İlçe belediyesince kurulan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, İstanbullu doğaseverlere bitkilerin gizli dünyasını tanıtıyor.
Bahçede uzmanlarca verilen seminerlerin konusu birbirinden ilginç: Bitkiler ve yağlarıyla tedavi, bitkilerin ve beslenmenin kimyası, masajterapi, doğal vücut bakımı... Çocuklar da unutulmamış. Tatil boyunca KöşeBucakBörtüBöcek Ekoloji Yaz Okulu’nda gelecek nesillere doğa sevgisi aşılanıyor.
Son yıllarda kimi zayıflamak, kimi dökülen saçlarını çıkartmak kimi de büyüyen prostatı için umudunu doğaya bağlamış, çareyi bitkilerde arıyor. Doğaya dönüşle birlikte bu konuyu istismar edenler, modern tıbbı tümüyle dışlayarak “alternatıf tıp” ile köşeyi dönme derdinde. “Alternatif tıp” kavramı bana “alternatif enerji” kavramını hatırlatıyor. O da klasik enerji kavramlarını tümüyle reddeden, dışlayan bir kavram. Halbuki şu anda ne bitkiler tümüyle modern tıbbın ne de rüzgar, güneş gibi enerji kaynakları petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlarından oluşan nispeten kirli enerjinin tümüyle yerini alabilir. O halde bunların günümüzdeki adı “tamamlayıcı tıp” ve “tamamlayıcı enerji” olmalı. Şüphesiz birçok derde deva olan bitkiler bilinçsiz ve yanlış kullanmaları sonucu birer zehir özelliği göstermekte. Sizleri bu konuda bilinçlendirmek, bitkileri ve doğayı tanıtmak için Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ni kurmuş. Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği ile birlikte kurulan bahçe 14 bin metrekarelik alana yayılıyor. İçinde bitkilerin sergilendiği 68 ada, tropik ve subtropik bitkilerin yer aldığı bir sera, laboratuar - herbaryum ve Sağlık Araştırmaları Merkezi bulunuyor. Sadece bir bahçe değil; burası araştıran, üreten, eğiten, eğlendiren, soluk aldıran, halka açık bir tabiat parçası!
BİTKİLER VÜCUDA YARAR KADAR ZARAR DA VEREBİLİR
Bazılarına göre bir ilaç tabletiyle bir bitki yaprağı arasında paratik olarak fark yok! Her ikisi de vücutta etkilerini içerdikleri kimyasallar yoluyla yapar. Fakat tabletin özelliği, içindeki kimyasalların arındırılmış ve dozu ayarlanmış olması. Yaprakta ise zehirli olabilen birçok madde farklı miktarlarda bulunabilir. Bu nedenle yanlış kullanılan tıbbi bitkiler çok masum olmayan yan etkiler gösterebilir, zehirleyebilir. Kullanılan diğer ilaçlarla etkileşebilir. Doktor, eczacı, biyolog gibi uzmanına danışmadan bence çay bile içmeyin. Bazıları, bitkileri “yenebilir” ve “yenemez” olarak ikiye ayırır. Bazen İstanbul’da otoyolların kenarında yenebilir ot toplayanları görünce üzülürüm. Bu otlar taşıtların egzozlarından çıkan dumandaki kurşunla kirlenmekte. Yani zehirlenmişler! Değil otoyol kıyılarından ot toplamak, otoyol kıyılarında inek otlamasına bile müsaade edilmemeli. Sütten, ottan, oyuncaklardan, boyadan çocuklara geçen kurşun birçok sağlık problemiyle birlikte şiddete, teröre meyilli bir nesilin ortaya çıkmasına neden oluyor.
ÇOCUKLARA EKOLOJİ YAZ OKULU AÇILDI
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ndeki bitkileri çiçekli halleriyle görebilmek için en uygun dönem (her bitki için değişmekle birlikte) genellikle ilkbahar ve yaz ayları. Ancak bitkinin tüm yaşam evrelerini; kışın karlar içinde herdem yeşilleri, kış sonu tomurcukların patlaması ardından çıkan beyaz pembe çiçeklerle kaplanmış meyve ağaçlarını, yaz sonu serada bulunan subtropik ve tropik iklim bitkilerinden muz, pepino, papaya, guava meyvelerini ve sonbaharda doğanın bir sonraki yıla kendini hazırlayışındaki renk cümbüşünü görmek için bahçe her mevsim gezilebilir. Burada bitkileri incelerken İstanbul’un içindeyken İstanbul’un dışında duygusunu hissedeceksiniz! Kuruyup ince ince kıyıldıktan sonra, bitkileri birbirinden ayırt etmek çok zor. Bu nedenle Zeytinburnu’ndaki bahçede bitkileri teşhis edebilmek için bir de herbaryum oluşturulmuş. Herbaryum örnekleri; uygun şekilde toplanıp preslendikten sonra kartonlara yapıştırılmakta, bitkilerin bilgileri (familya, tür, yer, kişi, tarih) etiketlerine yazılmakta. Ayrıca bahçedeki seminerler; bitkilerle tedavi, bitkilerin ve beslenmenin kimyası, bitki yağlarıyla tedavi, masajterapi, doğal vücut bakımı konularını kapsamakta. Çocuklar için de KöşeBucakBörtüBöcek Ekoloji Yaz Okulu var. Böylece çocukların da bitkileri tanıyıp sevmeleri ve doğayı korumak için sorumluluk almaları hedefleniyor. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi yazıyla anlatılamaz; gidip görmeniz lazım. Bahçe, saat 09.00’dan gün batımına kadar ziyarete açık. Toplu ziyaretler ve bilgilendirilme için randevu alınması gerekiyor. (www.ztbb.org).