Otomobille seyahat sırasında sizin ve diğer yolcuların olduğu kadar, evcil hayvanınızın rahatlığı ve can güvenliği de önemli.
Bulunduğu yere doğru bağlanmamış, kafesi sabitlenmemiş bir kedi veya köpek, olası bir kaza anında ön cama kadar fırlayabilir, yolculara veya size çarpabilir. Evcil hayvanla seyahat için en güvenli ve konforlu bazı otomobilleri sizin için derledik.
Mazda Mazda 5: Sürgülü arka kapısı ve bagaj bölümünün çok yüksek olmaması evcil hayvanların binişini kolaylaştırıyor. Ayrıca bağlama ipi ve demiri bulunduğundan tıpkı çocuklarda olduğu gibi onların da korunması sağlanıyor.
Volvo XC70: Bu yeni modelde evcil hayvan bariyeri mevcut. Pek çok otomobildeki bariyer ne yazık ki kazalar sırasında sağlam kalmıyor. Ancak bu modelde bir sorun çıkmadığı pek çok çarpışma testiyle kanıtlandı. Ayrıca kör nokta uyarı sistemi var. Bu sayede evcil hayvanınız görüşü engellediğinde sorun yaşamıyorsunuz.
Dodge Journey: Pek çok evcil hayvan, sürücüler geri giderken onları göremedikleri için üstlerinden geçip farkında olmadan ölmelerine sebep oluyor. Journey’de bunun için arkayı gösteren bir kamera sistemi var. Böylece sürücüler hayvanları görebiliyor. Otomobilde ayrıca hem kendinizin, hem de evcil hayvanınızın yiyeceklerini saklayabileceğiniz bir soğutucu mevcut.
Jeep Liberty: Bu modelde evcil hayvanlar için sandık, taşıyıcı ve bir rampa bulunuyor. Rampa sayesinde büyük ve özellikle yaşlı olan köpeklerin otomobile binmesi kolaylaşıyor.
Kia Borrego: Çepeçevre her yanı airbag olan otomobil hem sizin, hem de evcil hayvanınız için güvenli bir yolculuk sağlıyor. Modelde ayrıca geri kamerası da mevcut.
Köpeklerde diz kapağı çıkıkları
Küçük köpek ırklarında çok sık karşılaşılan eklem problemlerinden birisi de diz kapağı (patella) çıkıkları. Lhasa apso, pekingese, pomeranian, poodle ve Boston bull terrier’ler bu problemin en çok görüldüğü köpek ırkları.
Patella (diz kapağı), uyluk kemiği üzerindeki oluk şeklindeki bir girinti içinde aşağı yukarı hareket ederek ön üst bacak kasının (kuadriseps) hareketine rehberlik eder. Aynı zamanda da diz eklemini korur. Normal bir köpekte uyluk kemiğinin alt kısmında, diz kapağının hareket ettiği oluk şeklindeki yapı, yan taraflarındaki çıkıntılar sayesinde diz kapağının aşağı yukarı kayma hareketini sınırlayarak kontrol altında tutmaya yarar.
Bazı köpeklerde travma ya da hatalı gelişme sonucu, diz kapağının hareket ettiği bu oluk kenarlarındaki çıkıntı, daha alçak ve oluk da daha sığ kalabilir. Bu durumda diz kapağı kolaylıkla yana doğru çıkabilir. Bu durumda köpek bacağını yukarı doğru çeker ve ayak kilitlenir. Diz kapağı içinde yer aldığı oluktan çıkınca eski yerine kolaylıkla hemen giremez. Bunun için kuadriseps kasının gevşemesi ve uzaması gerekir. Bu nedenle diz kapağı çıktığı anda köpek dakikalarca o ayağını katlanmış bir şekilde yukarıda tutar. Özellikle orta yaş köpeklerde ara sıra görülüp düzelen geçici topallıkların sebeplerinden birisi olan diz kapağı çıkığında, köpek koşarken birden bire durur ve acı ile havlar. Çıkığın geliştiği ayak arkaya doğru uzayarak kalkar ve katlanır. Köpek bu durumda bir süre ayağını eski pozisyonuna indiremez.
Tedavi edilmediği taktirde diz kapağının sürekli olarak çıkmasından dolayı diz kapağının yerleştiği oluğun kenarları gittikçe kısalır ve oluk sığlaşır. Böylece daha da sık yerinden çıkmaya başlar. Zamanla eklem harabiyeti ve dizde şişme meydana gelir. Bu durumda ayağın hareket yeteneği de oldukça azalır.
Tedavisi, uygun cerrahi yöntemlerle başarıyla yapılabilmektedir. Gerek diz kapağının yerleştiği oluğun derinleştirilmesi ve gerekse de quadriseps kasına ait tendonun kaval kemiğine yapıştığı bağlantı yerinin düzeltilmesi gibi yöntemler sonrasında genellikle 1 - 2 ay içinde tamamen iyileşme sağlanabilir.
Pako pano
Boncuk Kedi, 3 aylık şirin bir yavru dişi tekir. Tüm aşıları tamamlanmış olup son derece sağlıklı ve oyuncu bir şahsiyettir. Onu sevecek ve sahiplenecek bir yuva arıyor. Ankara. Tel: (532) 517 98 80.
İzmit Samanlı Dağları’nda bir tesiste çalışıyorum. Burada doğum yapan bir köpeğin bebeklerine iki aydır bakıyorum. Artık acilen yuva bulmam lazım, yoksa ormana bırakılacaklar. 7 yavrunun 4’ü dişi, 3’ü erkek. Anneleri kurt kırması. Hepsi son derece sağlıklı. Nehir Yılmaz Tel: (532) 382 94 85, (262) 345 01 01.