20 yıldır yüzleri çekiyor

Ankara’da fotoğraf sanatçısı Mahmut Turgut, 20 yıldır aralıksız olarak sanatçıların portrelerini fotoğraflıyor.

Haberin Devamı

Turgut’un arşivinde özellikle edebiyatçıların portrelerinden oluşan geniş bir yelpaze var. Gençlik yıllarında edebiyatla başladığı yolculuğunu fotoğrafla sürdüren Mahmut Turgut, sanatçı portrelerine bir ömür verdiğini söyledi.

700 ÇAĞDAŞ EDEBİYATÇI ÇEKTİ

Çektiği fotoğraflar arasında 700 çağdaş yazarın portrelerinin yer aldığını aktaran Turgut’la fotoğrafa tutkusunu ve portrelerini konuştuk.
İşte Turgut’un anlattıkları:
“Ankara’ya geldikten sonra 1978’li yıllarda Soyut ve Oluşum gibi sanat dergilerinde yazılar yazıyordum. Şiirlerim basılıyordu bu dergilerde o dönemde önemli yayınlardı edebiyat alanında. Sonrasında şiir kitabımda yayınlandı. Bu dönemde pek çok edebiyatçı ile başlayan ve halen süren dostluklarım oldu. 1994 yılında AFSAD’da eğitim aldıktan sonra ebebiyatla başlayan sanat yolcuğum fotoğrafa kaydı. Ama edebiyattan yazılarımdan ve şiirden hiç kopmadım.

Haberin Devamı

129 YİTİRİLEN SANATÇI ARŞİVİMDE

Tabii fotoğraf çekereken edebiyat dünyasından geldiğim için önce arkadaşlarımın fotoğraflarını çekerek portrelere imza atmaya başladım. Sonrasında bu alanda bir eksik olduğunu hissettim ve özellikle edebiyatçılardan oluşan büyük bir sanatçı yüzleri arşivine sahip oldum. 7 yüzün üzerinde farklı edebiyatçının portresine sahibim. 20 yıl içerisinde bunlardan 129’unu yitirdik. Aziz Nesin’den Yaşar Kemal’e, Can Yücel’den Erdem Beyazıt’a birçok değerli isim. Şimdi en büyük isteğim bu 129 kaybettiğimiz değeri bir fotoğraf sergileri ve basılı bir albümle anmak. Tabii bunun dışında dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 23 Nisan çocuklarının portreleriyle de farklı projelere imza attım”

MAHMUT TURGUT KİMDİR?

1952 yılında Van’da doğdu. 1978 yılında “At Dağları Sırtından” adlı şiir kitabı Memleket yayınlarından yayınlandı. Oto-grafik, Doğa’dan Van’dan, Dünya Çocukları, Objektifimdeki Edebiyatçılar başlıklı fotoğraf sergisi Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Kırşehir, Bursa, Van’da, Objektifimdeki Edebiyatçılar başlıklı fotoğraf sergisi 2004, 2005, 2006 yıllarında Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda gösterildi. 2000 yılında Dünya Çocukları, 2001 yılında Objektifimdeki Edebiyatçılar kitapları Kültür Bakanlığı yayınları arasında yayınlandı. 2011 yılında ise Oto-grafik, 2012 yılında Yüreğimdeki Çiçekler albümü TÜYAP kültür hizmeti olarak basıldı. 2013 yılında Yenimahalle Belediyesi tarafından Dünya Çocukları fotoğrafları sergilendi ve basıldı. Turgut, Edebiyatçılar Derneği, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği üyesidir.

Yazarın Tüm Yazıları