Pulitzerli Türk Ankara’ya geliyor

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda (UM-AG) bir süredir yapılan fotoğraf sohbetlerinin bu haftaki konuğu ‘pulitzer’li ilk ve tek Türk Murad Sezer olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de foto muhabiri denince akla ne yazık ki; yalnızca bir iki isim geliyor. Oysa dünyanın dört bir yanında başarılı işlere imza atan ve yurt dışında Türkiye’den çok daha iyi tanınan pek çok foto muhabiri var. Bu usta isimlerden biri de 2004 yılında dünyanın en önemli basın ödüllerinden Pulitzer’i de kazanan ilk ve tek Türk, Reuters Foto Muhabiri Murad Sezer. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda (UMAG) bir süredir yapılan fotoğraf sohbetlerinin bu haftaki konuğu bu usta isim olacak. Murad Sezer, cuma günü Ankara’da UMAG’da fotoğrafseverlerle buluşacak.
Gazetecilikte 25 yılı geride bırakan Murad Sezer, meslek hayatının son 17 yılını Associated Press (AP) ve Reuters gibi dünyanın en saygın iki haber ajansında fotomuhabiri ve fotoğraf editörü olarak çalışarak geçirdi. Değerli dostum Murad Sezer’le Ankara’daki söyleşisi öncesinde konuştuk.
İşte anlattıkları:

Haberin Devamı

SAVAŞI DA, OLİMPİYATI DA İZLEDİ

Pulitzerli Türk Ankara’ya geliyor

“Pulitzer’i bir savaş fotoğrafı ile aldım. Kosova, İsrail-Filistin, Afganistan ve Irak gibi çatışma ve savaş alanlarında bulundum. Ama kendimi bir savaş muhabiri olarak tanımlamıyorum. Ben bir ajans fotoğrafçısıyım. Yeri geldiğinde savaş, yeri geldiğinde politik bir toplantı, bir spor organizasyonu izliyorum. Mesela 3 yaz, 2 kış, 5 olimpiyat izledim. Ama Madonna Türkiye’ye gelirse onu izliyor, ertesi sabah bir gösteride fotoğraf çekip bir sonraki akşam da maça gidebiliyorum. Farklı ortamlarda çalışmak pratik ve tecrübe kazandırıyor, bakış açısını genişletiyor, daha geniş bir vizyonla bakmamı sağlıyor.

ULUSLARARASI AJANSTA ÇALIŞMANIN KEYFİ

Uluslararası bir ajansta çalışmanın avantajı rutinden uzak olmak. Bir gazetede veya Türkiye’deki bir ajansta çalışıyorsan illa ki rutini kurtarmak zorundasın, fakat bizim için bu geçerli değil. Bu özgür bir ortam ve daha yaratıcı işlere imza atma olanağı sunuyor. Türkiye’nin gündemindeki politik olaylar bile ilgimiz dışında kalabiliyor. Ama Paris’te yüzbinlerin yürüdüğü bir olayın yansıması, burada İstiklal’de 10 kişi yürüyorsa işin uluslararası ayağı bu örneğin. Bunu takip ediyoruz. Gündemimizi daha çok Türkiye’den dışarıya yansıyan önemli olaylar ve uluslararası olayların Türkiye’ye yansımaları belirliyor. Türkiye’de basın fotoğrafına bakış ile dünyada basın fotoğrafına bakış arasında tabii büyük bir fark var. Bunun temel nedeni de gazetelerde fotoğrafı ehil insanlar seçmiyor.

Haberin Devamı

PULİTZER’İN HİKAYESİ

Murad Sezer, Nisan 2004’te Irak Felluce’de çektiği fotoğrafla Associated Press’in 2005 yılında “Breaking News Photography” dalında Pulitzer kazanan ekibinde yer aldı. Böylelikle Sezer, Pulitzer kazanan ilk ve tek Türk gazeteci oldu. Ödüllü fotoğrafının hikayesini Murad Sezer şöyle anlattı: “2004 yılı Mart ayı sonlarına doğru Felluce kent girişinde dört Amerikalı asker Iraklı direnişçilerce araçlarından çıkartılarak öldürülmüş ve cesetleri bölgede bulunan bir köprüye asılmıştı. Felluce’deki direnişin de şiddetini bir ölçüde gözler önüne seren bu olay Amerikan askerlerinin demoralize olmasına neden olmuştu. Ben de bu dönemde Irak’ta Amerikan Deniz Piyadeleri’ne iliştirilmiş olarak bölgede görev yapıyordum. Şehrin girişinde Amerikan askerlerinin yaralılarını tedavi etmek için kurdukları geçici bir sağlık merkezinde getirilen askerlerden bir tanesi ölmüştü. Birden diğer askerler ölmüş olan askerin etrafında toplanıp dua etmeye başladılar. Fotoğraf makinemi elime aldım. Askerlere biraz yaklaşıp üç kare fotoğraf çektikten sonra makinemi aldığım yere geri bıraktım. Bunlardan bir tanesi kadrajlayıp servise verdim. Ertesi gün yani 9 Nisan 2004 Bağdat’ın Amerikan askerlerince düşürülüşünün birinci yıldönümüydü. Onlarca Amerikan gazetesinin birinci sayfasında bir yanda Bağdat’ta bulunan Saddam Hüseyin heykelinin yıkılış fotoğrafı diğer tarafta benim Felluce’den çekip gönderdiğim bu fotoğraf. İşgalin birinci yıldönümünde bu fotoğraf Irak’ta işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesi olmuştu.”

Haberin Devamı

Murad Sezer Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden 1992 yılında mezun olan Murad Sezer, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. İngilizce ve Almanca bilen Sezer, gazeteciliğe, 1987 yılı sonlarında, üniversite öğrenciliği sırasında Tercüman Gazetesi Spor Servisi’nde foto muhabiri olarak başladı. 1988 - 1997 yılları arasında sırası ile Tercüman, Meydan ve Milliyet gazetelerinde spor fotomuhabirliği yaptı. 1997-2009 yılları arasında Associated Press Haber Ajansı’nın İstanbul bürosunda haber fotomuhabiri olarak çalıştı. Sezer, 2009 Nisan ayında Reuters Haber Ajansı’nda Türkiye fotoğraf editörü olarak göreve geldi. Sezer, meslek hayatını burada sürdürüyor. Sezer, İstanbul, Marmara ve Galatasaray Üniversiteleri’nde davetli olarak katıldığı derslerde haber, savaş ve spor fotoğrafçılığı konulu dersler vermektedir. Ayrıca Kadir Has Üniversitesi Spor İletişim sertifika programında spor fotoğrafçılığı eğitmenliği yapan Sezer, 2012 yılından bu yana da Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin de İstanbul Temsilciliği görevini yürütüyor.

Yazarın Tüm Yazıları