Paylaş
Kimi zaman İngilizce sorularımıza aldığımız Fransızca yanıtlar tek dil bilmenin dahi yetersiz kalabildiğinin göstergesi. Gençlik yıllarının baş bölgesinde duman halinde takılması, ‘Ya keşke İtalyan Kültür’ü ikinci kurda bırakmasaydım’ adlı yerli ve milli pişmanlıklarımızın kaynağı. Bugün ise yeni bir lisan öğrenmek için tek çare dil kursları değil, bir sınıfın ortasında monitöre “Keangıriiu” diye bağırmadan da telafuz geliştirmek mümkün. Artık elinizin altında size yardımcı olacak mobil uygulamalar var. Ve gerçekten çok iyiler!
Duolingo
Adını duymuş olma olasılığınız yüksek. Piyasadaki en popüler dil öğrenme uygulamalarının başında geliyor. Hatta onun için ücretsiz app’ler arasındaki en iyi opsiyon diyebiliriz. Tasarımı şık ve kullanışlı, dil öğrenmeyi oyuna dönüştürerek ilerlemenizi amaçlıyor. Ama yeni başlayanlara daha uygun olduğunu söylemem gerek. Özellikle çocuğun okuluna döktüğü servetin karşılığını “Hadi kızım teyzelere Fransızca konuş ehehe...” gibi dramatik deneylerde arayan ebeveynler yavrularını bu uygulamaya yönlendirip gerçekçi yanıtlara ulaşabilir.
Babbel
Dil öğretirken daha gelenekselci bir yolun yolcusu Babbel. 10-15 dakikalık derslerde dilbilgisi yanlışlarının altını çize çize ilerliyor. Konuşma pratiğine önem vermesi ve derslerin çevrimdışı kullanılıyor olması bir başka artı. Ancak tasarım Duolingo kadar şık görünmüyor ve hizmet aylık sabit ücret karşılığında (ortalama 5-10 dolar) size ulaşıyor. Ama bu kötü bir haber olmak zorunda değil. Spor yapmaya motive olmak için salonlara yıllık para döken binlerce insan var.
Rosetta Stone
Rosetta Stone, hem dil öğretme hem de ücretle el yakma konusunda en iddialı uygulama. Başlangıç için de uygun olmakla birlikte özellikle “Anlıyorum ama konuşamıyorum” seviyesinde temele sahip olanlar için en ideal seçeneklerden biri. Duolingo daha hızlı öğretirken Rosetta Stone daha derinlemesine bir eğitim veriyor. Zaten fiyatı sayesinde insanın derinlemesine lisan öğrenesi geliyor.
Tandem
Genelde LinkedIn ilanlarında “İngilizce’yi Hemingway’den iyi yazıp sahnede Steve Jobs’dan iyi konuşacaksınız” buyursa da aslında beyaz yakalı işlerin çoğunda yıllarca ‘Yes’ demeden yuvarlanıp gidiyoruz. Tandem, dünyanın dört bir yanından insanların chat yoluyla konuşma pratiği yapması için kurulmuş uygulama tabanlı bir topluluk. Tabii ki esas amaç ana dilinde konuşanla söz konusu lisanı öğrenme yolunda olanları bir araya getirmek.
Paylaş