Tatile birlikte gidin

Tatile onları da götürmek, birlikte daha keyifli vakit geçirmek isteyebilirsiniz. Bu seyahat ne kadar eğlenceli gözükse de yolculuk ve konaklama sırasında bazı kurallara çok dikkat etmeniz gerekiyor.

UÇAKLA SEYAHAT: Öncelikle rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bütün havayolu şirketleri hayvanınızın sağlık belgesini, aşı kağıdını ve kimliğini görmek istiyor. Farklı havayollarının seyahat konusunda değişik uygulamaları var. THY kedi ve köpeklerinizi 45x35x23 santim ölçülerinde sizin temin ettiğiniz kutularda taşıyor. Hayvan kutusu veya kafesiyle tartıldığında, ağırlığının altı kilogramı geçmemesi gerekiyor. Aynı kafeste maksimum iki köpek taşınabilirken iki kedinin yolculuk etmesine izin verilmiyor. Hayvanınız huzursuz, saldırgan, hastalıklı görünürse görevliler uçuşa kabul etmeme yetkisine sahip. Kabine alınabilecek toplam evcil hayvan sayısı, uçak tipine göre değişiyor. Ağırlığı altı kiloyu geçen evcil hayvanlar uçağın kargo bölümünde taşınıyor. Kargonun da alabileceği hayvan sayısı uçak tipiyle sınırlı. Hayvanın sağlıklı, zararsız, ve temiz olmasına dikkat ediliyor. Hayvanınızın hamile olmaması gerekiyor. Kargo ve kabinde evcil hayvan taşımacılığı, ülkelerin evcil hayvan giriş, çıkış ve transit geçişiyle ilgili kanunların hükmü altında, havayolu şirketiyle görüşmenizde fayda var.

OTOBÜSLE SEYAHAT: Otobüs şirketlerinin bazıları evcil hayvanları veteriner tarafından uyutularak bagajda kabul ederken bazıları araçlara almıyor. Veteriner Ali Ülker, toplu taşıma araçlarının bagajlarında seyahat etmenin iyi bir havalandırma sistemiyle problem yaratmayacağını söylüyor. Ulusoy ve Kamil Koç, veteriner tarafından uyutulan evcil hayvanınızın kafesi içinde bagajda seyahat etmesine izin veriyor. Varan Turizm, yetkilileri bagajda seyahati sağlıklı bulmadıklarını söyleyerek hayvanları kabul etmiyor.

TRENLE SEYAHAT: TCDD, yük vagonlarına kafesle evcil hayvan kabul ediyor.

ÖZEL ARACINIZLA SEYAHAT: Öncelikle onu araca alıştırmalısınız. Küçük mesafelerde gezdirerek işe başlayabilirsiniz. Evcil hayvanınız seyahate alışık değilse kafesinde tutmalısınız. Kediler tepkisel oldukları için her zaman kafeste yolculuk etmeli. Bagaja koyacaksanız havalandırmaya dikkat. Sahibiyle seyahate alışkın hayvanlar arka koltuktaki emniyet kemerine göğüs ya da boynundan bağlanmalı. Hastalanmaması için camlar mutlaka kapalı tutulmalı. 4-5 saatte bir mola vererek hareket etmesini, su içmesini ve rahatlamasını sağlamalısınız. Eğer sık kusuyorsa ön koltuğa alabilirsiniz. Güneşli havalarda, köpeklerinizi kesinlikle park edilmiş otomobilde bırakmayın. Aracın içindeki sıcaklık ölümcül olabilir.

Veteriner Ali Ülker, "Yolculuk sırasında dışkı atmaması için seyahatten en az sekiz saat önce beslenme problemini halletmelisiniz. Çünkü araç tutarsa kusma ihtimali çok yüksek" diyor.Hakan GENCE

KEDİ VE KÖPEKLERDE KANSER

Kanser hastalıkları evcil hayvanlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte artan bir oranda sık olarak karşılaştığımız hastalıklardan. Köpeklerde kedilere oranla kanser hastalıklarına daha sık rastlanır. Özellikle 10 yaşın üstündeki kedi ve köpeklerde ölümle neticelenen hastalıkların yarıdan fazlası kanser hastalıklarıdır. Kanser hastalıklarının bir çok çeşidi ve buna bağlı olarak da çok farklı belirtileri var. En yaygın olanlar: Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan sabit veya gittikçe büyüyen şişlikler. İyileşmeyen yaralar. Kilo ve İştah kaybı. Ağız, burun, kulak, göz, idrar yolları, anüs v.b. gelen kanamalar. Evcil hayvanınızdan daha önce görülmeyen ağır bir koku yayılması. Çiğneme ve yutma zorlukları oluşması. Kolay yorulması ve canlılığının azalması. Sürekli topallıklar ve eklemlerin esnekliğini kaybetmesi. Solunum güçlükleri. İdrar ve dışkı yapma zorlukları.

Kanser hastalıklarının teşhisi genel muayenenin yanı sıra kan tahlilleri, röntgen ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile yapılabilir. Kesin teşhis için şüphelenilen bölgeden alınan biyopsi dokusunun patolojik incelemesi yapılır. Kedi ve köpeklerde en sık rastlanan kanser hastalıkları: Deri tümörleri. Akciğer tümörleri. Baş ve boyun bölgesi tümörleri.Lenfoma. Kedilerde Lökemi Hastalığı bağlantılı kanserler. Testis kanserleri. Karın bölgesi tümörleri. Kemik tümörleri.

Kanser hastalıkları kedi ve köpeklerde erken teşhisle sık olarak tedavi edilebiliyor. Kanserin tipine, erken teşhis edilmesine, dikkatli ve yoğun uygulanacak tedavilere bağlı olarak iyileşme oranı da yükseliyor.
Yazarın Tüm Yazıları