Paylaş
Su Vakfı Üyesi Selami Oğuz’nun hazırladığı, Baraj Güvenliği Derneği Yayınları’ndan (BGD) çıkan “Fırat Nehri’nin Hikayesi: Altın Dağın Doğuşu” adlı kitap hem ülkemizin en büyük mühendislik projesi olan Atatürk Barajı’nı, hem de Türkiye’nin mühendislik tarihini anlatıyor. Bu kitap özellikle mühendislerin, mühendis adaylarının mühendislik tarihi ve etiğini öğrenebilmesi için Türkiye’deki nadir eserlerden.
İBRET DOLU ÖYKÜLER
Bilindiği gibi, otobiyografi yazmak çok güçtür, çünkü insanın kendinden söz ederken objektif olması zordur. Selami Oğuz’un ise (onu yakından tanıma şansına sahip olduğumdan dolayı) kitapındaki yazdıklarının doğruluğundan hiç şüphem yok. Hatta mizaç olarak fazla mütevazı olduğu için kendisiyle ilgili birçok konuyu az bile yazmış.
Her otobiyografi sayesinde o kişinin uzmanlığı, düşünceleri, yaptığı işler hakkında bilgileniriz. Biyografiler aynı zamanda iyi bir belgeseldir. Bu alanda çalışacaklara ve yazarın yaşadığı dönemin özelliklerine kaynaklık eder. Ben şahsen Selami Ağabey’in otobiyografisinin okuyarak, çok değerli bir yaşam deneyimi edindim. Pratik mühendislik zekasının uygulamalarını, çok ilginç, komik ve ibret dolu ayrıntıları öğrendim.
İşte kitaptan bir komik anekdot: Şantiyeyi ziyaret eden (o zamanlar mühendisten daha az maaş alan) vali sohbet arasında maaşından şikayet etmiş. Karadenizli bir hemşerim de hemen “Vali Bey, siz hiç gazetelerde vali arandığına dair ilan gördünümüz mü” diyerek kabaca taşı gediğine koymuş... Kitapda DSİ, İTÜ gibi kurumlardan da uzun uzun bahsedilip “teknoloji, kaynak ve iyi organizasyon” ile Türk mühendisinin neler yapabileceğinin çarpıcı örnekleri belgeleriyle veriliyor...
Selami Oğuz, 1944’te Erzurum’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. 1968’den itibaren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde muhtelif kademelerde görev aldı. Bu süre içinde dört baraj, üç sulama projesi, Bursa İçme Suyu Projesi’ni tamamladı. DSİ’deki son vazifesi Atatürk Barajı Hidro Elektrik Santralı 16’ncı Bölge Müdür Yardımcılığı oldu. Daha sonra yaklaşık bir yıl kadar Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanlığı yaptı. Mayıs 1994’den sonra İSKİ’de Şebekeler Genel Müdür Yardımcılığı ve İSKİ Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 11 Ocak - 21 Mayıs 1999 arasında İSKİ Genel Müdür Vekili olarak görev yaptı.
İNŞAATI PROBLEM OLMUŞ
“Fırat’ın suları çekilecek, kuruyacak. Sonra ortaya altından bir dağ çıkacak. İnsanlar bunu almak için savaşacak ve her yüz kişiden sadece biri kurtulacak. 99’u ölecek. İnananlardan kim orada bulunursa bir şey almasın.“ Selami Oğuz, kitabında, bu hadisten yola çıkarak, Fırat’ın ve o dağın hikayesini anlatıyor. Oğuz, kendisince Hadisi Şerif’te geçen olayın bölgedeki suyun çekilmesinden sonra altından dağın çıkmasının bölge suyunun araziye verilmesiyle doğacağını ve çok büyük refahı yansıttığını dile getiriyor.
Oğuz, Güneydoğu’da bugün yaşanan sorunlara da değinirken geçmişte barajların inşa edildiği süreci anlatıyor. Türkiye’nin Keban ve Karakaya barajının inşaatında sorun çıkmadığını, bu iki barajın öncelikle elektirik üretimine yönelik olduğu için çok fazla eleştirilmediğini, buna karşın büyük ölçekli sulama amaçı da güden Atatürk Barajı’nın inşaası aşamasında çok büyük fırtınaların koptuğunu söylüyor...
Özetle Oğuz, kitabında “İşini iyi bileceksin. Doğru ve cesur olacaksın” şeklinde sıraladığı hayatta başarılı olmanın üç şartının yaşanmış çok ilginç örneklerini veriyor. Okumalısınız!
Paylaş