Paylaş
Homeopati (Benzeri benzerle tedavi etmek) eğitimi alan veteriner hekim sayısı Türkiye’de bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu veteriner hekimlerden biri de, İngiliz Homeopati Enstitüsü’nde eğitim gören Dr. Gülay Ertürk. Ertürk, petlere uygulanabilecek ayurvedik beslenme biçimiyle, onların hastalıklardan korunmasını, sağlıklı ve uzun yaşamasını sağlamak mümkün, diyor.
Hindistan kökenli bir tıp sistemi olan ayurveda, yaşam bilimi anlamına geliyor. Sadece tedaviyi değil, sağlığın korunmasını da amaçlıyor. Bitki bilimi, felsefe, fiziksel sağlık, inanç, çevrecilik ve tıbbın birleşiminden oluşan bu sistem, binlerce yıldan bu yana, arındırılıp güncelleştirilmeye devam ediyor.
Veteriner hekim Gülay Ertürk’e göre, ayurvedik beslenme felsefesiyle, bir köpeğin hastalıklardan korumasını ve hep sağlıklı kalmasını sağlamak mümkün. Ama öncelikle köpeğin dosha’sını bilmek gerekiyor. Dosha, vücudun hangi element ve enerjilerin hakimiyetinde olduğunu tanımlıyor. Vata, pitta ve kapha olarak isimlendiriliyor.
Köpeğiniz bir veya birden fazla dosha’ya sahip olabiliyor. Ya da, sağlığı bir dosha’da iken, karakteri ve diğer eğilimleri diğer dosha’ların etkisinde, yani dengesiz olabiliyor. Örneğin kapha, çok fazla yiyor ve kilo alıyor. Eğer köpeğinizin daima iyi bir kas yapısı varsa, pitta karakterinde olduğuna işaret ediyor. Kötü gıda, kötü alışkanlıklar, hava değişimi, yeni çevre, stres ve büyüme, dengesizlikle sonuçlanabiliyor. Ertürk’e göre, köpeğinizin doğal dosha’sını bir kez belirledikten sonra, hastalık ve değişiklikleri belirlemek kolay.
KAPHA KİLOLU VATA İNCE, PİTTA KASLI
Vata: En güçlü dosha. Solunum, dolaşım gibi vücuttaki hareketleri kontrol ediyor. Vata köpeği ince yapılı, atik, hızlı, uzun boylu ve narin yapılı oluyor. Aşırı vata dosha’sı, kilo kaybı, sinir irritasyonu, yüksek kan basıncı, şişkinlik ve kafa karışıklığı yapıyor. Vata azlığı ise, kabızlığa yol açıyor.
Pitta: Metabolizmadan, sindirimden, açlık susuzluk gibi aktivitelerden, mental durumdan sorumlu. Pitta köpekleri kaplan gibi; atletik ve rekabetçi oluyor. Sağlam ve sıkı kas yapıları var. Zeki ve açık zihinliler. Aşırı pitta, ülser, gastrit, hormonal problemler, deri problemleri gibi hastalıklara yol açıyor. Az pitta ise hazımsızlık, algıda güçlük, yavaş metabolizmaya neden oluyor.
Kapha: Diğer dosha’ları düzenliyor. Vücudun yapısını koruyor. Kapha köpekleri büyük cüsseli, geniş, dikkatli ve yavaş oluyor. Ayıya benzer görünümleri var. Cesaretli ve sabırlı hayvanlar. Kapha fazlalığı, sinüslerde ve akciğerlerde müköz yapılanmaya yol açıyor. Ayrıca şişmanlık, diyabet, dolaşım ve sindirim bozukluğu yapıyor.
NASIL BESLENMELİ
Köpeğinizin dosha’sını belirledikten sonra, dengesini gıda ve bitkisel katkılarla koruyabiliyorsunuz. Örneğin vata eğilimini azaltmak için bazı gıdalardan kaçınmak gerek. Çiçek yağı, yeşil taneli sebzeler, kuru meyveler, fasulye filizleri, patates, nane, sığır eti ve tavşan eti vata’yı azaltıyor. Karahindiba, kaba yonca , acı buruk lezzettler ise vata’yı arttırıyor.
Pitta’yı korumak içinse tahıl, esmer pirinç, havuç, sarımsak, sığır ve kuzu eti, peynir, mercimek, sıvı yağ gibi gıdaları azaltmak gerek. Arttırmak için tuzlu yemek gerek. Kapha için de tuz arttırıcı özellik taşıyor. Acı gıdalar ve baharatlar, pitta ve vata’yı arttırıyor. Üzüm gibi tatlı gıdalar kapha’yı arttırırken, pitta ve vata’yı azaltıyor.
Kapha’yı azaltmak için uzak durulması gereken gıdalar arpa, yulaf, pirinç, kuzu ve sığır eti, domuz eti, tuz ve tatlı gıdalar.
KÖPEĞİNİZİN DOSHA’SINI BELİRLEYİN
1- Köpeğiniz genellikle;
a- Hareketli
b- Orta dereceli aktif
c- Hareketsiz
2-Köpeğinizin en iyi tanımı;
a- Narin, nazik, ince, uzun boylu, yay gibi. Great dane’lere benzer. Boyu ya çok kısadır ya çok uzun.
b- Kas yapısı orantılıdır. Golden-labrador retriever’lara, rottweiller’lara benzer.
c- Şişman, geniş, kuvvetli, kalın. St. Bernard veya İngiliz bulldog’lara benzer.
3- Köpeğinizin kişiliğini nasıl tanımlarsınız?
a- Enerjik, kararsız, endişeli, ateşli
b- Mantıklı, çabuk öğrenen, ateşli
c- Soğukkanlı, yavaş, düşünceli
4-Köpeğinizin yemek yeme eğilimi;
a- Bazen hırslı, bazen ağır
b- Her zaman aç
c- Yavaş fakat düzenli
5-Köpeğinizin tüyleri;
a- İnce ya da çok kalın. Dalgalı.
b- Seyrek
c- Orta.
6- Köpeğinizin genel hali;
a- Mutsuz
b- Neşeli
c- Hep ciddi
7-Köpeğiniz;
a- Küçük eğri dişli. Gözleri hep hareketli.
b- Düzgün dişli. Yeşil, gri, sarı, açık kahve ya da mavi gözlü.
c- Büyük, düzgün dişli. Geniş kahve ya da mavi gözlü.
Yanıtların çoğu
A ise köpeğiniz VATA
B ise köpeğiniz PİTTA
C ise köpeğiniz KAPHA
Deniz BİLİROĞLU
Evde yeni bir yavru kedi
Eve yeni bir yavru kedi almanız, ailenize, 10 - 15 sene kadar arkadaşlık edecek yeni bir bireyin katılması demek. Bu minik bireyin size, aile bireylerine ve yeni yaşam alanına alışması ve aynı şekilde sizin ona alışmanız son derece önemli. Planlı bir şekilde, ciddiyetle yerine getirilmesi gereken bir dizi sorumluluğu beraberinde getiriyor.
Yavru kediyi evinize getirmeden önce veya en geç eve aldığınız ilk hafta içinde veteriner hekime götürüp genel muayenesini yaptırmalısınız. Hekiminiz, iç ve dış parazitlerden korunması ve aşı uygulamaları hakkında sizi bilgilendirip uygun bir uygulama takvimi önerecektir.
Tüm yavru kedilerin evdeki ilk temel ihtiyaçları su, yemek ve tuvalet kabıdır. Yemek ve su kabını, tedirgin olmadan beslenebileceği, sessiz bir yere yerleştirin. Veteriner hekiminiz size ilk kontrollerde, uygun bir hazır kedi maması önerecektir. Kuru, konserve ya da ikisinin kombinasyonu olarak uygulayacağınız beslenmede en çok dikkat edilecek husus, konserve mamaların mama kabında arta kalan kısımlarının atılması. Bekleyen konserve mamalar, oda ısısında bozulup sağlık sorunlara yol açabilir. Aynı durum kuru mamalar için geçerli değildir. Ayrı bir kap içinde taze içme suyu bulunması ve kedinizin susuz kalmaması ayrıca çok önemli. Enfeksiyon oluşmasını engellemek için mama ve su kaplarının sık sık temizleyin.
Kum kabı da sessiz ve dikkatinin dağılmayacağı bir yere konmalı. Yavru kedilerin çoğu, kum kabını kullanmayı anneleri vasıtasıyla öğrenir. Kap çok uzak olduğunda bazen yerini unutabilir. Bu yüzden ilk haftalarda, kediyi daha dar bir alanda tutup mama, su ve kum kullanımına alışması için yardımcı olun. Kum kabının yüksekliğinin, yavru kedinin içine girebileceği gibi olmasına ayrıca dikkat edin.
Dışkıyı kum kabından her gün alıp atmalı, tüm kabı da mümkün mertebe haftada bir temizleyip içindeki kumu değiştirmelisiniz.
UYUYACAĞI YERE BİRLİKTE KARAR VERİN
Kediler genellikle uyku yerlerini kendileri seçer. Onun tercih ettiği yer sizin için de uygunsa, yeterince sessiz ve huzurluysa, o bölgede ona özel bir uyku alanı ve yatağı hazırlayabilirsiniz. Kediler genellikle yüksek, sıcak ve etrafı görebilecekleri yerleri tercih ederler. Koltukların pencere önüne yaslandığı sırt tarafları bu açıdan en sevdikleri yerlerdendir. Cam önlerine ve kaloriferlere takılabilen yataklardan yararlanabilirsiniz.
Kediler hem kaslarını ve patilerini esnetmek, hem tırnaklarını bilemek, hem de yaşadıkları alana patileri ile koku bırakarak alan belirlemek amacıyla tırmalama hareketleri yapmaya ihtiyaç duyar. Bu son derece normal bir kedi davranışı. Özel tırmalama alanları ve tahtaları oluşturarak mobilyalarınızı koruyabilirsiniz. Mobilyalarınız yerine bu alanları kullanması için tırmalama ünitelerini onun tercih ettiği yerlere yerleştirebilirsiniz. Oyuncaklarının bu bölgeye konması, kedi nanesi gibi kedileri cezbeden kokulardan yararlanılması alışmasına yardımcı olur.
Yavru kedilerin en önemli ihtiyaçlarından birisi oyun oynamak. Bu sayede hem büyüme için gerekli egzersizleri yapar hem de çevresi ve insanlarla bağını geliştirip öğrenme güdüsünü tatmin ederler. En çok dikkat edilmesi gereken konu, ellerinizin kediniz tarafından ısırılmasına ve oyuncak gibi oynanmasına izin vermemek. Kediniz daha sinirli bir şekilde oynamaya başladığında, oynamayı kesip onu odada yalnız bırakmalısınız.
Kedinizin evi ve yeni şeyleri keşfetmeyi çok sevdiğini, hatta bunun için deli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Tehlike oluşturabilecek elektrik kablolarını, deterjan ve zehirli maddelerin bulunduğu oda ve dolapları, zehirli bitki ve saksıları ulaşamayacağı bir şekilde düzenleyin.
Pako Pano
Damla 1 aylık, dişi bir kedi. Uzun tüyleri var. İlgilenenler (532) 573 40 70 numaralı telefondan Kebire Bozkurt’u arayabilir.
Bu minik kızın adı da Shela. Tahminen 1 aylık. Tuvalet terbiyesi var, kuru mamaya henüz geçmedi. Ankara’da yaşıyor. Onu sahiplenmek ister misiniz? (555) 667 47 72
Eğer onlara bakacak aileler bulamazsak parka veya sokağa bırakmak zorunda kalacağız ki evde doğdular sokağa veya parka uyum sağlamaları biraz zor. Ne olur yardım edin. (532) 343 73 47. lenagavuraki@hotmail.com
Paylaş