Savaş hüzzâm sever

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Uluslararası Rekabet Sempozyumu'ndaki son derece teknik hukuk tartışmaları, bir geceliğine olsun unutuldu.

Rekabet Kurumu Başkanı Aydın Ayaydın'ın yabancı konukları, dostları, bazı Türk işadamları ve kurum uzmanları, Kabataş Rıhtımı'ndan bindikleri Semiramis II teknesiyle Boğaz'a açıldılar.

Teknedeki yemekte, Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Halis Toprak, Atalay Şahinoğlu, Vatan ve Alman Hastaneleri'nin sahibi Azmi Ofluoğlu, YÖK eski Başkanı İhsan Doğramacı, Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya, Koç Grubu'ndan Necati Arıkan hemen gözüme çarpanlardı. Koç ve Sabancı Gurupları, kalabalık ekiplerle temsil ediliyordu.

En ilgi çeken konuk kuşkusuz Vural Savaş'tı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Sıraç Aslan'la aynı masadaydı.

Aydın Ayaydın, Bahçeşehir Koleji'nin, Uğur Dersaneleri'nin sahibi Enver Yücel ve işadamı Şeref Özgencil'le yemeğimizi yerken yan masadan hoş sedalar yükseldi.

Vural Savaş ile eşi Nermin Hanım, Prof. Dr. Halit Nadaroğlu ile makamlar arasında dolaşıyordu. İnanın abartmıyorum; özellikle Nermin Hanım'ın sesi, yorumu enfesti.

Hemen o masaya geçtik. Küçük bir şımarıklıkla en sevdiğim Türk Sanat Müziği parçası olan beyât; makamındaki, ‘‘Benzemez kimse sana, tavrına hayran olayım'ı söyleyebilir miyiz?’’ diye istekte bulundum...

Refah'ı kapatıp, Necmettin Erbakan'ı yasaklı liderler arasına sokan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ı mahkûm ettiren hukuk adamı Vural Savaş çok nazikti, kırmadı...

Vural Bey gripten dolayı sesinin kısık olmasına rağmen söyledi...

Nermin hanım, eşi Vural Bey için ‘‘Müzikte benim hocamdır’’ diyor. Vural Savaş tam 3 bin eser biliyor... En sevdiği makam da hüzzâm...

Ev sahibi Rekabet Kurumu'nun gecesinde şakalar da rekabet üzerine oldu.

Bir ara Vural Savaş, Aydın Ayaydın'a, ‘‘Görücü usulüyle evlenmek de haksız rekabet. Buna da incelemeye almalısınız’’ diye takıldı.

Dansta tam rekabet koşulları vardı... Aydın Ayaydın önce eşiyle dansı açtı arkasından güzel kızı Pınar'la dansetti. Vural Savaş da danstaki rekabeti, kurum çalışanı güzel kızı Alev'le korudu.

Fazilet Lideri Recai Kutan'ın Türk Müziği'ndeki derin bilgisi, şarkı söylemesi, Yavuz Gökmen'in gazetemize yaptığı röportajla açığa çıkmıştı.

Bakarsınız bir gün Savaş ve Kutan'ı beraber dinlemek kısmet olur...

Rekabete 2 yıl kaldı

SERBEST piyasa ekonomisinin belkemiği rekabet. Dolayısıyla haksız rekabetin önlenmesi görevini üstlenen kurumlar çok önemli.

Türkiye'nin genç Rekabet Kurumu, İstanbul'da düzenlediği ilk Uluslararası Rekabet Sempozyumu ile gündeme iyice oturdu. Rekabet Kurumu Başkanı Aydın Ayaydın'la mini bir sölyeşi:

Rekabet kültürünün yerleşmesi için daha ne kadar bekleyeceğiz?

Ayaydın: Asgari iki yıllık bir süreye ihtiyacımız var. Bu iki yıl içinde Rekabet Kurumu'nun açmış ve açacağı soruşturmaların sonuçlarına göre, hem işaleminin, hem tüketicilerin daha hassas olacaklarını ve Rakabet Yasası'na uyumlu işlemler yapacakları kanaatindeyim.

Bir çok sektörde rekabet ihlalleri yapılmaktaydı ve yapılmakta. Ancak yasanın uygulamada kısa bir geçmişi olmasına rağmen Kurul'un göstermiş olduğu kararlı ve objektif tutum, Türk işaleminin bu yasaya adaptasyonunu hızlandırdı. Bunu çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Kurul olarak bir geçiş dönemi yaşadığımızın bilincindeyiz. Daha önce yapılmış olan rekabet ihlalleri konusunda çok katı davranmıyoruz. Amacımız işalemine ceza kesmek değil, rekabet kültürünü yerleştirmek. İşadamlarını birbirleriyle yarıştırmak. Kaliteli, ucuz mal ve hizmet için...

Kurul olarak haksız rekabeti doğuran uygulamaları, şikâyetlerin dışında hangi yöntemlerle tesbit ediyorsunuz?

Ayaydın: İki yolumuz var. Biri belirttiğiniz gibi şikâyet ve ihbarları değerlendiriyor, ihlalleri incelemeye alıyoruz. İkincisi de Kurum'dan üç uzman arkadaşı görevlendirdik. Onlar bütün gazeteleri takip ediyorlar, rekabet ihlalleri ve şirket evlilikleriyle ilgili haberleri izleyerek inceleme başlatıyorlar.

İş dünyasında haksız rekabeti bertaraf etmeye yönelik hassasiyet gözlüyor musunuz?

Ayaydın: Evet, hassasiyet oluşmaya başladı. Biliyorsunuz rekabet sağlanamayan ortamda aşırı kârlar elde edildiği için iş alemine bu kârlar cazip geliyordu, ihlaller oluyordu. Ancak şu anda 4054 sayılı Rekabet Yasası vardır. Tekel konumunu güçlendirici işlemler, davranışlar yasaktır. İnanıyorum ki Türk iş aleminin de daha duyarlı davranması üzerine Türkiye, rekabet ihlallerinin en az olduğu ülke olacak.

ÊSize gelen şikâyetler ve Kurum'un belirlediği ihlalleri gözönüne alırsak, daha çok hangi sektörlerde haksız rekabet var?

Ayaydın: Hemen hemen tüm sektörlerde rekabet ihlalleriyle ilgili şikâyetler almaktayız. Ancak açtığımız soruşturma konuları itibariyle çimento, ilaç, basın, LPG, ekmek ve eğitim-özel okullar başta geliyor. Bunlara ilişkin soruşturmalar kısa süre içinde sonuçlandırılacak. Kamuoyu şunu bilmelidir ki Kurum, yasanın kendisine verdiği yetkileri kullanmaktan asla çekinmeyecek.

Şirketinizin değerini nasıl düşürürsünüz!

Bu sorunun sekiz aşamadan oluşan garantili yanıtı var:

1) Ne kadar mükemmel olduğunuzu sık sık kendinize hatırlatın.

2) Şirketi kent merkezinde muhteşem bir binaya taşıyın.

3) Sürekli zam yapın. (Piyasa lideri olmanın da bir fiyatı var!)

4) Ürününüzle sakınoynamayın... Hep aynı ürünü, aynı yöntemle üretin, aynı pazarlama örgütüyle dağıtın.

5) Tepe yöneticilerinize ilk dört maddenin ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu anlatmaya devam edin.

6) Yakın tarihi boşverin...Örneğin;

Zenith hisseleri bir zamanlar 300 dolara satılıyordu.

Sears'in satışları en yakın iki rakibinin toplamından fazlaydı.

Schlitz bir zamanlar en çok satan bira markasıydı.

Dow Jones' Journal 2.1 milyon tirajlı tekeldi.

Chevrolet ABD'nin bir numaralı otomobiliydi.

Ama hepsinin çuvallaması size kesinlikle örnek teşkil etmez.

7) Sakın sürüden ayrılmayın. Okurunu kaybeden yayın organlarına pahalı imaj reklamları verin. Veya etkinliğini ölçemeyeceğiniz kitlesel kampanyalar düzenleyin. Kaybettiğiniz parayı ve satışların neden düştüğünü asla öğrenemeyin.

8) Yukardakileri, yeni tepe yöneticinize ve yeni reklam ajansına anlatın.



Yazarın Tüm Yazıları