Bilkent Üniversitesi’nde kurulan Hayvan Dostları Kulübü, Türkiye’de bir ilk. Üniversitedeki 78. öğrenci kulübü olan Hayvan Dostları, kampustaki ilk standını geçtiğimiz günlerde açtı.
Golden retriever yavrusu Ada da, öğrencilere destek olmak için okula geldi. Kulübün 100’e yakın üyesi var. Bilkent Üniversitesi yönetimi, diğer öğrenci kulüplerine yaptığı gibi, Hayvan Dostları Kulübü’ne de 500 YTL ödenek ayırdı. Fakat kulüp üyeleri, kampustaki kedileri kısırlaştırmak için ayrılan ödeneğin artırılmasını istiyor.
Hayvan Dostları Kulübü, Bilkent Üniversitesi’nde kurulan 78’inci öğrenci kulübü. Hayvan dostu öğrenciler, kampusta bir stand açarak kulübü tanıttılar. Aslında faaliyetleri daha önceye uzanıyor. Üniversitede hayvanlarla ilgilenen, onların hakları konusunda duyarlı pekçok öğrenci vardı. İki hayvansever grup, birbirinden habersiz üniversite yönetimine başvurarak kulüp kurmak istediklerini söyleyince, yönetim birleşmelerini tavsiye etti. Böylece toplam üye sayısı 100’e yakın olan hayvan dostları bir araya geldi. Kulüp üyelerinin büyük çoğunluğunu sosyal bilimler öğrencileri oluşturuyor. Öğrenciler, 7 Nisan’da Ankara’da yapılan "Katilim Kim" mitingine de katıldılar.
Kulüp üyeleri amaçlarını şöyle özetliyor: Hayvanlar hakkındaki olumsuz önyargıların yerini, gerçek bilgilerin alması için uğraşmak, hayvanlarla insanların barış içinde ve sağlıklı olarak yaşaması için kamuoyunda bilinç yaratmak.
KAMPUSTAKİ KEDİLERİ KISIRLAŞTIRACAKLAR
Kulübün kurucu üyelerinden Defne Bayık, üyelerin ortak özelliklerini şöyle anlatıyor: "Hepimiz hayvanları çok seviyoruz. Benim kampusta baktığım bir, evde ise iki kedim var. Ayrıca iki de sokak köpeğine bakıyorum. Diğer arkadaşlarımız da öyle. Hepimiz bir şekilde evde ya da sokakta hayvanlarla yakınız."
Bilkent’te öğrenci kulüpleri, istedikleri zaman üniversiteden izin alarak kampusta stand açabiliyor. Ayrıca her kulüp, yönetimden bir ödenek alıyor. Hayvan Dostları Kulübü’ne de diğerlerine olduğu gibi 500 YTL’lik bir ödenek ayrılmış, ama Defne Bayık, bunu az bulduklarını söylüyor: "Bu bütçe kampustaki kedilerin kısırlaştırmasına ve düzenlediğimiz barınak gezilerine yetmiyor. Bizim masraflarımız daha fazla. Mama alıp sokak hayvanlarına dağıtıyoruz."
Kulübün tek hedefi, kampustaki kedileri kısırlaştırmak değil tabii. Öğrenciler şu anda dünyadaki benzer örnekleri inceleyerek çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyor. Bunun için de çeşitli hayvan hakları dernekleriyle bilgi alışverişi yapıyorlar. Sokak hayvanlarının bakım ve tedavisi için sponsor bulmaya çalışıyorlar.
Kulüp, ilköğretim ve liselerde de toplumsal duyarlılık yaratmak için film gösterimleri ve panel düzenlemek istiyor. Bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurmuşlar. Defne Bayık "Hayvanlara eziyet edilen bir ortamda yeşişen çocuğun, ileride insanlara da zarar verdiği kanıtlanmış. Hayvana şiddet her türlü şiddeti besliyor" diyor.
Dişi köpeklerde yumurtalık ve rahim tümörleri
Yumurtalık tümörleri, dişi köpeklerde nadir görülmekle birlikte özellikle Boston terrier, Alman çoban köpeği ve poodle ırklarında daha yüksek oranda ortaya çıkar. Çok çeşitli yapıda tümör tiplerinin oluşabildiği yumurtalıklarda, en yaygın görülen tümör tipi karsinomlardır. Her yaşta ortaya çıkabilen yumurtalık tümörleri, daha ziyade 5-6 yaşından daha büyük köpeklerde görülür. Yumurtalıklarında tümör olan köpeklerde, kızgınlık (adet) dönemlerinde normal olmayan değişiklikler, rahim enfeksiyonları, karın bölgesinde şişkinlik, karında sıvı toplanması, kan hücrelerinde azalma, memelerde büyüme, aşırı tüy dökülmesi, maskulinizasyon (erkek köpek gibi davranışlar gösterme) ve bitkinlik, halsizlik gibi belirtiler gözlenebilir.
Rahim tümörleri de dişi köpeklerde nadiren görülür ve genelde benign (iyi huylu) tümörlerdir. Ancak sık olmasa da dişi köpeklerde kötü huylu rahim tümörlerine rastlanmakta. Yumurtalık tümörlerinde olduğu gibi rahim tümörleri de, 4-5 yaş üstü köpeklerde daha sık görülür. Rahim tümörlerinde köpeklerde kusma, kabızlık, karın bölgesinde şişkinlik, kilo kaybı, iştahsızlık, idrar yaparken zorlanma, sık idrar yapma ve vajinal akıntı gibi belirtiler görülebilmekte.
Yumurtalık ve rahim tümörlerinde en radikal tedavi şekli, cerrahi yöntemle rahim ve yumurtalıkların tümörle birlikte alınarak köpeğin kısırlaştırılması. Tümörün yapısına ve vücudun diğer organlarına yayılma ihtimaline göre ameliyat sonrasında kemoterapi de veteriner hekiminiz gerekli gördüğü takdirde uygulanabilir.
Dişi köpekleri rahim ve yumurtalık tümörlerinden korumanın en iyi yolu onları vaktinde kısırlaştırmaktır.
Fotoğraftaki kedi tahminen kaybolmuş veya evden atılmış. Çünkü insanlara alışkın, sevilsin diye numaralar yapıyor. Mart ayında kısırlaştırıldı. Şu anda sokakta yaşıyor. Ancak insanlara yanaştığı için tepki alıyor, her an zarar görebilir. Yaklaşık 1.5 yaşlarında, çok sağlıklı, iyi huylu ve sevgi dolu bir kedi. Acilen bahçeli bir ev aranıyor. (533) 529 16 51
Sona Buldukyan’ın dişi kedisi Gümüş, kısırlaştırma ameliyatı olduğu veteriner kliniğinden 8 Nisan’da kaçmış. Kaybolduğu adres Levent Sülün Sokak, No: 14. Karnında ameliyat bandı var. Görenler (542) 453 65 66 numaralı telefona haber versin.
Enfeksiyon nedeniyle tek gözü alınan 5 aylık kediyi yanınıza almak isterseniz Esra Hanım’ı arayın. Hiçbir sağlık problemi yok. Esra Hanım’ın evinde 5 kedisi var ve diğer kedilerle anlaşamıyor. Tel: (538) 615 84 25 (216) 367 08 34
Faça 3 yaşında, kısır, erkek, aşılı, çok duygusal ve ürkek bir köpek. Hayat boyu sevilip korunacağı bir yuvaya ihtiyacı var. Yalnız uyaralım, koruma amaçlı almayı düşünmeyin, çünkü şu anda kaldığı barınakta kendini bile korumayı beceremiyor. Hep zarar görüyor. Faça’yı evlat edinmek isteyenler (543) 445 69 50 numaralı telefonu arayabilir.
Bu kediciği sahibi yurtdışına giderken geçici olarak bir tanıdığına bırakmış. Dört aydır bir banyonun içinde, bir terrier ile birlikte yaşıyor. Yaklaşık 8 aylık ve dişi. Sahibinin onu geri alacağı yok, belki siz ona bir yuva verirsiniz. İrtibat tel: (533) 696 60 30