Yaz akşamlarında bahçenizde rengarenk kuşların şakımasını istemez misiniz?
Kuş bahçeleri kuşların beslenmeleri ve barınmaları için mekanlar oluşturmanıza ve bahçeye gelen rengarenk kuşları rahatlıkla izlemenize olanak sağlıyor. Hayvanseverlerin kuşları yırtıcı hayvanlardan korumasını da sağlıyor. Kuş bahçelerinin amaçlarını ve nasıl yapıldığını Peyzaj Yüksek Mimarı Gökçen Firdevs Yücel anlattı.
Kuş bahçeleri evlerin bahçelerine istenilen boyutta uygulanabiliyor. Eğer siz de bir kuş bahçesiniz olsun istiyorsanız öncelikle bir kuş evine ihtiyacınız olacak. Kuş evlerini satın alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için kuşların güvenliği ve barınmaları sağlayacak doğru boyutları (evin yüksekliği, derinliği, giriş deliğinin çapı, giriş deliğinin yeri) sağlamanız yeterli. Örneğin, yazları çok sıcak geçiyorsa evin giriş deliğinin kuzeye bakması veya kutunun gereğinden fazla ısınmaması için doğuya bakmaması gerekiyor. Evler içerisine tünekler sadece ev serçeleri için konulabilir. Ahşap, evin nefes almasını sağlamak için kullanılabilecek en iyi malzeme. Servi ve kırmızı sedir ağacı da tavsiye ediliyor. Çam ve kontraplak dayanıklı olmasa da kullanılabiliyor. Islandıkları zaman kuşlar için zehirli olabilecek işlenmiş keresteden uzak durmakta fayda var. Boya veya cila gibi koruyucular da evin dışarısında kullanılabilirken içerisinde kullanılmamalı. Doğru boyutlar seçildikten sonra, evin güvenliğinin sağlanabilmesi için havalandırma, drenaj ve bakım gibi konulara dikkat etmek lazım. Canlı renkler kullanmak da kuşların daha çok ilgisini çekiyor. Bazı kuşlar, korunacakları evleri konusunda seçici değilken çoğu yuvaları konusunda yer ayrımı yapıyor. Örneğin, mor kırlangıçlar koloniler halinde yuva yapıp yüksek katlı apartman tipi kuş evlerini tercih ederken ağaçkakanlar ağaç boşluklarında ya da raf üstlerinde yaşıyor. Mavi kuşlar dört santimlik girişe sahip uzun, dar evlere yönelirken, Carolina çalıkuşları hemen her yerde yuva yapabiliyor.
Bahçe içerisinde kuÅŸlar için yem bırakmak onların bahçeyi yuvaları gibi görmelerini saÄŸlayacaktır. Bir ya da iki kuÅŸ suluÄŸu eklemekle gelen kuÅŸların su içmesi ya da yıkanmasını saÄŸlanabilir. Suluklara ısıtıcı eklenerek soÄŸuk kış günlerinde kuÅŸların ısınmaları saÄŸlayabilirsiniz. YiyeceÄŸe, suya, barınaÄŸa ve yuva alanlarına ek olarak kuÅŸların iyi bir habitata da ihtiyaçları var. Bu yüzden kuÅŸlar için çekici olan çiçekler, çalılar, sarmaşıklar ve aÄŸaçların kullanılması önemli. Boylu aÄŸaçlar, çalılar, çiçekler, yer örtücüler ya da çimin olduÄŸu bir peyzaj oluÅŸturulmalı. Bitki kompozisyonlarında uzun bitkilerin arka planda, kısa bitkilerinse ön planda olmasına dikkat edilmeli. KuÅŸlar için yılın farklı dönemlerinde meyve veren türleri seçmek iyi bir seçim. Yaprak dökmeyen bitkilerin kullanımı bahçelerin yıl boyunca kullanılma sürelerini artırır. Yaprak dökmeyen bir bitki olan alıç, pek çok kuÅŸ türü için çekicidir. Sıvacı kuÅŸları ve diÄŸer türler çam, ladin ve göknar tohumlarıyla beslenir. Ardıçın lezzetli meyvesi de pek çok kuÅŸun ilgisini çeker. Çalı türleri seçilirken de kuÅŸ türlerinin göz önünde tutulması gerekir. ÖrneÄŸin, saka kuÅŸları ve diÄŸer kuÅŸlar, tohumlara çekirdeklere çok düşkünken sinek kuÅŸları hanımeli, yasemin gibi kokulu çalılara ilgi gösterir. Çalılar, alaycı kuÅŸlar, ipek kuyruk kuÅŸları ve iri gagalı kuÅŸların yiyebileceÄŸi meyveler verir ve çiçekleri sinek kuÅŸları ve sarı asma kuÅŸları için nektar saÄŸlar. Bu bahçelerin bakımlarının tipik bahçelerden bir farkı yok. Yalnız evleri her bahar mart ayının başında silmeyi unutmamalısınız.ÂHakan GENCE
Sıcak, şişman kuşları daha çok etkiliyor
Aşırı sıcak havaların tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi kafes kuşlarında da ortaya çıkardığı en önemli tehlikelerden birisi şüphesiz ısı vurmasına bağlı oluşan acil durumlar.
Isı vurması, kafes kuşlarında en çok, doğrudan aşırı güneş ışınlarına maruz kaldıkları zaman ortaya çıkmakta. Özellikle balkon ve cam önünde güneş alması için uzun saatler kalması ve güneşin en çok ısı verdiği saatlerde kuşun bu aşırı sıcağın etkisinde kalması sonucu kolaylıkla meydana gelebilir.
Seyahat esnasında araç içinde, camlar kapalı bir halde ve yeterli havalandırmanın olmadığı tüm sıcak ortamlarda ısı vurması kafes kuşlarında ciddi hayati tehlikeler oluşturabilir.
Yaz dışında da özellikle ısınma için kafes yakınında kullanılan lambalar ve diğer ısı kaynaklarının gereğinden uzun ve/veya şiddetli düzeyde kullanılması da kafes kuşlarında ısı yükselmesi ile ilgili acil durumlara yol açabilmekte.
Akılda tutulması gereken en önemli nokta, ısı vurmasının en çok şişman kuşları etkilediği. Bu nedenle kafes kuşlarında da kilo kontrolü ve normal kilolarda olmak hastalıklardan korunmak için önemli.
Rahatsızlığın en önemli belirtileri, kuşun gagası açık bir şekilde nefes alması, kanatlarını açarak vücudundan uzak tutmaya çalışması ve kaygılı, aşırı heyecanlı bir davranış halinde olması.
Böyle bir durumda yapılacak ilk şey kuşu sessiz, sakin ve daha serin bir yere almak. Ardından sprey tarzında su ile derisi ıslanıncaya kadar ıslatmak. Ayaklarını soğuk su ile ıslatarak nemli tutmak da ısının uzaklaşması açısından kuşa faydalı olacaktır. Bunları yaparken sakin ve kuşu ürkütmeden hareket etmek gerek. Kuşa daha fazla stres vermek ve bu uygulamaları onu korkutmayacak şekilde dikkatle uygulamamak ısı vurmasının yol açtığı tehlikeleri arttıracak ve hayati tehlike oluşturacaktır.
Tüm bu uygulamalar esnasında vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi aramalı ve kuşunuzu dikkatle gözlemleyerek ısı vurmasının oluşturduğu belirtilerin tamamen ortadan kalkması için gerekirse profesyonel sağlık desteği almalısınız.