Antalya Devlet Hastanesi’nde çalışan mikrobiyoloji uzmanı Dr. Ali Osman Şekercioğlu, 20 yıldır papağanlarla ilgileniyor. Yerli kaynaklarda bilgi eksikliği beni kitap yazdırmaya itti, diyor.
Papağanların Gerçek Dünyası adını verdiği kitabıyla papağan sahiplerini bilinçlendirmeyi ve onlara yardımcı olmayı amaçlıyor. Kitap sadece www.papaganim.net sitesinde satılıyor, sipariş formunu dolduranlara kargoyla gönderiliyor.
Papağanlarla ilgilenmeye nasıl başladınız?
- Çok küçük yaşlardan beri itibaren papağanların renklerinin güzelliği, hareketlerinin çeşitliliği, en önemlisi de konuşma yetenekleri hep dikkatimi çekmiştir.
Kaç papağan besliyorsunuz?
- Şu anda 5 papağanım var.
Papağanlarla ilgili araştırma yapmaya nasıl karar verdiniz?
- Çocukluk yıllarından beri varolan merakım, zaman içinde beni bu konuda araştırma yapmaya sevk etti. Okul çağlarında ansiklopediler, dergiler ve kitaplardan bilgi toplamaya başladım. Fakat bunların son derece yetersiz olduklarını gördüm. Papağan çeşitleri, coğrafi dağılımları, beslenmeleri, konuşturma dahil eğitimleri, hastalıkları konularında aklıma gelen soruların cevabı hiçbir yerde yoktu. Konuyu danıştığım insanlardan da yeterli cevaplar alamıyordum. Bu arada papağanlar alıyor, besliyor, fakat bazı konulardaki bilgisizliğim yüzünden onlara istemeden de olsa zarar veriyordum. Zamanla yabancı kaynakları okumaya başladım.
Papağanların en ilginç özelliği nedir?
- Bu sorunun bendeki tek cevabı papağanların konuşma yeteneğidir. Özellikle Afrika gri papağanları zaman içinde aldıkları eğitimle sahiplerinin sorularına bile cevap verir.
Papağanın iyi bir evcil hayvan olduğunu düşünüyor musunuz?
- Başka bir canlıyla sanki insanmış gibi iletişim kurmak bana çocukluğumdan beri çok ilginç gelmiştir. Özellikle çocukların psikolojik gelişimi için çok faydalı olduklarını düşünüyorum. Konuşma ve taklit yeteneklerinin yanında, candan davranışları ve koşulsuz bağlanmalarıyla enerji kaynağıdırlar.
www.papaganim.net sitesi ne zamandır faaliyette?
- Siteyi mayıs ayında kurdum. Burası papağanlara özel tek site. Papağanların cinsleri, resimler, anılarınız, forum gibi alt bölümleri var. Özellikle forum kısmında papağan sahipleri birbirleriyle 15 ayrı başlık altında bilgi alışverişinde bulunabiliyor. Ayrıca sohbet bölümünde üyelerimiz canlı ortamda haberleşebiliyor.
Papağanlar için yapmayı düşündüğünüz başka şeyler de var mı?
- Bundan sonraki hedefim, papağanlarla ilgili bir dernek kurmak. Üyelerin de talepleri doğrultusunda çeşitli toplantılar ve seminerler düzenleyeceğiz. İlk toplantının 2005 mayısında Antalya’da olmasını kararlaştırdık bile. Zaman içinde bir papağan çiftliği kurup üretimlerini gerçekleştirmeyi de planlıyorum.
KİTAPTA NE ANLATIYOR?
Papağanların doğal yapıları, coğrafi dağılımları, papağan sahibi olmanın kişiye kazandırdıkları, konuşturma dahil eğitimleri, papağanların vücut dili ve davranış bozuklukları, doğru beslenme ve üretme yöntemleri, papağanlarda görülen hastalıklar ve bunların tanı ve tedavi yöntemleri. Ayça BARUT
PAKO PANO
Maine Coon cinsi 2 aylık erkek kediye ev aranıyor. (0555) 422 88 95.
1 yıl önce Etiler’de arabadan kaçan Van kedisi sahibini arıyor. (0212) 257 45 16.
Barınağın zorlu koşullarına terk edilmiş, tek gözü olduğu için çok zorluk çeken 3-4 aylık, çok sevimli yavru kediye lütfen kucak açın. (0533) 529 16 51.
Barınağa terk edilmiş 2 kardeş yavru tekir, kendilerine yeni aileler arıyor. (0533) 529 16 51.
Terrier, Pointer, Golden ve Labrador cinsi köpeklere yuva arıyoruz. (0555) 422 88 95.
6 aylık çok uslu ve sevgi dolu köpeğimiz Kuzu’ya İstanbul’da bir ömür boyu bakacak ve bir daha barınağa terk etmeyecek bir aile arıyoruz. (0535) 418 76 76.
Oğluş 4.5 aylık erkek kısır Pointer melezi. Şeker ise 6 aylık kısır av köpeği melezi. Yaklaşık bir aydır yuva bulamıyoruz, lütfen onları sahiplenin. (0533) 666 33 20.
Tarabya Hakim Evi’nin arkasındaki Ferahevler Mahallesi’nde birkaç gündür tasması kaymış bir Rottweiller görüyorum. Eğer köpeğinizi kaybettiyseniz Ferahevler’de bulabilirsiniz.
Şile’de çöpleri karıştıran bir Pointer kırması bulduk. Çok iyi huylu olan bu köpeği sahiplenmek isteyenler, (0533) 666 33 20 numaralı telefonu arayabilir.
Siz Pako'ya sorun Pako'da uzman'a
Veteriner Hekim Talat GULBAY
Yeni doğmuş annesiz kedi nasıl beslenir?
Yeni doğmuş bir kedi yavrusu bulduk. Gözleri kapalı ve 1 haftalıktan küçük. Bakım ve beslenmesi için ne yapabiliriz?
Sokakta yeni doğmuş yavru kedi bulduysanız öncelikle annesinin yakınlarda olabileceğini unutmayın. Almadan önce çevreyi iyice gözlemleyip annesinin gerçekten olmadığından emin olun.
Annesiz büyümek zorunda kalan yavru kedilere karşı son derece dikkatli ve titiz hareket etmek gerekir. Kediler, 3-5 haftalık olana kadar sadece annelerinden emdikleri sütle beslenirler. İlk günlerinde anne sütüyle gelen kolostrum sayesinde hastalıklara karşı korunurlar.
Öncelikle anne sütünün yerine geçecek bir mama hazırlamanız gerek. Kullanılabilecek en sağlıklı ürünler özel olarak üretilmiş ve sulandırılarak hazırlanan toz mamalardır. Bunların sıvı olarak satılanları da bulunmaktadır. Bunları bulamadığınız takdirde kısa bir sürede hazırlayacağınız sütlü bir karışım kullanabilirsiniz. Mümkünse keçi sütü kullanmalısınız, inek sütünü mümkün mertebe kullanmamalısınız. Ancak bu karışımın kısa bir süre kullanılabileceğini ve özel ürünleri temin etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Yavru kediyi süt ile beslerken petshop ve veteriner kliniklerden temin edebileceğiniz biberonlardan yararlanabilirsiniz. Biberon sayesinde emme refleksinin tatmin edilmesi yavru kedi için daha sağlıklıdır. Mamayı biberona koyduktan sonra benmari usulüyle ısıtabilirsiniz. Bu biberonları mutlaka düzenli olarak temizlemeli ve ucundaki lastikleri düzenli aralıklarla değiştirmelisiniz. Biberonu 45 derece açıyla tutmalı ve kedinin biberonu emmesini takip etmelisiniz.
Temizlik ve tuvaletini yapmak için de size ihtiyacı vardır. Anal bölge sıcak suyla ıslatılmış bir pamukla uyarıldığında anne kedinin yalaması gibi oluşan refleksle 1-2 dakika içinde yavru kedi çiş ve kakasını yapar. Her öğünden sonra bu işlemi yapmalı ve ardından dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerek. 21 günlükten itibaren çiş ve kakalarını kendileri yapmaya başlayabilirler. Gazını çıkarması için de bebeklerde olduğu gibi onu kucağınıza dik bir şekilde alıp hafif hafif sırtına vurarak ve karnına masaj yaparak yardımcı olabilirsiniz.
Yavru kedinin sağlıklı büyümesi için uygun bir oda ısısında tutulması gerekir. Isıtıcı pedler, sıcak su torbaları veya bu iş için özel yapılmış ısıtıcı yavru kedi yatakları kullanılabilir. Gereğinden fazla sıcaklığın da zarar verebileceği akılda tutulmalıdır. Kışın nemin düşebileceği göz önüne alınıp odada uygun bir nem oranı sağlanmalıdır. Annesinden yeterli kolostrum alamayan bu yavrular hastalıklara çok açıktır. Özellikle üst solunum yolu ve sindirim sistemi enfeksiyonlarından maksimum şekilde yavru kedinizi korumalısınız.
3 Evde hazırlanabilecek geçici süt maması : 200 ml keçi sütü, 1 yumurta sarısı (çiğ olarak ve akı ayrı olarak), 30-40 gram yağsız lor peyniri veya aynı miktarda yoğurt, 1-2 çay kaşığı sıvı bitkisel yağ, vitamin ve mineral ilavesi. Yumurtanın akının mamaya karışmamasına özellikle dikkat etmelisiniz. Artan miktarı buzdolabında saklamalı ve her gün yeniden hazırlamalısınız.
Bugün saat 11.00’de DOHAYKO İstanbul şubesinin girişimiyle Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde belediyeler tarafından yapılan sokak hayvanı itlaflarını protesto etmek üzere sivil toplum kuruluşları, dernekler ve hayvanseverlerin katılımıyla bir eylem yapılacak. Katılımcıların siyah giyeceği ve itlaf resimleriyle donatılmış pankartlar taşıyacağı eylemde bir basın açıklaması da yapılacak.