Karlı havada köpeğinizin sağlığı

KÖPEĞİNİZ DIŞARIDA YAŞIYORSA

Ev dışında beslenen köpeklerin kulübelerinin çok büyük olmaması gerek. Uygun büyüklük, köpeğin yattığı zaman kapladığı alan kadardır. Eğer kulübe gereğinden büyük olursa yeterince sıcak tutmaz ve özellikle köpeğin kulak, kuyruk ve parmak uçlarında şiddetli soğuğa bağlı donmalar oluşabilir. Çok soğuk havalarda kulübeyi sytrofoam köpük üzerine yerleştirmek izolasyona yardımcı olur. Kulübenin içine de köpeğin yatması için sıcak tutan bir mat ya da yatak konabilir.

Bahçede yaşayan köpeklerin daha fazla kaloriye ihtiyacı olur. Bu nedenle ısı sıfırın altına düştüğünde köpeğin ortalama enerji ihtiyacının yüzde 30 fazla olacağını göz önüne alarak enerjisi yüksek bir mama ile besleyin.

Köpeğiniz aşırı ve sürekli olarak titriyorsa bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.

Bahçede yaşayan köpeğinizin suyu donduysa değiştirmelisiniz. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

KÖPEĞİNİZİ DIŞARI ÇIKARDIĞINIZDA

Yollarda buz çözücü olarak kullanılan tuz, magnezyum veya kalsiyum klorid gibi maddeler köpeğinizin patilerinde tahrişe yol açabileceği gibi, bu maddelerin sindirilmesi de zehirlenmeye sebep olabilir. Böyle bir yolda köpeğinizi yürütecekseniz özel köpek botları kullanabilirsiniz. Eğer köpeğinizin böyle bir madde ile temas ettiğini düşünüyorsanız, ayaklarını ıslak bir havlu ile iyice silerek temizleyebilirsiniz. Yürüyüş sırasında köpeğinizin parmak aralarında biriken karları düzenli olarak temizlemelisiniz.

Köpeğinizi üzeri buz tutmuş su birikintileri, göl ve akarsulardan korumalısınız. Buzun ince olduğu yerlerdeki kırılmalarla köpeğiniz hayati tehlike yaşayabilir.

Yaşlı köpekleri mümkün olduğunca kış aylarında dışarı çıkarmamalısınız. Özellikle eklem hastalıkları ve buzda kayma sonucu oluşacak kazalar yaşlı köpekler için çok daha zararlı.

En sevimli kemirgen hamster

Her petshopta renkli renkli tüy topları halinde karşımıza çıkan küçük hamsterlar meğer evcil hayvan sektörünün efendileriymiş. Özellikle 1999 Marmara Depremi’nden sonra, yeraltı hareketlerine duyarlı olduğu düşüncesiyle artan satışları, bugün de devam ediyor. Türkiye’de pet sahibi olmak isteyen küçük çocukların ve yalnız yaşayan öğrencilerin ilk tercihlerinden olan hamsterlarla ilgili ürünler de çok popüler. Gösterişli hamster yuvaları, oyuncak ve aksesuarları da bu petin meraklıları tarafından yoğun talep görüyor. Hamsterların bakımına ise en az diğer canlılar kadar özen göstermek gerekiyor.

Sevimli görüntüleri ve oyuncu halleriyle en çok sevilen evcil kemirgen olan hamsterların farklı cinsleri var. Türkiye’de satılan türlerin başını Syrian Hamster ve onların birer minyatür versiyonu gibi gözüken Gonzales’ler çekiyor. Bir de görüntü olarak diğer hamsterlardan ayrılsa da, ülkemizde hamster olarak satılan guinea pigler var. Aşırı hareketli yapılarıyla bilinen Roborovski’ler ise deneyimsiz meraklılara tavsiye edilmiyor. Tüm sevimliliklerine rağmen kısa ömürleri ile üzüntü yaratan bu kemirgenleri iyi bir bakımla üç yıla kadar yaşatmak mümkün.

CİNSİYETLERİ AYIRIN

Eğer birden fazla hamster beslemek istiyorsanız altın kural, farklı cinsiyetten olanları ve bazı özel ırkları birbirinden ayrı tutmak. Syrian hamsterlar yuvada yalnız yaşamaktan mutlu olur ve özellikle karşı cins hamsterlarla öldürücü dövüşlere girebilirler. Çiftleştirme niyetiniz varsa, deneyimli bir hamster sahibinden yardım alın ve yavruları sekizinci haftadan itibaren mutlaka birbirinden ayırın. Minyatür hamster olarak bilinen Gonzales’ler toplu hayata daha uyumlular.

DEPOLAMA KESELERİ NE SEVER

Bir hamsterı yemek yerken seyretmek, en az oyun oynarken seyretmek kadar zevkli. Yiyeceklerini depolamayı çok seven bu hayvanların şişen yanakları onları daha da sevimli hale getiriyor. Tohum, fındık, fıstık gibi sert ve kabuklu gıdalardan hoşlanan hamsterlar için piyasada satılan hazır yemler var. Yemlerini yuvalarının çeşitli yerlerine saklayan hamsterlar yumuşak gıdaları da sevmelerine rağmen bunlardan büyük zarar görür. Yumuşak gıdalarla beslenirlerse sindirim, diş ve zehirlenme sorunları yaşayabilir. Dişleri ve kemirme güdüsü için krakerler de onu mutlu eder. Çiğ et ve limon, karpuz, kavun gibi sulu meyveleri ise ara sıra dahi olsa vermemelisiniz.

DİŞ FIRÇASIYLA TARAYIN

Gündüzleri aşırı uyuyorsa endişelenmeyin. Küçük kemirgenin gündüzü uyuyarak geçirmesi doğasından ve tüm hünerlerini gece göstermek için enerji toplamasından kaynaklanıyor.

Yuvasını haftada bir temizlemeniz yeterli. Temizlik yaparken, eskimiş talaşı ve bayatlamış mamaları almanız yeterli. Hamsterınızın evini düzenini, özellikle de biriktirdiği yiyecekleri bozacak kadar detaylı temizlemeyin. Ve onu asla yıkamamalısınız. Uzun tüylü türler için birkaç kuru diş fırçası dokunuşu yeterli.

SEVMEDEN ELİNİZİ YIKAYIN

İlk bakışta ufak bir pelüş oyuncak gibi gözüken ve sürekli mıncıklama duygusu uyandıran bu sevimlileri sürekli ellemek onlara büyük zarar veriyor. Hamsterınıza dokunurken çok yumuşak ve sakin olmalı, avucunuza da çok fazla almamalısınız. Elinize alıştırmak istediğiniz hamster yavru ise işiniz daha kolay. Tüm diğer canlılarda olduğu gibi bu küçücük hayvanlarla iletişimde de sakin ve yumuşak bir ses tonu ile uysal hareketlerin olumlu etkisi yadsınamaz. Onu önce elinizle beslemeye, sonra parmağınızla sevmeye ve kısa sürede kolunuza tırmanmaya alıştırabilirsiniz. Ele alıştırma antrenmanları sırasında kendi sağlığınız için elinizde yiyecek kokusu kalmamış olması önemli. Çünkü bu küçük obur taze yemek kokan parmaklarınızın tadına bakmak isteyebilir.

DAYANIKLI MALZEMEDEN EV

Birçok estetik hamster evi arasında en sağlıklı olanı aramakta fayda var. Sağlıklı bir yuva rutubetlenmez, nemli kalmaz, malzemeleri kolay temizlenebilir. Özellikle söz konusu olan bir kemirgen olduğu için, kolayca kemirip kaçabileceği dayanıksız malzemelerden yapılmamış olması gerek. Yuvayı hazırlarken albenili aksesuvar ve oyuncaklara kapılıp yaşam alanını daraltmamalısınız. Hamsterınızın su ve gıda ihtiyacı için özel yemlik ve suluk kullanmalısınız.

SPORU İHMAL ETMEYİN

Oyuncu ve hareketli bu küçük hayvanlar için yuvalarında egzersiz yapabileceği bir mekanizma bulundurun. En azından bir tekerlek. Hamsterlar hareketsizlik yüzünden aşırı kilo alır, hatta felç olabilirler. Yeterli yer varsa yuvasını, kafeslere geçirilen eklentilerle, toplardan tünellere, salıncaklara kadar akla gelebilen birçok farklı aksesuvar ile eğlence parkına dönüştürebilirsiniz. Son olarak yuva tabanına döşeyeceğiniz yine petshoplarda satılan talaşlarla eşelemeyi seven hamsterınızı mutlu edeceksiniz.Sırma GÜLBAHAR

Pako pano

İsmim Pamela. Sokak kedisiyim ama gebe olduğumu gören iyiliksever insanlar bana kalacak bir yer verdiler, dört yavrum oldu. Ama ayrılma zamanı geldi, çünkü kafes artık onlara dar geliyor. Onları tek tek ya da birlikte sahiplenmek isteyen var mı? 0212 263 18 29.

2 numara Terrier köpeğimiz 18 ocakta Bakırköy’de kayboldu. Üzerinde koyu mavi yün hırka ve kırmızı sırt tasması var. 0212 571 51 18 ve 0532 486 68 80.

Biri kız biri erkek 4,5 aylık iki yavru kedi minikken annelerini kaybettiler ve hayata birlikte tutundular. Onları mümkünse birbirinden ayırmadan sahiplendirmek istiyoruz. Köpeklerle de araları iyi. 0532 223 61 15.

İki yaşında dişi kurt köpeği, evden atılmış, çevredeki insanlardan dayak yemiş. Acil yuva arıyor. 532 720 86 20. hacer@ventura.com.tr

Tarçın, sahibinin rahatsızlığından dolayı yeni bir ev bulmak zorunda. 1,5 yaşında, erkek, tüm aşıları yapılmış. 0555 216 09 45.

14 yaşındaki, Pako’ya tıpatıp benzeyen Kaniş cinsi köpeğimizi ailiemizdeki sağlık sorunları yüzünden iyi bakacak birine vermek zorundayız. Yaşlı ama sağlıklı ve çok uslu. 0532 423 01 11; 0216 353 36 85.

Birbirinden güzel dokuz yavru ev arıyor. 1,5 aylıklar. mehtapkoroglu@gmail.com

Yeşil gözlü Setter cinsi av köpeği Paşa 1,5 ay önce Antalya’da Liman Mahallesi’nde kayboldu. 0537 467 40 55.

5 aylık tek gözlü sarman kediciğe acilen yuva arıyoruz. 0546 775 50 46 ve 0216 380 58 38.

L Ü T F E N Kuşlar ve sokaktaki dostlarımız kar ve don yüzünden aç ve susuz. Lütfen pencerenizin önüne biraz ekmek kırıntısı, aparmanınızın kapısına bir kap taze su ve yemek koyun. Evinizin sıcaklığını olmasa bile, kalbinizi onlarla paylaşın.
Yazarın Tüm Yazıları