‘Kardeş ülke’ renkleri

Pakistan Büyükelçiliği, bu yılki Bağımsızlık Günü kutlamalarının bir parçası olarak Yunus Emre Enstitüsü’yle birlikte renkli bir etkinliğe imza atıyor.

Haberin Devamı

Pakistanlı fotoğrafçılar Gulraiz Ghouri ve Faisal Rauf’un imzasını taşıyan ve iki ülkenin güzelliklerini yansıtan “Pakistan ve Türkiye’nin Renkleri–Objektifin İçerisinden” sergisi CerModern’de açıldı. Sergide Türkiye’den ve Pakistan’dan 100’ün üzerinde fotoğraf yer alıyor.

‘Kardeş ülke’ renkleri

İKİ KARDEŞ ÜLKE

Sergideki fotoğraflarda Pakistan ve Türkiye’nin zengin uygarlık mirası, derin tarihi bağlantılar, nefes kesen manzaraları, insanlar, kültür bağları objektife yansıyor. “Türkiye’de bu yılki Bağımsızlık Günü kutlamalarının bir parçası olarak bu anlatımı daha geniş bir biçimde paylaşmayı tercih ettik. Sergi, doğanın, yaşamın ve iki kardeş ülkedeki geleneklerin sayısız boyutlarını gösterecek” diyerek etkinliği anlatan Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood, “Pakistan’ın önde gelen iki fotoğrafçısı Gulraiz Ghouri ve Faisal Rauf, son zamanlarda Türkiye’yi ziyaret ettiler ve onun eşsiz coğrafi güzelliğini ve kültürel zenginliğini fotoğrafladılar” dedi.

Haberin Devamı

‘Kardeş ülke’ renkleri

YENİ PENCERE AÇACAK

Büyükelçi Mahmood, sergi ile ilgili olarak şunları söyledi; “Pakistan ve Türkiye’ kelimeleri birlikte söylendiğinde akılda birçok görüntüyü canlandırıyor ve anımsatıyor. Bu birlikteliğin hikayesini özellikle objektifin içerisinden anlatmak moral verici. ‘Görmek inanmaktır’ eski bir atasözü böyle söyler. Hiç şüphem yok ki, bu fotoğraf sergisi Pakistan üzerine yeni bir pencere açacaktır, Pakistan-Türkiye kültürel işbirliğini daha da derinleştirerek. Bu serginin renkleri çok yönlü bağlarımıza daha fazla canlılık ekleyecek ve geniş insanlararası değişimlerimizi takviye edecektir. Yaşasın Pakistan-Türkiye Kardeşliği!”

‘Kardeş ülke’ renkleri


FOTOĞRAFÇILAR HAKKINDA

Haberin Devamı

Gulraiz Ghouri Doğa aşığı bir fotoğrafçı olan Ghouri, genç nesilin temsilcilerinden biri. Fotoğraflarında doğa ile olan samimiyetini ortaya koyan Ghouri, dünyanın bakir ve saklı güzelliklerini resmetmek için 40 ülkeyi gezdi. Gülraiz Ghouri, Pakistan’ın en büyük hazır görselleri bankası olan “Foto Bank’ı” yaratan isim.
Faisal Rauf Lahor’da kendi endüstriyel biriminin sahibi olan bir işadamı olan Rauf’un, fotoğrafçılık tutkusu hobi olarak başlamış. Tutkusunun peşinden birçok ülkeye seyahat eden Rauf, fotoğrafları ile bir çok ödül sahibi.

CERMODERN’E GİDİNCE

Cermodern’e giden fotoğraf tutkunları ayrıca Çağdaş İran fotoğraf sanatının temsilcilerinden Romin Mohtasham’un Gitmek ve Kalmak Arasında temasıyla hazırlamış otuz eserden sergisini de görme şansı yakalayabilir. Fotoğrafta sürralist bir bakışa sahip olan Mohtasham, genç yaşlarda aldığı resim ve desen eğitimini daha sonraki yıllarda Tahran Güzel Sanatlar Fakültesi’nde aldığı fotoğraf eğitimiyle beraber öznel bir çizgiye taşımış. Sergi 28 Ekim’e kadar gezilebilir.

Haberin Devamı

‘Kardeş ülke’ renkleri

BİRLİKTE AÇTILAR

Serginin açılışını, Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş yaptı. İki isim, açılıştaki konuşmalarında, Pakistan ve Türkiye arasındaki kültür, sanat ve ikili ilişkilerden bahsetti. Daha sonra ikili birbirine çeşitli hediyeler takdim etti.

Yazarın Tüm Yazıları