AVRUPA’nın saygın festivallerini bünyesinde toplayan "Avrupa Festivaller Birliği"nin 9 Haziran 2007 günü Brüksel’de yapılan genel kurul toplantısında Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Avrupa Festivaller Birliği’nin resmi üyesi oldu..
2002 yılında, başladığı günden itibaren Avrupa Festivaller Birliği’ne üye olmayı hedefleyen Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 6 yılın sonunda ortaya koyduğu program kalitesiyle bu amacına ulaştı.
Aralarında Luzern, Baalbek, Flanders, Londra, Lyon, Orange, Prag, Ravenna, Zürih gibi saygın festivallerin yanı sıra ülkemizden İstanbul, Ankara, İzmir ve Aspendos festivallerinin üye olduğu birliğe Mersin Uluslararası Müzik Festivali de katıldı artık. Bu çok önemli bir aşama ve sevinilecek bir başarı.
* * *
Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Europian Festivals Association’a (EFA) resmi üyelik sürecini bundan 2 yıl önce başlattı.
7-10 Haziran 2007 tarihleri arasında Brüksel’de yapılan EFA Genel Kurulu’na, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’ni de üye yapan Eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı’nın yanı sıra Fuat Atat katıldı.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali, genel kurula katılan 50 üyeden 44’ünün oyunu aldı. Bu arada Festival Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı’nın 3 yıl önce yapmış olduğu EFA Genel Kurulu’nun Türkiye’de yapılması başvurusu da kabul edilerek genel kurulun 2008 yılında Antalya’da yapılmasına karar verildi.
* * *
EFA Genel Kurulu üyeleri, Kraliçe adına her yıl düzenlenen piyano yarışmasını kazanan Rus piyanist Anna Vinnitskaya’nın sarayda verdiği konseri, Belçika Kral ve Kraliçesi’nin davetlisi olarak izlediler.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin bir Avrupa birliğine seçimle üye olması son derece önemli bir başarı. Ancak mankenlerin ve zamparalarının peşinde dolaşan basının bu başarıyı görüp değerlendirmemesi çok doğal. Peki ya Mersin, Mersinliler? Bu başarı, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Tülay Bardakçıoğlu ve öteki görevlilerin yoğun gayretleri, Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, alt belediyeler, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü ile meslek oda başkanlıklarının katkıları ve festivale sahip çıkan Mersinli sanatseverlerin destekleri sonucunda elde edilmiştir. Bunu biliyorum. Ancak bu başarı havai fişeklerle kutlanmalıydı!
* * *
Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin kuruluşundan itibaren elimden gelen katkıyı yapmaya çalıştım. Bu süre içinde ne iktidar partisinin ne de öteki partilerin ciddi bir ilgisine tanık oldum. Aynı ilgisizliği Mersin Kenti Büyük Edebiyat Ödülü konusunda da görüyorum. Ama bu kez, Ticaret ve Sanayi Odası dışında kalan öteki kuruluşların ilgisizliği söz konusu. Bu bana dayanılmaz acı veriyor. Mersin’in ünlü kent bilincinden kuşku duymaya başlıyorum. Bu konuda son söz: Mersin Milletvekili ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’den Mersin’in kültür varlığı ve hayatı için önderlik ve özel ilgi bekliyorum.