Paylaş
Ama bana gelen onlarca e-postadan öğrendim. İstedikleri için de bu konuyu yazıp tepkilerini dile getiriyorum. Bakın konu şu:
394 Sayılı Hafta Tatil Kanunu uyarınca Pazar günü işyerini açmak isteyen esnafların ruhsat alması gerekiyor. Kanunen böyle. Hafta Tatili Ruhsatı’nın ise 31 Ocak tarihine kadar alınması şart. Tütün satan yerler, bakkal, kahvehane, otel, lokanta gibi işletmeler ancak ilgili belediyelere harç yatırıp, özel ruhsat alarak Pazar günleri çalışabiliyorlar. Dükkanlarını açabiliyorlar. Bu ruhsat ücreti 2013’te Ankara için 400 liraymış. Ancak ruhsat parası katlanmış.
HİÇ Mİ VİCDANINIZ SIZLAMIYOR
Ankaralı esnaflar bu zamma “Adaletsiz” diye isyan ediyorlar Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine de “Esnafın ekmeğiyle oynamayın. Harçlar, birçok esnafın birkaç haftalık kazancının üzerine çıktı” diye sesleniyorlar. Zammın geri alınmasını istiyorlar. İşte o tepki maillerinden okurum C.E’den gelen:
“Hafta sonu dükkanını açan esnaf belediyelerden izin alıyor. Onun içinde yıllık ücret karşılığında hafta sonu çalıştırma ruhsatı veriyorlar. Asıl buradaki adaletsiz durum şu. 2013 yılında 400 lira olan ruhsat ücretini 2014 için 780 liraya çıkardılar. Acaba bu yüzde 100 zammı belediye neye göre yapıyor? Ankara Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri bu kararı alırken hiç mi vicdanı sızlamıyor? Bu karar esnafın ekmeğiyle oynamaktır. Tek kuruş siftahsız günü kapatan esnafları bitirmektir. Sizden ricam bu konuyu medyaya taşımanız. Birçok esnafın bir nebzede olsa yarasına merhem olmanız...”
Belediye yetkilileriyle konuştum. Özetle yanıt şu:
ÜÇ YIL ÖNCE İPTAL EDİLMİŞ
“Kanunen alınıyor. Kanunda var. Ne yapalım. Belediye Meclisi’nde her yıl harçlar belirleniyor, biz de uyguluyoruz”
Ama işin bir ilginç yönün daha var. Üç yıl önce esnaflar, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde dava açıp Pazar günü çalışmak için harç yatırıp ruhsat alma uygulamasına iptal kararı almışlar. Ancak, iptale rağmen kanundaki uygulama sürüyor. Sizlerden de bu konuda tepki bekliyorum. Esnafların görüşü ve hukuken ne olabileceği de haftaya...
4. AYDIN KÖYMEN YAZI YARIŞMASI
Dört yıl önce aramızdan ayrılan kent bilimci ve yazar Aydın Köymen’in anısına Kavaklıderem Derneği ve Aydın Birlikteliği işbirliği ile düzenlenen “Ülkem, Kentim; Semtim Yazı Yarışması”nın 4.’sü katılımcılarını bekliyor. Katılımcıları toplumsal ve gündelik yaşamımızın temelleri olan ülke, kent, semt kavramlarının yeni biçimleri üzerine tartışmaya, tekrar düşünmeye ve yazmaya davet eden yarışmanın bu yılki konusu “Yeni Kamusallık: Sanat ve Kentin Yeniden Keşfi” Yarışmaya son başvuru tarihi 8 Mart. Yarışmanın ödülleri de 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin lira. 2014 yarışmasının jüri üyeleri de bakın şöyle:
“Prof. Dr. Ruşen Keleş (Jüri Başkanı) / Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Prof. Dr. İlhan Tekeli/ Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman / Kadir Has Üniversitesi, Rektör Yardımısı, Dr. Oktay Özel / Bilkent Üniversitesi, Tarih Bölümü, Doç. Dr. Esin Boyacıoğlu/ Gazi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Nesteren Davutoğlu/ Aydın Birlikteliği, Hale Bandik/ Şehir Plancısı, Kavaklıderem Derneği”
Bu güzel yarışmadan da haberiniz olsun. Kentinize sahip çıkın ve yazın.
Paylaş