Yedi yaşındaki Kangal köpeğime hangi mamayı vermeliyim?
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SORU: Yedi yaşını henüz bitirmiş karabaş kırması dişi bir Anadolu çoban köpeğim var. 45-50 kilo ağırlığında ve kısırlaştırılmadı. 8-9 ayda bir adet görüyor. Üç aylıktan beri kuru mama yiyor. Veterinerimiz, daha uzun ömürlü olması için artık yaşlı köpekler için üretilen "Senior Mama" vermemizi önerdi. Sağlıklı bir köpek; ne sıska ne de şişman. Yazları iki kilo kadar zayıflasa da yıl genelinde kilosunu koruyor. Senior mamaları yerli ve yabancı internet sitelerinde inceledim; farklı seviyelerde yağ, kalsiyum, fosfor ve protein içerenleri var. Size birkaç sorum var: 1) Uzun ömürlü olmasının esası nedir? 2) Seçeceğim senior mamanın protein, yağ, kalsiyum, fosfor ve diğer maddelerin oranları ne olmalı? 3) Şuan kullandığım yüzde 21 protein ve yüzde 10 yağ içeren mamayla devam etmem sakıncalı mı? 4) Kimi senior mamalar kümes hayvanı esaslı, kimisi kuzu ve pirinç esaslı. Herkes kendi ürününü savunuyor, doğrusu nedir? 5) Köpeğim yazın daha az yer. Şimdi daha az yağ içeren bir mama versem kilo kaybetmez mi? Soğuk iklimde bahçede yaşıyor, kışın artan kalori ihtiyacı nasıl etkilenir?
CEVAP: 1) Köpeklerde uzun ve sağlıklı bir ömür için, yaşlılık dönemi kabul edilen yedi yaş ve üstü dönemde oluşabilecek problemlerin önlenmesi veya geciktirilmesi, bakım ve beslenmesinde yapılacak bazı değişiklikler ve alınacak önlemlerle mümkün olur. Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri, daha az harekete ve daha az enerji harcamaya bağlı olarak ortaya çıkan yağlanma ve kilo almadır. Kaslarda ve diğer organlarda zayıflama ve hastalıklar da mümkün. Bu yüzden beslenme ve bakım ile ilgili değişiklikler yapılması gerekir.
2) Yaşlı bir köpeğin yemeği kalori, protein ve yağ açısından, genç ya da orta yaşlı köpek mamalarına göre daha düşük olmalı. Uygun mamaların oranları şöyle: Protein yüzde 16-18. Yağ: yüzde 8-12. Lif: yüzde 3-5. Kalsiyum ve fosfor düzeyleri genellikle yüzde 0,6-0.9 arasında. Dikkat edilecek nokta, kalsiyum/fosfor oranının 1.0 -1.2 civarlarında olması. Köpeğinizde diş kaybı veya çiğneme kaslarında zayıflama varsa, küçük taneli mama seçilmeli ya da kuru mamasını bir miktar suyla yumuşatılmalısınız. İçine az miktarda konserve mama da ekleyebilirisiniz. Ama fazlası kilo almasına sebep olur.
3 ve 5) Kullandığınız mamayla bir süre daha devam edip daha sonra veteriner kontrolünde ve biraz daha fazla vererek Senior mamaya geçebilirsiniz.
4) Önerim, biyolojik değeri daha yüksek ürünleri tercih etmeniz yönünde. İçeriğinin yaşlı köpeğiniz için uygun olmasına da dikkat etmelisiniz. Bunun dışında, eğer köpeğinizin alerjileri varsa belli protein tiplerinden sakınmak, eklemler ve yaşlılıkla ilgili diğer sorunların başladığı durumlarda farklı oranlarda vitamin, mineral ve aminoasitler içeren spesifik ürünlere yönelmek onun sağlıklı ve uzun bir hayat yaşaması için gerekli.
Köpeği gezdirmenin kuralı: TASMAYI TAK
Boxer cinsi Simba’nın, salı gecesi İzmir Kültürpark’ta tek kurşunla öldürülmesi basında geniş şekilde yer aldı, iki gazeteye manşet oldu. Taraflardan biri koşu yaparken tasmadan çıkmış, koruyucu maskesi olmayan köpeğin havlayarak üstüne gelmesi üzerine silahına sarıldığını söylerken, Simba’nın sahibi "Zincir elimdeydi" diyor. Ayrıntılar mahkemede aydınlığa kavuşacak. Simba’nın ölümü, köpek eğitiminin önemini ve halka açık alanlarda köpek sahiplerinin sorumluluklarını bir kez daha gündeme getirdi. Köpek eğitmeni Gerilyn J. Bielakiewicz, Türkçe’ye yeni çevrilen kitabında öncelikle köpeğin halka açık yerlerdeki davranışlarının kontrol altına alınmasını öneriyor. "Çevrede bisikletli, koşucu, piknikçi varsa tasmayı çıkarmayın. Dostça bile olsa köpeğinizin insanların üzerine atlamasına izin vermeyin" diyor. Günde 2-3 dakikalık pozitif eğitimle köpek ve sahibi arasında hayat boyu sürecek ortak bir dil kurulabileceğini savunuyor.
Gerilyn J. Bielakiewicz, Canine Üniversitesi kurucularından. Bir köpek eğitimi okulunda uzman olarak çalışıyor. Pet Dog Trainers ve uluslararası Therapy Dogs derneklerinin üyesi. Hayatının yarısını birlikte geçirdiği köpeklerin, insanoğluna verilmiş en büyük armağan olduğunu savunuyor. Köpek eğitiminin püf noktalarını içeren bir kitap yazmış: Her Yönüyle Köpek Eğitimi, Püf Noktaları ve İpuçları. Arkadaş Yayınevi’nce Türkçe’ye çevrilip yayımlanan kitapta, istenmeyen davranışları kontrol altına almak, tuvalet eğitimi, zil ile eğitim, tasma kayışını kullanmak, telefonu getir, beni öp, dans et, uzaktan kumandayı bul gibi eğlenceli oyunlarla köpeğinizi eğitmenin yolları anlatılıyor.
KÖPEK GEZDİRMENİN TEMEL KURALLARI
Köpeğinizi gezdirmenin de bazı kuralları var. Kitaptaki kurallar şöyle: Mutlaka tasma kayışı kullanın. Bırak ve gel komutlarını iyi öğretmediyseniz, köpeğiniz insanlara ve başka köpeklere karşı saldırgan davranışlar gösteriyorsa halka açık alanlarda asla tasma kayışını çıkarmayın. Çevrede bisikletliler, koşucular, piknik yapanlar varsa bu fikirden vazgeçin. Dostça bile olsa köpeğinizin insanların üzerine atlamasına izin vermeyin. Sıçramak yerine oturarak selamlamayı öğretmeniz gerekir. Köpeğinizin başkalarının bahçelerine, ağaçlara, bitkilere çiş yapmasına, zarar vermesine izin vermeyin. Başkasının bahçesini idrarı ile işaretleme çabasının önüne geçin. Dışkısını yanınızda taşıyacağınız poşetle toplayıp çöpe atın. Köpeğinizi çocuklar ve başka köpekler arasındayken çok iyi gözlemleyin.
BAŞARILI EĞİTİMİN TEMEL NOKTALARI
Köpeği olan herkesin bildiği gibi, eğitim için oldukça uzun süre ve emek gerekir. Köpeğinizin çeşitli oyunlar ve numaralar yapmasını istiyorsanız, daha çok çaba harcamanız gerekir. Ama başaralı eğitimin içinde altın kurallar vardır. Kurallar şöyle:
Sabırlı olun. Her köpek farklı hızda öğrenir. Köpeğiniz kavrayamıyorsa hareketleri küçük parçalara bölün, yardımcı olun.
Gerçekçi olun. Köpeğinizi eğitim için yabancı bir alana götürdüğünüzde kolayca uyum sağlamasını beklemeyin.
Sevecen olun. Köpeğinize kendisinden neler beklediğinizi pozitif metodlarla öğretin.
Cezadan kaçının. Köpek eğitiminde sert uygulamaların yeri yoktur.
Etkili biçimde ödüllendirin. Köpeğinizi motive etmeye özen gösterin. Bunu sık yapın.
Ödül verirken cimri olmayın. Ödülü sevgiyle desteklemekten kaçınmayın.
Hedefler belirleyin. Çalışmalarını planlayın ve sonucun nereye varacağını bilin.
Sık alıştırma yapın. Ezgersizleri kısa aralıklarla tekrarlayın.
Olumlu tavrınızı koruyun. Öğrenmeye hevesli köpekler daha çabuk öğrenir. Bunu unutmayın.
HALI ÜZERİNDEKİ DIŞKI VE ÇİŞ BARINAKTA SONUÇLANIYOR
Gerilyn J. Bielakiewicz kitabında köpeklerin tuvalet eğitimlerinden söz ediyor. Tuvalet problemi nedeniyle birçok köpeğin barınaklara bırakıldığını hatırlatıyor: Halının üzerindeki bir gölcük ya da dışkı kümesinden daha kolay köpekle sahibi arasındaki bağı zedeleyecek bir şey yoktur. Köpekler doğuştan gelen bir tuvalet iç güdüsüne sahiptir. Uyudukları yerle tuveletlerini yaptıkları yerleri ayrı tutarlar. Bu içgüdüyü kullanarak tuvalet problemini çözebiliriz. 16 haftadan küçük köpekler çoğunlukla kafeste tutulmalı. Yavrular gözetim altında dışarı çıkarılmalı. Genelde köpekler kafes içine tuvaletini yapmaz. Dışarı çıkarılmayı bekler. 8/10 haftalıkken saatte bir, daha sonra iki saatte bir dışarıya çıkarıp gezdirmeniz gerekir. Kafese yumuşak havlu veya dolgu malzemesi koymayın. Bazı köpekler tuvaletini buraya yapıp kafesin köşesine iter. Tuvalet eğitiminde gazete kağıdı kesinlikle kullanmayın. Çünkü bu köpeğin evin içinde de tuvaletini yapma duygusunu geliştirir. Sonra vazgeçiremezsiniz. Eğer böyle bir eğitim veriyorsanız bugünden itibaren bundan vazgeçin.Cahit AKYOL
Pako pano
4 yaşında erkek Ankara kedisi sahiplen-dirilmek isteniyor. Antalya’da. 0538 691 44 45.
Yazlığımızın bahçesinde yavrulayan beyaz kedinin kendisi gibi dört beyaz yavrusu oldu. Onları sahiplendirmek istiyoruz. 0542 511 17 57
14 aylık dişi Golden Retriever cinsi köpeğim Caddebostan sahilinde kayboldu. Boynunda kırmızı tasması var, üç ay önce tıraş edildi. Rengi, hemcinslerine göre daha beyaz, sırtında ve kulaklarında altın rengi tüyleri var. 0532 745 81 93.