Paylaş
ABD’de en çok takip edilen ikinci spor dalı olan Beyzbol’da, Major Lig’in hazırlık sezonu olan bahar maçları başladı. Şampiyonun 162 karşılaşma sonrasında belirleneceği bu amansız ligin ezeli rakipleri New York Yankees ve Boston Red Sox, sezon içinde en az 18 defa birbirleriyle kozlarını paylaşacak. Düşünün, böyle bir lig bizim ülkemizde olsa ve her hafta F.Bahçe, Galatasaray ve Beşiktaş arasında oynanan derbileri izlesek fena mı olurdu?
Yıldırım Demirören’in, yeni sezon için düşündüğü öne sürülen 22 takımlı Süper Lig fikrine kimse itiraz etmesin. Bence buna play-off bile eklenmeli. “Avrupa’da bunun örneği yok” demeyi bir kenara bırakın. Bugün bir profesyonel ligin, bir ülke ekonomisine katkısının inanılmaz boyutlara geldiği ortada. Ve ortada dönen milyarlarca dolarlık rakamlar da karşımızda.
Yayıncı kuruluş mutlaka teşvik edilmeli
Peki, Demirören’in hayata geçirmeyi planladığı 22 takımlı Süper Lig projesinde kimler mücadele edecek? Seyircisiz İstanbul BŞB ile mi, yoksa Ankara’nın sorunlu kulüpleri ile mi yola devam edilecek? Yeni TFF, yaşanan süreçte Ankaragücü ve Ankaraspor’un yönetimini, bu kulüplerdeki kaos sona erene kadar üstlenebilir. NBA, kriz içindeki New Orleans Hornets’i devralarak bu takımı kurtardı. Ayrıca hakemler de bu takımı maçlarında hiç kollamadı. NBA, uygun bir alıcı çıktığında devir teslim yapacak. Çok takımlı yeni ligimizde yayıncı kuruluş devreye sokulmalı, takım alımları ve zordaki kulüpleri kurtarmak için teşvik edilmeli.
Amerikan örneği bizim ligimizde de uygulanmalı
ABD, bunu aynı ligde tek takım şartıyla sınırlıyor. Bu ülkedeki en büyük yayıncı kuruluşlardan Cablevision, New York Knicks basketbol ve New York Rangers buz hokeyi takımlarının sahibi. Aynı şekilde Comcast firması da NFL’in (Amerikan Futbol Ligi) önemli takımı Philadelphia Eagles’ın sahibi. D-Smart veya Digitürk, benzeri bir yöntemle aktif olarak sporun içine çekilebilir. Bu da herkes için kazançlı olur. Profesyonel yöneticilik böylece sporumuza girer.
Türk Telekom, basketbolda var. Bunun benzerini yıllar önce Cem Uzan, hem kulüp hem de yayıncı kuruluş sahibi olarak yapmıştı. Ancak, bir gün kendi kanalında “Türkiye’de sadece iki büyük var. Bunlar Fenerbahçe ve Galatasaray’dır” deyip Beşiktaş’ı devre dışı bırakınca, büyük bir gaf yaptı. Zaten devamı da ortada. Elbette, yöneticiler ve başkanlar kadar, takım sahipleri de sözlerine dikkat etmeli, sorumlu davranmalı.
Babadan oğula geçen kombineler
AMERİKAN Futbol Ligi, ülkenin en değerli ligi. Bu ligin ünlü takımı Green Bay Packers adına kombine bilet almak için bekleyenlerin sayısı ise 90 binin üzerinde. Her sezon bitiminde ölen taraftar sayısı ile boşalan koltuk sayısı da 90 civarında. Ve kombine için bekleme süresi ise en az 1000 yıl. Bu koltuklar sadece babadan, oğula geçiyor. Bir babanın oğluna bırakabileceği en değerli miras bu olsa gerek. Ayrıca, bekleme listesine girmek için önce polisten lisans çıkarmak gerekiyor.
Deron Williams’ın Arena’daki asılı forması
BEŞİKTAŞ taraftarının gönlünde taht kuran ve bir yaz aşkı gibi gelip geçen Deron Williams, NBA’in en kötü takımı Charlotte Bobcats’e 57 sayı attı. Deron büyük bir NBA yıldızı. Ancak, İstanbul’dan döndükten sonra zor da olsa defalarca konuştuğum bu oyuncu formasının BJK Arena’da asılı olmasını hak edecek hiçbir şey yapmadı. Kobe Bryant ve LeBron James ile bile konuşmak daha kolayken Nets soyunma odasında kendisiyle görüşmek için her defasında en sonu beklemem gerekiyor. D-Will, nedense Beşiktaş günlerini de sıkılarak “Yaşandı bitti, daha ne soruyorsun” diye geçiştiriyor. Birisi çıkar, bir gün o formayı BJK Arena’dan indirir.
Rekortmen Pete Weber’in ismini hiç duydunuz mu?
ABD’nin en popüler sporu olan Bowling’de geçtiğimiz hafta oynanan US Open’ı Pete Weber kazandı. Toplam 5 defa bu kupayı alarak rekoru eline geçiren Weber 50 yaşında. Bowling US Open, medyanın tercih ettiği Nascar Daytona 500 oto yarışları ve NBA All Star maçları ile aynı güne denk gelince Amerikalıların en popüler sporu, ekranlarda güme gitti.
Tribün şiddetini bitirecek örnek
Amerikan Futbol Ligi takımı New York Giants’ın yöneticileri, olay çıkaran taraftarlarına öyle bir ceza verdi ki, dünyada eşi benzeri yok.
SADECE kadın ve çocukların izlediği Beşiktaş-Trabzon maçındaki sesler Atlantik ötesindeki kulaklarıma vuvuzela gibi geldi. Futboldaki şiddetin çözümü bu uygulama olamaz. Bakın ABD’de tribün şiddeti nasıl cezalandırıldı.
NFL (Amerikan Futbol Ligi) 23 Aralık 1995 tarihinde New York Giants ile San Diego Chargers arasında oynanan maçta seyircilerin misafir ekip Chargers’ın kenar yönetimine ve güvenlik güçlerine kartopu atması sonucu çıkan arbede de pek çok kişi yaralanmış, oyun durmuştu. 15 seyirci tutuklandı, 175’i ise dışarı atıldı. Maç böylece tamamlandı. NFL yönetimi Giants’e hiçbir ceza vermedi. Ancak Giants, seyircisine faturayı ağır kesti.
İlan verdiler
İlk olarak foto muhabirlerinin çektiği kartopu atanları gösteren resimleri topladılar. Ardından da gazetelere ilanlar verdiler. Tespit edilen pek çok profesyonel yönetici de işlerinden çıkarıldı. Bu kişiler uzun seneler iş bulamadı. Pek çok öğrenci okullarından uzaklaştırıldı. Kombine koltuk sahipleri ABD’nin en değerli biletini sonsuza dek kaybetti.
Paylaş