VIII. Mersin Uluslararası Müzik Festivali

MERSİN’de güneş bir türlü denizden çıkamıyor.

Deniz puslu, gemiler, tekneler bir hayalet gibi. Ya yağmur yağarsa? Siz bu yazıyı okurken yağıp yağmadığını anlayacağız.

Dün akşam Fazıl Say’ı gördüm otelin lobisinde. Berlin’den geliyordu. 21 Mayıs’ta Kızkalesi’nde, 22 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde iki konser verdikten sonra Lizbon’a gidecek. Festival programı şöyle:

* * *

Biletli, ücretli etkinlikler:  Â

21 Mayıs:
Fazıl Say; J.S. Bach (Chaccone, Busoni uyarlaması); L.V. Beethoven (17. Sonat); Fazıl Say, (Baladlar: Nazım, Kumru, Sevenlere Dair; Kara Toprak, Paganini’nin teması üzerine caz çeşitlemeleri; G. Gershwin: Summer Time, Rhapsody in Blue)

22 Mayıs: L. Janacek (Sonat 1.X.1905), S. Prokofiev (7. Sonat), M. Mussorgsky (Bir Sergiden Tablolar).

Fazıl Say’dan ilk kez bir Janacek dinleyeceğim.
    Â
23 Mayıs: Al Di Meola (World Sinfonia); Kongre Merkezi’nde.

26 Mayıs: Ankara Devlet Opera ve Balesi (Carmina Burana); Kültür Merkezi’nde.

27 Mayıs: Resonance Quintet; Latin Katolik Kilisesi’nde.

30 Mayıs: Swingle Singers ; Kongre Merkezi’nde.

1 Haziran: Europa Galante ; Kültür Merkezi’nde.

2 Haziran: Fabio Biondi & Europa Galante Solistleri; Tarsus St. Paul Müzesi.

Bütün konserler ve temsiller saat 20.00’de başlıyor.

* Ê* *

Biletsiz, ücretsiz etkinlikler:

25 Mayıs:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, Forum AVM.

28 Mayıs:
Devlet Halk Dansları Topluluğu, Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi.

29 Mayıs:
Devlet Halk Dansları Topluluğu, Toroslar 3 Ocak Spor Kompleksi.

Bütün konser ve gösteriler saat 20.00’de başlıyor.

* Ê* *

Mersin Uluslararası Müzik Festivali bu yıl sekizinci yaşına bastı. Başlangıçta, girişimi başlatanlar dışında herkes (sponsorlar bile) bu büyük serüvenin gelip geçici bir heves olacağını sanıyordu. Burada, tuttuğunu bırakmayan Tülay Bardakçıoğlu’nun inançlığını, savaşçılığını saygıyla anmak isterim. Festivalin ilk altı yılına Tülay Bardakçıoğlu analık etti. Ondan bayrağı (Yürütme Kurulu Başkanlığını) teslim alan Faik Burakgazi aynı zamanda, bu yıl üçüncüsü verilecek olan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün de fikir babası.

Mersin Uluslararası Müzik Festivali 10 Haziran 2007 tarihinde Brüksel’de yapılan toplantıda Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine kabul edildi.

Mersin’de neredeyse her gün bir resim sergisi açılıyor, konferans düzenleniyor, yazarlar konuşmalar yapıyor, kitaplarını imzalıyor.

Mersin artık çok önemli bir kültür kenti. 2000 öncesinde de böyle bir kentti. Ancak kimseler bilmezdi. Mersin Uluslararası Müzik Festivali ve Mersin Kenti Edebiyat Ödülü sayesinde Mersin’in her bakımdan dünya standartlarında iki-üç kentimizden biri olduğu biliniyor artık. Mersinlilerin iki temennisi var: Üniversitenin kampus dışına çıkıp Mersin’e katılması ve İdman Yurdu’nun Mersin’i artık Süper (nasıl süper ise) Lig’de temsil etmesi!
Yazarın Tüm Yazıları