Paylaş
Milyonlar, yaşanan acılara fotoğraf kareleriyle tanık oldu. Onlarca foto muhabiri görev yaptı, o gün objektifleriyle tuttukları notları geleceğe taşıdılar. Facia ardında babasız büyüyecek 432 çocuk, eşini çocuğunu toprağa vermiş yüzlerce aile bıraktı. Bir yıl sonra geriye bu acıyı unutturmayacak hafızalara kazınan fotoğraflar kaldı.
ACILARIYLA BAŞBAŞA KALDILAR
Facianın ardından Soma’ya gidenlerden biri de bendim. Acının odağında 20 güne yakın kaldım. Aklımda ise son gün çektiğim madende ölen eşi Uğur Çolak’ın mezarı başında yapayalnız gözyaşı döken 23 yaşındaki Duygu Çolak kaldı. İlk günlerinde yüzlerce kişilik kalabalıkları ağırlayan mezarlıkta o sabah yalnızca genç kızın sessiz hıçkırıkları duyuluyordu. Henüz birkaç gün geçmesine rağmen Soma, acılarıyla başbaşa kalıyordu. Aradan bir yıl geçti. Soma İzmirli foto muhabirleri Cem Öksüz, Turan Gültekin, Emin Mengüarslan, Emre Tazegül ve Mehmet İnmez fotoğraflarıyla Soma’da yaşanan faciayı, ardında bıraktığı acıyı, ailelerin yalnızlığını hatırlattı. Türkiye’nin pek çok noktasında pek çok defa omuz omuza çalıştığım İzmir’in usta vizörleri, Yargı ve Güvenlik Muhabirleri Derneği’nin organizasyonu ile kentte “Unutmayacağız” sloganı ile açtıkları “Soma 301” adlı bir sergiyle şehit olan 301 madenciyi andı. 50 kare fotoğrafın yer aldığı sergideki pek çok kare o günlerin acı hatıralarının izlerini taşıyor. Bu sergi adım adım Türkiye’yi gezip Soma’yı unutturmamalı.
ACISINI YÜREĞİMİZDE HİSSETTİK
Manisa Soma’da yaşananları ve madencilerin zor koşullarını faciaya tanıklık eden foto muhabirlerinin Türkiye ve dünyaya duyurduğunu belirten İzmir Yargı ve Güvenlik Muhabirleri Derneği Başkanı Mehmet İnmez, “Rakam olarak çok kolay telaffuz ediliyor 301. Ama anlamı çok büyük derin acılar taşıyor, Soma’da. Meslektaşlarım Cem Öksüz, Turan Gültekin, Emin Mengüarslan, Emre Tazegül’le günlerce bu acının içinde yaşadık. Akılda kalan karelere imza attık. Madenden sağ kurtulan yüzü karalar içindeki işçinin yüzü, bir madencinin altı delik çorapları, başka bir madencinin çamurlu çizmeleri, taktığı ucuz kol saati ile döktüğü gözyaşı, eşini arayan genç bir kızın acı dolu ifadesi, arkadaşlarını bekleyen madencilerin hüzünü Soma’da simge oldu. Bu karelere imza atan foto muhabirleri, kara haberin düştüğü Soma’da ailelerin acısını deklanşörümüzde, hem de yüreğimizde hissettik. Meslektaşlarım Cem Öksüz, Turan Gültekin, Emin Mengüarslan, Emre Tazegül’le birlikte yaşanan acının unutulmaması için çektiğimiz fotoğrafları sergiledik” diye konuştu.
İnmez, Soma maden faciasının birinci yılında şehit veren köyleri gezdiğini, şehit veren ailelerin acısının ilk günkü kadar taze olduğunu vurgulayarak, böyle felaketlerin bir daha yaşanmaması için gereken tüm önlemlerin alınması gerektiğini de hatırlattı.
Paylaş