Türkiye’nin kalbi tekliyor!

TÜRK Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, birkaç gün önce, danışmanı Erol Kaner’le birlikte misafirimizdi. Hürriyet’in VIP Salonu’nda sohbet ederken:

"Türkiye’nin kalbi tekliyor" dedi ve ekledi:

"Ülkenin kalbi siyasette de tekliyor ama bizim konumuz insan kalbi... Yalnız bizim değil, tüm dünyanın derdi bu... Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle geçen yıl yaşamını yitirenlerin sayısı 17 milyon 500 bin... Bunların yaklaşık 8 milyon 600 bini kadın... Kalp hastalıklarından ölüm, AIDS ve trafik kazaları gibi nedenlerle ölenlerden çok daha fazla! Kalp hastalıkları günümüzde çocuklara kadar indi..."

Toplumlar geliştikçe, insanların hareketleri azalıyor, günlük hayatımızı kuşatan yoğun stresle birlikte kalp hastalıkları da artıyor. Hastalık kapıyı çalınca aklımız başımıza geliyor ama bazen çok geç kalmış oluyoruz. Türk Kalp Vakfı Başkanı Yıldırımakın, "Tanıda geç kalmayı önlemek şart. Türkiye’de bu anlayışın gelişmesi gerekiyor" dedi.

Ülkemizde kalp hastalıklarından ölüm birinci sırayı işgal ediyor ve toplumumuzu ciddi biçimde tehdit altında tutuyor. Kalp ve damar hastalıkları, çocuk-genç, kadın-erkek, zengin-fakir demeden herkesi ilgilendiriyor.

Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon kalp hastası var. Her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor, bunlardan 100 bini hayatını kaybediyor!

Kalp sağlığı hizmetinde ön sırada yer alan bir kurum olan Türk Kalp Vakfı, İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen etkinliklerde en başarılı sivil toplum kuruluşu seçildi.

* * *

Vakıflar, insanlığın yardımlaşma ve dayanışması halinin kurumsallaşmış biçimidir.

Sağlık alanında kurulan vakıfların sayısı bir hayli çoktur ama gerçek olan şudur ki, kurulan sağlık vakıfları arasında en hayırlılarından, en düzgün çalışanlarından biri hiç kuşkusuz ki Türk Kalp Vakfı’dır ve 34 yıldır halkımıza hizmet etmektedir.

Hiç yorulmadan çalışıp Türk Kalp Vakfı’nı en modern cihazlarla ve yetenekli doktorlarla donatarak bugünkü durumuna getiren Çetin Yıldırımakın ve onun danışmanı olan meslektaşımız Erol Kaner ile vakfa hayatlarını adayan tüm personel, fedakárca hizmet vermeyi sürdürüyor.

Kalp bu... Durduğu zaman her şey duruyor, hayat bitiyor... Bu bakımdan kalp hastalıkları "İnsanlığın başta gelen düşmanlarında biri"dir.

* * *

Peki, kalp ve damar hastalıklarından nasıl korunmak gerekir? Temel kurallar şunlardır:

1) Sigarasız ortamda yaşamak.

2) Hayvansal gıdaları az tüketmek, düşük kalorili beslenmek.

3) Yüksek tansiyonu ve yüksek kolesterolü kontrol altına almak.

4) Az hareketten ve aşırı kilolardan kaçınmak.

Kalp ve damar hastalığı nedir? Türk Kalp Vakfı’ndan şunları öğreniyoruz:

Atardamarlar, kanı kalpten çevredeki organlara taşır; toplardamarlar da kullanılmış kanı tekrar kalbe geri getirir. Atardamarların en yaygın hastalığı damar sertliğidir. Toplardamarların en yaygın hastalığı ise varis hastalığıdır. Varis hastalığının damar sertliği ile bir ilişkisi yoktur.

Atardamarların iç tabakasının bozulması veya hasar görmesi sonucu, kolesterol, kireç, bazı kan elemanlarının, damarın iç ve orta tabakasında birikerek damarın sertleşmesi, daralması (plak) ve daha sonra da tam tıkanmasıyla ortaya çıkan yaygın bir damar hastalığıdır.

Belirtiler ortaya çıkmadan tanı konulabilirse, tedavi ile kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği ve damarda ölümcül balonlaşma olan "aort anevrizması" önlenebilir. Kalbinize ve damarlarınıza iyi bakın! Batı toplumlarında tüm ölümlerin yüzde 50’si damar sertliği sonucudur!
Yazarın Tüm Yazıları