Şu aralar internetin en popüler sitelerinden biri Facebook. Bu site aracılığıyla insanlar, senelerdir görmediği tanıdıklarını, ilkokul arkadaşlarını buluyor.
Ya da her gün gördüğü kişilerle bir de sanal ortamdan yazışıyor. Sosyalleşme cenneti Facebook, artık evcil hayvanların da hizmetinde. Dogbook (köpekler için) ve Catbook (kediler için) hiçbir yönleriyle Facebook’tan eksik kalmıyor. Oralarda da gruplar oluşturup, tanıdık evcil hayvanları, ya da sahiplerini bulabilirsiniz. Kanadalı Alexandre Roche tarafından geliştirilen bu uygulama, bayağı popüler. Kullanıcılarının sayısı 600 bini aşmış durumda. Her gün toplam 60 bin kişi bu sayfaları kullanıyor. Fakat köpekler kedilere oranla üstünlüğü ele geçirmiş durumda. Dogbook günde 45, Catbook ise 17 bin kez tıklanıyor.
Kanada’nın Toronto şehrinde yaşayan Geoffrey Roche (54), 21 yaşındaki oğlu Alexandre’ın (21), her gün saatlerini Facebook’ta geçirdiğini görüyordu. Bir gün merak edip, dikkatli bakınca birçok arkadaşının profilinde köpeklerinin fotoğrafını kullandığını gördü. O zaman hayvanlar için de böyle bir site kurulmasının enteresan olacağını düşündü. Fikrini oğluyla paylaştı. Facebook yetkilileri de bu fikre sıcak bakınca, Alexandre Roche bir hafta içinde Dogbook ve Catbook uygulamalarını geliştirdi.
Bugün Catbook günde 17 bin, Dogbook da 45 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu toplamda Facebook kullanıcılarının yüzde 6’sı gibi bir orana denk geliyor. Uygulama bazı kişiler tarafından çok sevilse de, kimileri şüpheyle yaklaşıyor. "Böyle bir sitenin ne gereği var?" diye düşünüyorlar. Onlar da misilleme olsun diye, "Dogbook duyduğum en aptalca şey" adlı grubu kurmuş. Ama bu grubun üye sayısı sadece 70 civarında.
MAKSAT HAYVANSEVERLER BİRBİRİYLE BULUŞSUN
Dog veya Catbook’ta, evcil hayvanınız için özel bir üye kaydı oluşturuyorsunuz. Kimlik bilgilerine, cinsiyeti, yaşı, türü ve yapmaktan hoşlandığı şeyleri yazıyorsunuz. Severek yaptığı aktiviteler kısmında çoraplarla oynamaktan gündüzleri uyuklamaya; bahçedeki çiçekleri koparmaktan aile bireylerinin elini ısırmaya kadar her çeşit şeyi sıralayabilirsiniz. En sevdiği parklar, en zevk aldığı şeyler de kedi ve köpeklerin kendilerini tanıttıkları bölüme yazdıkları detaylar. Tabii fotosunu eklemeyi de unutmamak lazım. Sonra başlıyorsunuz başka hayvan dostları ile buluşmaya.
Aslında bu işin esas eğlencesi hayvanlar için değil, sahipleri için. Siz böylelikle dünyanın farklı yerlerinden hayvanseverler ile buluşuyor, ortak zevk alanınız olan konularda konuşuyorsunuz. Amaç hayvanseverleri buluşturmak olunca, kedi veya köpeğinizin sanal arkadaşları sadece hayvanlarla sınırlı kalmak zorunda değil, insanları da onun listesine ekleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla Dogbook ve Catbook’ta da daha popüler olma, en çok arkadaşa sahip olma telaşı var. Mesela Catbook’un en popüler kedilerinden biri Fitch. 800’den fazla arkadaşı var.
NOTLAR KEMİK İŞARETİYLE GELİYOR
Facebook’ta kullanıcıların birbirini uyarmak (ya da tam çevirisi ile söylenirse dürtmek) için kullandığı "poke" yerine, burada "evcil hayvan" anlamına gelen "pet" hareketi var. Yani diğer kullanıcılarla anında bağlantı kurulabiliyor. Ayrıca birbirinin duvarına notlar bırakmak da mümkün. Genelde kedi ve köpeklerin sayfasına bırakılan notlar "Ay çok şekeeer" şeklinde oluyor, ama bakımıyla ilgili sorularınız varsa, bunları da duvarına yapıştırıp, cevap alabilirsiniz. Eğer evcil hayvanınıza mesaj geldiyse sizin sayfasında bir kemik işareti beliriyor. Yani her defasında onun sayfasını ayrıca kontrol etmenize gerek yok.
Alexandre ve Geoffrey Roche bu uygulamayı sadece kedi ve köpekler için geliştirdi. Ama evinde başka hayvan besleyenler, aynı uygulamanın hamster, tavşan veya kuşlar için de başlatılmasını istiyor. Üniversite öğrencisi Alexandre Roche, Dogbook ve Catbook’un bu kadar ilgi görmesinin ardında Facebook’un gitgide daha çok kişiye ulaşan özel sistemi olduğunu düşünüyor. Böylece kendi kedi veya köpeğine bir üye kaydı açtıran kişinin tanıdıkları da açtırıyor ve daha çok kişiye ulaşmak mümkün oluyor.
Bu uygulamaları kullanmak için öncelikle Facebook’a üye olmak gerekiyor. Adresi: www.facebook.com. Sonra Catbook veya Dogbook uygulamalarını indirebilirsiniz. Simla YERLİKAYA
Köpeklerde süt dişlerinin ağızda kalması
Genellikle 3 aylıktan itibaren köpeklerde süt dişleri yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar. Bu diş değiştirme dönemi ortalama olarak 4-5 ay kadar bir süre alır. Bazı durumlarda alttan gelen kalıcı diş, üstteki süt dişinin tam altından gelmezse süt dişini yeterince ittiremeyebilir. Süt dişi alttan gelen kalıcı dişler ile birlikte ağızda yer almaya devam eder. Bu durum genellikle kesici dişlerde ve üst köpek dişlerinde ortaya çıkar.
Ağızda kalan süt dişi, diş eti çizgisine doğru baskıya yol açar. Bu da kalıcı dişin yerini değiştirir ve ağızdaki açısını bozar. Kalıcı dişin ağızda biçimsiz olarak yerleşmesi çene kemiğinin gelişimi ile birlikte devam eder. Bu dişler ağız içinde ağrı ve yaralanmalara neden olabilirler.
Tedavisi, ağızda kalan süt dişlerinin çekilmesi ile yapılır. Veteriner hekiminiz uygun yöntemle ağızda kalan süt dişlerini alarak problemi düzeltebilir. Özellikle 7 aylık olana kadar yavru köpeklerin diş değiştirme dönemlerinde düzenli olarak veteriner hekim tarafından kontrolü bu açıdan oldukça önemli.
Pako Pano
Bu iki minik bebeğe yuva arıyoruz. Şu anda Ankara’da, Anka veteriner kliniğinde kalıyorlar. Tel: (312) 239 22 08
Bu bebek 6 aylık. Yaklaşık 2 ay önce Ankara’da, Çankaya - Yıldız’da bulundu. Parkta çocukların bulduğu köpeğin üzerinde tasma yoktu, ancak temiz ve tıraşlıydı. Sakin ve sevgi dolu bir köpek. Geçici sahibi Sibel Hanım, ona Melek Kızım diyor. Eğer o sizin köpeğiniz ise veya kimin olduğunu biliyorsanız lütfen arayın. Sibel Bengü Tel: (532) 227 78 57