapıp teşekkür ettim.
İNSANLIĞIM, MESLEKİ HIRSIN ÖNÜNDE
Başbakan Tansu Çiller, Güneydoğu’da incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitmişti. Arazide bir hendeğin üzerinden atlarken dengesini kaybetti. Bende hendeğin önünde atlamasını çekmek için yer almıştım ki. Dengesini kaybedince elini bana doğru uzattı. O saniyenin altındaki alanda verilen kararda iki şey yapabilirdim. Ya düşerken fotoğrafını çekecek ya da elini tutup onu düşmekten kurtaracaktım. Elimdeki makinayı bırakıp Çiller’in elini tuttum. Anladım ki insanlığım mesleki hırslarıma yenik düşmemiş.
KORUMA TERÖRÜ BIRAKTIRDI
1983 yılında başladığım foto muhabirliği görevini 2010 yılında kadar sürdürdüm. 2008 yılında Shreton Oteli’nde korumalar tarafından sağ kolum 7 yerinden kırıldı. Kolumu asla eskisi gibi kullanamadım. Merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın cenazesinde bir duvara çıkmam gerekiyordu. Baktım diğer arkadaşlarım demirleri tutarak duvara tırmandı. Ben kolumdan dolayı tırmanamadım. O gün foto muhabirliği görevini artık layıkıyla yapamayacağımı anladım. Bir süre sonra Başbakanlık muhabirliği teklif edildiğinde bu görevi kabul ettim. Fotoğraf makinamdan asla vazgeçmedim ama gazetecilik mesleği içerisindeki görevim değişti ve artık başka bir alanda işim yoğunlaştı.
Selçuk Şenyüz Kimdir?
1963 yılında Erzurum'da doğdu. Gazi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1986 yılında Anadolu Ajansı’nda foto muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. 1989 yılında Hürriyet Gazetesi’ne transfer oldu. Halen Hürriyet Gazetesi’nde Başbakanlık muhabiri olarak mesleğini sürdürüyor. 1986-2010 yılları arasında 24 yıl foto muhabiri olarak çalıştı.
Paylaş