Paylaş
TÜRKLERDEN Mİ KARINCALARDAN MI?
Milli yiyeceğimiz yoğurdu yapmaya kalkıştığımızda daha önce yaptığımız yoğurttan bir kaşığı yenisini mayalamak için kullanırız. Tabii bunu düşünürken insanın aklına ilk yoğurdun nasıl mayalandığı sorusu geliyor. Kesin bir bilgi olmamakla birlikte genel kanı ilk yoğurt yapanların Orta Asyalı göçebe Türkler olduğu... Yoğurt yapımında kullanılan doğal mayalarla ilgili söylentiler daha da ilginç. Biraz araştırdığınızda karşınıza çıkan en popüler yöntem, karınca yumurtalarının maya olarak kullanılması.
İPUCU
Evde nasıl yaparsınız
1 Yoğurdu iki tip sütten yapabilirsiniz. İlki, çiğ süt diye adlandırılan pastörizasyondan geçmemiş günlük süt. Diğeri de şişelerde günlük diye satılan, sınırlı pastörizasyondan geçmiş ve ekşimemesi için katkı maddeleri içermeyen süt. İşlem günlük süt için 15-20, çiğ süt için 30-35 dakika sürer.
2 Süt kaynatma işine girmeden önce kullanacağınız tencerenizi suyla etraflıca çalkalayın. Böylece kaynadıktan sonra sütlü tencereyi temizlemeniz daha kolay olacak. Bir kilo sütü önce yüksek ateşte kabarmaya başlayana kadar kaynatın. Sonra orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Süt sakinleyecek ve koyulaşacak. Bu şekilde 8-10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
3 Sütü ılınması için varsa toprak bir güveç kaba, yoksa cam veya çelik bir tencereye koyun. Ama mayalanacak kaba önceden koyun ki doğru ısıya geldiğinde kap onu soğutmasın ve her yeri eşit mayalanabilsin.
4 Sütün mayalanma ısısını parmak testiyle anlayabilirsiniz. Serçe parmağınızı soktuğunuzda sıcak gelmeli ama kaynar olup yakmamalı. Vücut ısısından üç-dört derece fazla bir sıcaklıktan bahsediyoruz. Mayalayacağınız kapları rüzgardan, soğuk havadan uzak bir yerde, mutfağın köşesinde, alttan ve üstten yün veya polar bir battaniyeyle iyice sararak, üşümeyecek hale getirin. Sütü daha evvelden ayırdığınız iyi bir yoğurtla mayalayabilirsiniz. Damızlık denen bu maya ne kadar güzelse yoğurt da o kadar iyi olur. Damızlık ekşimişse yeni yapılan yoğurt da ekşi olur. Bir de süzme yoğurt iyi bir damızlık olmuyor. Damızlık yoğurdu bir kapta çırpın. İçine yarım çay bardağı kadar ılık sütten yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra bunu süte ekleyip çırpın. Mayayı ekleyip, kapların üzerini bir kapakla kapatmadan sarın. Eğer üzerini kapatırsanız terleme yapacaktır. Yoğurdunuzun üzeri sulu olur.
5 Sütü iyice sarıp sarmalayıp dört saat bekletin. Dört saat sonra açıp buzdolabına yerleştirin. Burada da bir gün beklettikten sonra kaşık sokmakta fayda var.
GÜZELLİK BANYOSUNDA TARÇINLI KÖFTE
Tarçını etle bugüne kadar hiç kullanmayanlar ilk anda irkilebilirler. Bir kere birleştirdikten sonra hep canınızın çekeceği bir tarif olacağına emin olabilirsiniz. Suyu da en az kendi kadar lezzetli. Yeni bir tarif bu...
Köfte harcı için yarım bayat ekmek içini biraz suyla ıslatın ve ufalayın. İki soğanı rendeleyin, iki diş sarımsağı ezin ve bir kilo kıymayla birlikte geniş bir kaseye koyun. Üzerine tarifin başrol oyuncusu tarçından iki dolu çorba kaşığı ilave edin. Ayrıca tarçını dengelemesi için iki dolu çorba kaşığı kimyon, bir dolu çorba kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı pulbiber, tuz ve beş adet karanfili ezerek çıkan tozu ekleyin. Köfte harcını biraz karıştırdıktan sonra yarım demet maydanozu ince ince kıyıp iyice yoğurun, ceviz büyüklüğünde toplar kopararak avcunuzda yuvarlayın, sonra da hafifçe bastırın. Böylece bombeli yuvarlak köfteler elde etmiş olacaksınız. Köfteleri pişirmek için tavaya dört çorba kaşığı zeytinyağı koyun ve ısınınca köfteleri çevirerek pişirin. Pişen köfteleri ayrı bir kaba alın. Ayrı bir tencerede beş kepçe yoğurtla iki kepçe suyu ayran haline getirip, kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Sonra bu yoğurtlu sosu, köftelerin piştiği tavaya yavaş yavaş dökerek, tavanın dibinde kalan güzel sosla birleştirin. Yoğurdu ısıtmadan veya çok harlı ateşte ısıtarak eklerseniz kesilebilir. Yoğurdu köftelerin piştiği tavaya eklediğinizde dibindeki bütün güzelliği spatulayla yoğurda karıştın. Köfteleri tavaya tekrar yerleştirin. Biraz toz tarçın ve ince kıyılmış maydanoz ilave ederek servis edin. Bu lezzet sizi şaşırtacak.
SEPETTEN
Köy pazarındaki ajanınız
Bu bölümde farklı işler yapan insanlara ve küçük ölçekli işlere destek vermeye çalışıyorum. İstanbul’dan Kaz Dağı’na göç edip, kendi yolunu toprak ve toprağın nimetleriyle kesiştirmiş biri Dilek Şenolan. Civar pazarları dolaşıp oranın yerlisinin üretimi olan domatesten tutun taze otlara, yumurtadan, zeytine kadar her türlü ürünü toparlıyor. Meraklısına da sipariş karşılığı gönderiyor. Biz bir yıldır farklı zamanlarda kendisini aradık. Köy pazarında sizin için dolaşacak biri olarak Dilek Şenolan’a ulaşabilirsiniz. (532) 376 53 54. Web sitesi yapım aşamasındaymış.
Marifetli Maarif Takvimi
Kestaneciler sokaklarda yerlerini almaya başladı.
Yağmurlar başlamış, mantarlar geliyor.
Turşu yapma zamanı; kelek, salatalık, domates... Hepsi pazarda tezgahlarda.
HAFTANIN SÖZÜ
Koça, boynuzu yük değildir. (Atasözü)
Paylaş