Rıza Özel

Fotoğraf tutkunlarının gözdesi Doğu Ekspresi

19 Haziran 2018
Doğu Ekspresi ile Kars seyahati, özellikle fotoğraf tutkunlarının son dönemdeki popüler rotalarından biri.

Ankara’dan yola çıkan ve Kars’ta son bulan bu yolculuk güzergahında 4 mevsim farklı güzellikler sunuyor. Bu özel rota fotoğraf yarışmasına konu oldu. Doğu Ekspresi’nde çekilen fotoğraflar geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan TCDD’nin düzenlediği ‘Tam O ‘An’ Doğu Ekspresi Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda değerlendirildi. 440 fotoğrafçının bin 529 fotoğrafla katıldığı yarışmada, Fotoğraf Sanatçısı, AFSAD Başkanı Koray Olşen, UHD Bakanlığı Basın Müşaviri Turan Özyanık ve fotoğraf sanatçıları Tarık Er ile Yavuz Ildız’dan oluşan jüri 6 fotoğrafa ödül verirken 36 fotoğrafı da sergileme için seçti. Yarışmada, Murat Tok birinici, Yücel Çetin İkinci, Özgen Beşli ise üçüncü oldu. Murat Yılmaz, Burak Kaynakoğlu, Ümmü Kandilcioğlu ise mansiyon kazandı. Yarışmanın Ankara’da yapılan ödül törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Yarışmada ödül alan fotoğrafların yanı sıra sergilemeye değer 36 kare Kars Garı’nda sergilenmeye başladı. Fotoğrafların ikinci durağı ise Ankara Garı olacak.

1. Murat Tok 

2. Yücel Çetin

3. Özgen Başli Üçüncü

BİR YILDA 270 BİN KİŞİYİ AĞIRLADI

Yazının Devamını Oku

30 yıldır yayında

4 Haziran 2018
Bir yayının değerini belirleyen unsurlardan biridir, geçmişi...


Kaç yıldır yayınlandığı kalıcılığını ortaya koyduğu gibi bir koleksiyon eseri olduğuna da imza atar. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 33 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasında ödül alan fotoğrafları ve katılan eserler arasındaki bir seçkiyi 1988 yılından bu yana özel bir yayında topluyor: “Yılın Basın Fotoğrafları Kataloğu”

226 SAYFA 294 KARE

Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları 2018 kataloğu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. 2017 yılına damga vuran olaylar, fotoğraflar hatta gündem yaratan kareler bu prestij eserinde bir arada sunuluyor. 226 sayfa olarak yayınlanan katalogda Türkiye’nin en prestijli medya ödülleri arasında yer alan organizasyonda ödül alan 8 daldaki 30 fotoğraf ve 3 fotoğraf serisi ile yarışmaya başvuran 3 bin 200’ün üzerinde fotoğraf arasından seçilen 294 kare fotoğraf yer alıyor. Son 10 yıldır her bir yıl farklı bir renk seçiliyor kataloğun kapağında, bu yılın rengi ise sarı.

FOTOĞRAFLARA YENİ HAYATLAR

33 yıldır aralıksız düzenlenen yarışmanın en önemli amaçlarından biri tarihe not düşen kareleri hatıralarda canlı tutmak. Birçok gazetede yayınlandığı anda yalnızca bir günlük hayat süren fotoğraf karelerine yeni ömürler biçebilmek. Hatta bir kısmı gazetelerde bile hak ettiği değeri bulamayan bu fotoğraflar, sergilerle, basılı yayınlarla yeniden sunuluyor. İşte bu organizasyonun basılı yayınları içerisinde en önemli olanı “Yılın Basın Fotoğrafları” kataloğu. Bugün ilk yayınlandığı günden bu yana 30. yılında bir çok fotoğraf tutkunlarının evlerinde, üniversitelerin, saygın kütüphanelerin önemli köşelerinde ve koleksiyonerlerin elinde yıl yıl sıralı şekilde tutuluyor.


Yazının Devamını Oku

Fotoğrafçı mimar olursa

21 Mayıs 2018
Fotoğrafın farklı alanlarından biri de mimari ve peyzaj fotoğrafçılığı.

İran asıllı Elnaz Farahbakhsh, bu alanda fotoğrafları ile dikkat çeken isimlerden. Geçtiğimiz aylarda Ankara ve İstanbul’daki sergileri ile çalışmalarını gözler önüne seren Elnaz, peyzaj fotoğraflardaki başarısını mesleği mimarlığa bağlıyor.
Elnaz Farahbakhsh’i ile fotoğrafa bakışını, peyzaj fotoğrafçılığını konuştuk:

İRAN’DA MECBURİ DERS

“Çocukluk yıllarımda evdeki fotoğraf makinesi ile çok ilgiliydim. Aile fotoğraflarını de hep ben çekerdim. Babam hep ‘Elnaz güzel fotoğraf çeker’ diyerek bana verirdi, makinayı. Ama asıl fotoğraf konusunda çalışmalarımın temeli 2004 yılında İran’da üniversite eğitimi sırasında atıldı. İran’da Mimarlık bölümünde, fotoğraf mecburi bir ders olarak okutuluyor. Çünkü fotoğraf, bakmayı ve batığınızı okumayı, yorumlamayı bilmeniz gereken bir sanat fotoğraf. Fotoğrafa profesyonel bakışım üniversitedeki bu eğitimle gelişti. İnternet üzerinden paylaşımlara yapılan olumlu dönüşler, alınan ödüllerle fotoğraflarıma olan öz güvenim arttı. Türkiye’ye yüksek lisans için gelip burada kalınca da fotoğraftan asla vazgeçmedim.

PEYZAJ FOTOĞRAFÇILIĞI

Son yıllarımı mimari ve daha çok peyzaj fotoğrafları üzerine harcadım. Bu alanda ihtisaslaşmaya çalışıyorum. İyi bir peyzaj fotoğrafı için temel fotoğrafçılığın yanında sokak fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığı, mimarlık, tasarım ve peyzaj ruhunun bilmesi gerekiyor. Bir de oranın kültürünün bilinmesi önemli. Fotoğrafı çekilecek alanın topoğrafik yapısı, bitki türleri, ışığın alandaki etkisinin ve tasarımın öyküsünün öğrenilerek yola çıkılması başarılı bir sonuç için etkili.

ÇÖP KUTUSU BİLE DEĞERLİ

Peyzaj mimarlığı üzerine fotoğraflarda tasarım niteliklerini de ortaya çıkarmak amaçlardan biri. Bu yüzden mutlaka peyzajda kullanılan unsurların kent mobilyası, bitki türü, belki çocuk alanı veya yürüyüş parkuru, hatta bir aydınlatma direği ya da orada kullanılan çöp kutusu bile fotoğrafınıza değer katabilir. Tasarımcı için kullanılan malzemenin yanı sıra o alandaki merdivenin kaç basamak olduğu bile önemli olabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Ankara’dan Antarktika’ya

2 Mayıs 2018
Ankara’dan yola çıkan doğa tutkunu İrfan Güray, geçen hafta Antarktika’dan döndü. 59 yaşındaki Güray, ortağı da olduğu şirketin yöneticiliğini yapan bir elektrik mühendisi.

Doğa tutkusu ile başladığı fotoğraf merakı sayesi dünyanın pek çok farklı noktasını keşfeden Güray’la “Görmediğim kıta kalmasın” diyerek başladığı macera dolu zorlu yolculuğunu, Antarktika’yı ve bu kıtanın su altını konuştuk:“Fotoğrafa olan ilgim, doğa tutkum sayesinde başladı. 15 yıldır fotoğraf çekiyorum. 3 yıldır, keşfetme arzuma dalışı da ekleyerek geniş bir yelpazeye ulaştım. Dünyada pek çok farklı noktaya gittim. Farklı coğrafyalarda doğa gezileri ve dalışlar yaptım. Gitmediğim tek kıta Antarktika kalmıştı. Yola çıkış noktası da ‘Görmediğim kıta kalmasın’ oldu.

GEMİ YOLCULUĞUYLA BAŞLADIM

Antarktika, insan elinin en az değdiği doğanın kendi hali ile korunduğu, bu anlamda benim için çok özel bir yerdi. Bir yıl önceden planladım. Özel bir gezi programı hazırladım. Kıtada en güneye inen, içinde dalış programı olan bir program hazırladım. Arjantin’in en güneyindeki Ushuaia kasabasındaki limandan başlayan yolculuğumuz 14 gün sonra aynı noktada son buldu. Tekrar bu limana döndüğümde fotoğraf makinemde ve hafızamda çok az insanın tanık olacağı keşifler vardı. Bu sürenin tamamı gemide geçti.

ANTARKTİKA’DA 8 GÜN GEÇİRDİM

Pasifik ve Atlas okyanusunun birleştiği dünyanın en sert geçişi olan Drake boğazından Antarktika’ya geçtik. Antarktika ana karası ve civarındaki adaları, koyları, körfezleri ile buzulları ve su altını keşfettim. Kesinlikle gittiğime değdi. Elbette zorlu bir yolculuk ve hava şartları nedeni ile 3-4 gün güverte kapatıldı. Antarktika’nın adaları ve ana karasında 8 gün geçirdik, bu sürede 8 dalış yaptık.

KARA DEĞİL SU ALTI ZENGİN

Tahminlerin ötesinde karaya göre su altı buzullarda çok canlı. Karada hiçbir bitki ve ağaç olmamasına karşı suyun altı şaşırtıcı derecede, yeşil ve kahverengi renkte yapraklı deniz yosunları dolu. Deniz yıldızları, farklı türlerde foklar ve penguenler, renkli su altı canlıları. Ekipte sualtı dalışı yapacak 7 kişi vardı. Diğer dalışlardan farklı olarak bu -1 ila 1 derece soğuk suda gerçekleşiyor. Buzdağı dalışları ve denizde sürekli yüzen irili ufaklı buzlar arasında yapılan dalışlar ve beklenmedik akıntılarla ilgili ilave alınması gereken tedbirleri gerektiriyor. Bu bölgede oldukça deneyimli 3 rehberimiz vardı. Sonuçta uzun ve zorlu bir o kadar keyifli bir yolculuk oldu.

ANTARKTİKA

Yazının Devamını Oku

Yılın fotoğrafları Next Level'da

24 Nisan 2018
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 33 yıldır medyanın ve fotoğraf dünyasının en önemli organizasyonlarından birine imza atıyor.

1985 yılından bu yana aralıksız olarak düzenlenen yarışma, bugün Türkiye’nin en eski fotoğraf organizasyonu ve yalnızca bu bile ‘Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın Türk medyasının en prestijli ödülleri arasında yer almasını açıklamaya yetiyor. Ve bu yarışmanın 2018 yılı ödüllü kareleri ilk kez bugün Ankara’da Next Level AVM’de görücüye çıkıyor. Sergi 4 Mayıs’a kadar gezilebilecek.

YILA DAMGASINI VURAN KARELER

Sergide 3 bin 200’ün üzerinde fotoğraf arasından seçilen 8 dalda 30 fotoğraf ve 3 fotoğraf serisi yer alıyor. Ödül alan kareler, geçen yıla damgasını vuran haber fotoğraflarından oluşuyor. Didim’in gökyüzünden çekilmiş güzelliğinden geçen yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan dev spor organizasyonlarına, siyasetten sanatçı portrelerine ödüllü kareler, fotoğraf severlerin ilgisini çekecek.

HÜRRİYET KARELERİ DE SERGİDE

Bu yıl Hürriyet Gazetesi foto muhabirleri yarışmada 4 ödül kazandı. Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı ödülünü Samsun’daki Deaflympic karesi ise Emre Oktay, Yılın Siyaset Fotoğrafı ödülünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karesi ile Selahattin Sönmez, Portre Fotoğrafı ikinciliğini Kalben karesi ile Emre Yunusoğlu, Foto Röportaj üçüncülüğünü ise İstanbul’daki kâğıt toplayıcılarının 12 karelik hikâyesi ile İbrahim Yurtbay Hürriyet adına kucakladı. Bu ödüllü karelerde sergide büyük baskılarla sunulacak.

KALABALIKLARLA BULUŞACAK

Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları sergisi her yıl onlarca farklı noktada sergileniyor. Geçen yıl 14 üniversiteye söyleşilerle konuk olan sergi kent meydanlarından, metro istasyonlarına farklı noktalarda vatandaşlarla buluştu. Bu yıl ise açıldıktan kısa süre önce Marmaris’te medya buluşmasına ardından KKTC ve Azerbaycan’a gidecek olan sergi, Ankara’daki Next Level’dan turuna başlıyor.

BUGÜN SAAT 18.00’DE 

Yazının Devamını Oku

Askıdaki yaşamlar

27 Mart 2018
Türkiye’de son yıllarda en koyu muhabbetlerin bir yerinde mutlaka geçen kelime, “Mülteci.” O küçük kelimenin barındırdığı yük ise çok ağır.

Mültecilik hepimizin, herkesin empati yapması gereken bir acının adı aslında. Sohbette ağırlığını yitiren bu sorunu, foto muhabirleri kareleri ile pek çok farklı ortamda insanların yüzüne vuruyor. Türkiye’de yaptıkları başarılı işlerle adlarından söz ettiren foto muhabirleri Ozan Köse, Halit Onur Sandal ve Sinan Kılıç’ın sergileri bunun en güzel örneklerinden biri.

MÜLTECİLİK GERÇEĞİ

Dünya genelinde savaş ve çatışmalar yüzünden farklı coğrafyalarda her gün birileri yaşadıkları yerleri, evlerini terk etmek zorunda kalıyor. 1990’lı yıllarda artan mülteci hareketleri son 5 yılda inanılmaz boyutlara ulaştı. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin rakamlarına göre; 2017 sonunda dünya çapında zorla yerinden edilmiş insan sayısı yaklaşık 67 milyon.

2017’de her bir dakikada ortalama 24 kişi yerinden edildi. Son 3 yıla göre dünyadaki mülteci ve göçmenlerin yüzde 51’i çocuk. Ve daha üzücü olanı bu çocukların birçoğu ebeveynlerinden ayrı düşmüş veya yalnız seyahat ediyordu. 2015’de bu şekildeki 98 bin 400 çocuk, sığınma talebinde bulundu.

DİKKAT ÇEKEN SERGİ

Yazının Devamını Oku

En iyileri seçen isimler...

13 Mart 2018
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD), 33 yıldır aralıksız olarak düzenlediği ‘Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları 2018 Yarışması’nın jürisi her yıl olduğu gibi alanında dünyadan ve Türkiye’den söz sahibi isimleri bir araya getirdi.

Ve, bu yıl Antalya’da Aska Lara Otel’de toplanan jüri, 3 bin 200 fotoğraf arasından iki gün süren bir değerlendirmeyle seçimlerini yaptı. Ödüller cuma günü Ankara’da açıklanacak.

DEV İSİMLER BELİRLEDİ

Afganistan’da eşi tarafından burnu kesilen Aisha isimli kadının portresiyle 2010 yılında Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü kazanan (World Press Photo of the Year in 2010) Jodi Bieber Güney Afrika’dan, Reuters Haber Ajansı’nın Wider Image Editorü Gabrielle Fonseca Johnson İngiltere’den ve Hollanda Haber Ajansı ANP’nin Türk kökenli Fotoğraf Editörü Pelin Tatli Hollanda’dan jüri toplantısı için Antalya’ya konuk oldu. Jüride ayrıca geçen yıl dünya basın fotoğrafı ödülünü kazanan AP Türkiye Fotoğraf Editörü Burhan Özbilici, Türkiye’nin yakından tanıdığı foto muhabiri Coşkun Aral, Pulitzer ödüllü foto muhabiri Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Anadolu Ajansı Görsel Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün, basın fotoğrafçılığından Instagram’da 1.6 milyonun üzerindeki takipçisiyle dünya fenomenleri arasına giren Mustafa Seven, basın fotoğrafının ustalarından Şükrü Akın, Depo Photos Yayın Yönetmenlerinden Tolga Adanalı, Zafer Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karameşe ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İlhan Demir yer aldı.

3 BİN FOTOĞRAF 8 KATEGORİ

‘Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda 3 bin 200 kare arasından yapılan değerlendirmeyle ödülleri belirlendi. Ankara’da açıklanacak sonuçlarla 8 kategoride ödül alan fotoğraflar, Spor Toto Spor Fotoğrafları ve Zafer Eğitim Kurumları özel ödülü ile geçtiğimiz yıla damgasına vuran kareler hafızalara tekrar sunulacak.

AISHA’NIN HAYATINI DEĞİŞTİREN İSİM GENÇLERLE BULUŞTU

Jüri toplantısı için Türkiye’ye gelen isimler Antalya’da yalnızca bir odanın içerisinde fotoğraf seçmedi. Kente de fotoğraf alanında bir etkinlikler dizisiyle katkı sağladı. Afganistan’da eşi tarafından burnu kesilen Aisha isimli kadının portresiyle 2010 yılında Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü kazanan Jodi Bieber, Dünya Kadınlar Günü’nde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gençlerle buluştu. 2010 yılında Time dergisinin kapağında yayınlanan fotoğrafta cezalandırılmak için kocası tarafından burnu ve kulakları kesilen Aisha’nın portresiyle tüm dünyanın yakından tanıdığı fotoğrafçı salonda yüzlerce gence tecrübelerini aktardı. Bu buluşmada diğer jüri üyeleri de yine üniversitelilerle bir araya geldi. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden gençler, ayrı bir programla Coşkun Aral’la buluştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ev sahipliği yaptıkları jüri üyeleriyle ayrı ayrı bir araya geldi.

Yazının Devamını Oku

Ankara Buluşmaları

20 Şubat 2018
Cumhuriyet tarihinin en önemli mekânlarından biri Ankara Palas Oteli... Ve bu mekânın adı ile iki yıldır “Ankara Palas Buluşmaları” adıyla söyleşiler düzenleniyor.

Geçtiğimiz yıl başlayan bu buluşmalara Alev Alatlı’dan Muhtar Kent’e, İlber Ortaylı’dan Raşit El Gannuşi’ye, Stephan Micus’tan Murat Bardakçı’ya çok önemli isimler konuk oldu. Etkinliğin bu ayki konuğu ise “Savaş ve İnsana Dair” sunumuyla usta foto muhabiri Coşkun Aral.
Ankara Buluşmaları’nı, bu organizasyonun kurumsal ilişkilerini yürüten Çağla Özden’le, yarın akşamki söyleşinin detaylarını ise Coşkun Aral’la konuştuk.

MÜLTECİLİĞİ DÜNYA’YA ANLATIYOR

Hayata bakışıyla meslek yaşamıma katkısı olan her fırsatta bir araya geldiğim ustalardan biri Coşkun Aral. İki yıldır da dünyada, mülteciler üzerine projeler yürütüyor. Son olarak geçtiğimiz haftalarda Tayland’ın başkenti Bankok’ta birçok farklı coğrafyadan fotoğrafçıları buluşturan bir sergiyle kendi tanıklıklarını da anlattı. Çalışmalarını yakından takip ettiğim Aral, “Savaş ve İnsana Dair” başlığı altında neler olacağı üzerine yaptığımız sohbette şunları söyledi:

SAVAŞLARA TANIKLIK ETTİM

“Savaş coğrafyasında var olan gerçekler var. Dünya’nın pek çok farklı noktasında tanıklık ettim bunlara. Ve savaş gerçeğinin en kesin sonuçlarından biri mültecilik. Bu sonrasında iyi yönetilememesi halinde yeni çatışmaların da temelini atan bir olgu. Son iki yılımı mültecilik olayına verdim. Yaşadığım savaştan örneklerle bundan sonra neler yapabileceğimiz konusundaki tecrübelerimi aktaracağım. Bizler ilk kez duyuyoruz, yaşıyoruz. Ama burada yaşananların benzerleri başka coğrafyalarda daha önce yaşandı. Ne bazı ülkelerin terör örgütlerini desteklemesi, ne yaşanan mülteci akınları yeni. Önemli olan daha önce yaşananlardan duyarlılıklarımızla, kimseyi suçlamadan bölgeyi huzura kavuşacak sonuçlar çıkarabilmek.”

Yazının Devamını Oku