Mülteci Türk köpeklere Düsseldorf’ta çiftlik partisi
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Türkiye’nin farklı şehirlerinde sokaklardan toplanan ve hayvanseverler tarafından Almanya’da sahiplendirilen köpekler önceki hafta Düsseldorf’ta düzenlenen bir partide buluştu.
‘Karagün Dostları Partisi’ni düzenleyen Roswitha Sturm, Türkiye’den gönderilen sahipsiz köpeklere her zaman yuva bulmaya hazır olduklarını söylüyor.
Almanya’nın Düsseldorf kenti yakınlarındaki çiftliğin bahçesi yeşilliklerle kaplı, cıvıl cıvıl. Köpekler çimlerde sağa sola koşuşturup oynaşırken, sahipleri ayaküstü sohbet ediyor. Tüyleri pırıl pırıl, iyi beslenmiş köpekler değil bunlar. Çoğunda derin yara izleri var. Bazılarının tek bacakları yok.
Çiftlikte parti var. Almancası ‘Party für die Freunde der harten Zeit’ Türkçesi ‘Karagün Dostları Partisi.’ Ama insanlar değil, köpekler için düzenlenen bir parti bu. Bir zamanlar İstanbul, Ankara, İzmir’in sokaklarında hayatta kalma mücadelesi vermiş her biri. Zehirle, tüfekle peşlerinden koşan itlaf ekiplerinden kaçıp kurtulmuşlar. Hayvanseverlerin yardımıyla sahiplendirilmişler. Ülke değiştirmişler ama isimleri değişmemiş: Maydanoz, Limon, Diva, Sami, Pamuk...
O gün köpeklerin çoğu lüks araçlarla geldi çiftliğe. Sahipleri tasmalarını çıkardı. Önce birbirlerini kokladılar, bazıları eski dostlarını tanıdı. Sonra çiftliğin geniş bahçesinde koşup oynamaya başladılar.
Köpekler de mutluydu, sahipleri de. Ancak bu partinin en mutlu iki kişisi Lale Halimoğlu ve Melek Kahraman Özalp’ti. EHDKD (Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği) yönetim kurulu üyesi olan bu iki hayvansever Türkiye’den özel olarak köpeklerin partisine gelmişti. Kendi ceplerinden verdikleri yol paralarıyla, Almanya’ya gönderdikleri köpeklerin durumlarını görmek istiyorlardı. Yaklaşık 80 köpeği tek tek isimleriyle tanıyordu ikisi de. 80 KÖPEK YOLLADILAR
Barınaklardaki köpeklerin yurtdışında sahiplendirilmesine Türkiye’de bazı çevrelerin karşı çıktığını anlatıyordu Lale Halimoğlu: ‘Bize, köpekleri yurtdışına denek olarak gönderiyorsunuz. Orada öldürüp kedi köpek maması yapıyorlar, diyorlar. İşte köpeklerin yaşadığı koşullar. Hepsi buradaki yuvalarında mutlu. Denek değil, baştacı oldular. Sahip bulamasaydık çoğu Türkiye’de yaşamını yitirmişti.’
Partiyi düzenleyen Roswitha Sturm ise Türkiye’den gönderilen tüm köpeklere yuva bulmaya hazır olduklarını söylüyor: ‘Türkiye’den EHDKD’nin gönderdiği köpekleri veteriner kontrolünden geçiriyor, parazit kürü ve aşılarını yaptırıyorum. Çocuklarla, kedilerle ilişkilerini inceliyoruz. Sitemiz kanalıyla sahip buluyoruz. Geçen yıl 105 köpeği sahiplendirdik. Köpek ürkekse şehir dışında oturanları, sosyal ise kentli aileleri tercih ediyoruz. Arada ailelere haber vermeden, köpeklerin yeni evlerine gidiyor kontrol ediyoruz. Beğenmediğimiz bir durum olursa hemen köpeği alıyoruz.’
İŞTE TÜRKİYE’DEN AB’YE SIĞINAN KÖPEKLER
ASENA, FANTA, SONYA, KEN
Emniyet müdürünün 4 koruması
Hollanda’nın Rotterdam kenti Rijhmond bölgesi Emniyet Müdürü Maria Keyzer ve uluslararası bir firmanın ticaret hukuku avukatı olan eşi Martin Keyzer’in evinde Türkiye’den gönderilen 4 köpek var: Asena, Fanta, Sonya ve Ken. Bu köpekler Keyzer ailesinin villasında yaşıyor. Delicesine hayvan tutkunu olan Keyzer çifti ‘Onlar bizim için dünyanın en iyi cins köpeklerinden bile daha değerli. Hatta evimizin korumasını da bu 4 yavrumuza yaptırıyoruz’ diyor.
MAYDANOZ AİLESİ
Üç yavrusuyla birlikte Düsseldorf’ta
Maydanoz 3 çocuğuyla birlikte Sarıyer’de bulundu. Barınaktaki büyük köpeklere karşı yavrularını korumak isterken iki kez saldırıya uğradı. Ağır yaralandı. Yavrularıyla birlikte fotoğrafları internet sitesinde yayımlanınca tüm aile Almanya’da yuva buldu. Düsseldorf’ta oturan mühendis Markus Würde, hemşire eşi ve 4 yaşındaki oğulları Marvin ile mutlu bir yaşam sürüyorlar.
TİKO
Hollandalı Chantal onu çok seviyor
Tiko İstanbullu bir sokak köpeğiydi. Ağzında doğuştan bir bozukluk vardı. Bazen normalden kısa olan üst dudağını yukarı çeker, dişleri ortaya çıkardı. Bunu görenler köpeğin ısıracağını zannederdi. Tiko bu nedenle çok dövüldü. İnternet sitesinde bu özelliği ile sahip arandı. İlk cevap Hollanda’dan Chantal de Long adlı genç kızdan geldi. Çiftlik sahibi öğretmen Long ‘Tiko’suz yaşam düşünemiyorum’ diyor.
LİMON
Televizyonda gördük áşık olduk
Limon Almanya’ya gideli 1 yıl oldu ama yüzündeki yara izleri hálá geçmedi. Bir gıda firmasında çalışan Xenia ve Markus Mader çiftine gönderilen Limon, evin diğer 2 köpeğiyle çok iyi anlaşıyor. Xenia Mader Limon’u, Türkiye’deki köpek barınaklarıyla ilgili bir program yayınlayan Alman televizyonunda görmüş. ‘Ekranda ona aşık olduk hemen getirttik’ diyor.
SAMMY
Beş çocuk, iki köpek birlikte
Andrea Wildenberg bir hayvan ve çocuk tutkunu. Yedi yıl önce boşandığı eşinden Katharine ve Till adlı çocuğu var. Çeşitli nedenlerle anneleri tarafından bakılamayan Angelique, Lordane ve Aillen adlı üç çocuğa daha bakıyor. Türkiye’deki Sammy adlı köpeği internette görünce sahiplenmiş. Geçen yıl düzenlenen Karagün Dostları Partisi’nde Max’ı görünce onu da almış. Şimdi 2 köpek, 5 çocuk mutlu mutlu yaşıyorlar.
10 köpek, 7 kedi, 20 yılan, 5 iguana, 15 atı var
Çiftliğinde Karagün Dostları Partisi’ni düzenleyen Alman hayvansever Roswitha Sturm (sağda) 50 yaşında 2 çocuk sahibi. Çiftliğinde 10 köpek, 7 kedi, 20 yılan, 5 iguana, 15 at besliyor. İspanya, Yunanistan ve Türkiye’den gelen sokak hayvanlarına Almanya’da yuva buluyor. Türkiye’de barınaklardaki köpeklerin fotoğraflarını www.hunde-in-not-istanbul.de sitesine koyuyor ve buradan sahiplendiriyor.
KİM BU EHDKD’CİLER?
Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği 5 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kocataş Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde gönüllü çalışıyor. Dernek ‘kısırlaştır, aşılat, yerine bırak’ projesiyle bugüne kadar 5 bin sokak hayvanını kısırlaştırdı. Hayvanların yüzde 90’ının kısırlaştırılması durumunda, 6 yıl sonra sokak köpeği sorununun halledilmiş olacağına inanıyorlar. EHDKD barınaklardaki köpekleri ya bebekken sahiplendiriyor ya da koruma amaçlı olarak fabrikalar veya depolarda tutulmak üzere veriyor.Cahit AKYOL
Yavru köpeklerde Herpes
Özellikle 1-3 haftalık dönemdeki yavru köpeklerde tehlikeli bir şekilde seyreden ve yüksek oranda ölümlere yol açan önemli hastalıklardan birisi de Canine Herpes Virus (CHV) enfeksiyonları.
Yavru köpeklerde bu derece öldürücü olan bu enfeksiyon etkeni, anne ve baba köpeklerin üreme ve solunum sistemlerinde bulunuyor ve çiftleşme sırasında bulaşıyor. Ergin dişi ve erkek köpekler bu hastalığı hiçbir belirti göstermeden yıllarca taşıyabilir ve bulaştırabilirler. Yavru köpekler bu virüsü anne karnındayken plasenta yoluyla alabildikleri gibi, doğum sırasında ve sonrasında da alabilirler. Yavrulardan birinde yerleşen Herpes virüsü hızla diğer yavrulara da bulaşır. Bu virüsle enfekte olmuş gıdalar da hastalığı bulaştıran dış unsurlardan.
Hasta yavru köpeklerde halsizlik, depresyon, süt emmeme ve sürekli ağlama belirtileri izlenir. Dışkıları yumuşak ve sarı-yeşil bir renktedir. Karaciğerleri büyür ve karın bölgesinde şiddetli ağrı gözlenir. Karaciğerde oluşan tahribat sonucunda karaciğer fonksiyonları aksar. Ağız, burun gibi mukozalarda ve deride kanamalar gözlenebilir. Bazı yavru köpeklerde hastalığın şiddetine bağlı olarak sinir sistemi ile ilgili problemler ve körlük oluşabilir. Hastalık belirtileri gözlenen yavru köpekler genellikle 24-48 saat içinde hayatını kaybeder.
Anne taşıyıcı olduğu halde yavrular hastalığa yakalanmayabilir veya birkaç günlük hafif belirtilerle hastalığı atlatabilir. Herpes, altı haftalıktan büyük yavru köpeklerde çok daha kolay iyileşebilmektedir. Daha ileri aylarda hastalığa yakalanan yavru köpekler kendi ebeveynleri gibi taşıyıcı olarak yaşamlarını sürdürürler.
Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte destekleyici tedaviler, ağızdan özel beslenme uygulanması ve ishale karşı uygulanacak terapiler iyileşmeye yardımcı olabilir. Üç haftalıktan küçük yavru köpeklerde hastalıktan kurtulma şansı oldukça düşük.
Hastalık, hızla yayılması ve belirtileri itibariyle çok sık olarak gençlik hastalığı ve parvovirüs enfeksiyonları ile de karıştırılıyor.
Koruyucu tedbir olarak, yavru köpekleri özellikle ilk üç haftalık dönemde yeterince sıcak bir ortamda tutabilirsiniz.