Paylaş
Akıllı telefonlar hayatımıza giren harika kadınlar gibi... Tanışmadan onlara ihtiyaç duyduğumuzu bilmiyor ama bir kere göz göze geldikten sonra ışığının sönmesine katlanamıyoruz. Ne yazık ki bizim davranışlar bütünümüzün sonucunda -eninde sonunda- ikisinin de pilleri tükeniyor. İlişkiler konusunda ahkâm kesecek son kişi olabilirim ama akıllı telefon bataryalarıyla ilgili ipuçları vermemin önünde bir engel bulunmamakta.
Defalarca yazıldığı üzere, “Candy Crush’sız bir hayat mümkün”, “İhtiyacınız yokken GPS ve Wi-Fi’ı kapatsanız mı acaba”, “Hazır ayaktayken parlaklığın altını kısar mısın” gibi klasik önerilerle gelmeyeceğim. Bugünkü yazı hayat kalitemizi doğrudan etkileyen ve sık duymaya başlayacağımız daha modern bir kavramla ilgili: Akıllı telefon şarj yönetimi.
Ölümden başkası yalan: Akıllı telefon pilleri sonsuza kadar yaşamaz. Ama dikkatli davranarak ömürlerini uzatmak, performanslarını artırmak mümkün.
En az üç şarj aleti: Biri evde, biri ofiste, diğeri çantada konuşlanmak üzere en az bir şarj cihazı her koşulda yanınızda olmalı. Kafe veya restoranda yakında priz olan masaları seçip, her ihtimale karşı taşınabilir harici şarj aletlerini de istihdam etmelisiniz.
Priz var takış, kablosuz var sıvış: Şarj meselesini hayatınızın önceliği haline getirin. Herhangi bir durumda ucu boş bir şarj aleti gördüğünüzde tereddütsüz telefonu takmalısınız. Henüz bu konudaki nezaket kuralları oluşmadı ve bu boşluktan faydalanmak sizin de hakkınız. Ancak fazla ısınmasıyla ünlü kablosuz şarj aletlerinden uzak durun.
Altın oranı unutmayın: Lithium-ion pilleri tamamen doldurmayı tercih etmeyin. İdeal şarj oranının yüzde 50–80 arası olduğu biliniyor. Tembel doğamızla çelişse bile daha büyük bir tembellik resmine hizmet ettiği için sürekli pili bitirip, yüzde 100’e kadar tekrar şarj etmekten kaçınmalısınız. Ancak ayda bir kere şarjın tamamen bitirilmesi öneriliyor.
Koyu renk arka plan candır: Samsung gibi AMOLED ekran kullanan telefonlarda koyu renkli arka plan kullanmak pile uzun ömür verecektir. AMOLED’ler sadece renkli pikselleri aydınlatır, daha çok ışık ile pil ömrü ayrı köşelere gider vs.
Bazıları sıcak sevmez: Cihazların 16 ile 22 derece arasında en optimal performansı verdiğini biliyoruz. Özellikle 35 derece üzerindeki ortamların bataryaya büyük zarar verdiğini söylemek gerek. Ayrıca 35 derece sıcakta dışarda ne işiniz var zaten?
Şarj ederken kılıfı çıkarın: Lütfen Sir Jonathan Ive gibi endüstriyel tasarımcıları depresyonun eşiğine getiren akıllı telefon kılıflarını kullanmayın (o iPhone kırılırsa sorumluluk almıyorum.) Ama kullanmak zorundaysanız da şarj sırasında o sevimsiz şeyleri çıkarın. Zira bazı kılıflar, telefonların şarj ederken aşırı ısınmasına neden olabilmekte.
Paylaş